"Faturasını nesiller boyu öderiz"
5.6’lık sarsıntıda yıkılan binalarda 20’den fazla kayıp verilmesi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı’nı harekete geçirdi. Topbaş, çürük evi için başvurana imar avantajı da içeren imkanlar sunacak.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Van depremlerinin kentsel dönüşüm için ciddi bir uşyarı olduğunu belirterek İstanbullular’a “Kıyametten önce son çağrı” sayılabilecek bir davette bulundu. Topbaş, “kooperatif, site ve bir mahallede yaşayanların” birlikte başvurması halinde kentsel dönüşümde bazı imar avantajları da tanıyacaklarını söyledi. Topbaş, Kadıköy-Kartal metrosunun test sürüşünde gazetecilerin “Başbakan Erdoğan’ın, ruhsatsız ve çürük binaların yıkılacağı açıklaması olmuştu. Bu konuda atılmış bir adım var mı” sorusuna şu cevabı verdi: “Esasında hep depremi konuşmamız gerekiyor. Belediye binaları, viyadükler, köprüler ve bizim sorumluluk alanımız içinde olan alanlarla ilgili ilgili bir sorun yok. Valilikte, Özel İdare marifetiyle hastane ve okullarla ilgili çalışmalar sürdürülüyor.”
Depremle ilgili sorunun, esasında vatandaşın yaşadığı yerle ilgili olduğunu belirten Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
Faturasını nesiller boyu öderiz
“İstanbul’da olası bir deprem, Van’dan çok daha farklı, Türkiye’yi birkaç on yıl geriye götürür ve faturasını nesiller boyu ödemek zorunda kalırız, sarsılırız. Dünyanın en önemli on ekonomisi arasında yer alan Türkiye çok diplere vurabilir. Bu noktada, Türkiye nüfusunun yüzde 20’sini oluşturan İstanbul’un bu riskten kurtulması gerekir. Ne yaptık? ‘Kentsel dönüşüm’ dedik. Daha sonra, ‘Kentsel dönüşümü sanayide uygulayalım’ dedik. Fikirtepe örneğinde, vatandaşlar memnun. Şuurlu bir şekilde projeye başlanacak.”
Yakın bir tarihte, İstanbul’daki ilçe belediye başkanlarını toplayarak, deprem konusunda ciddi adımların atılması gerektiğini tekrar hatırlatacağını dile getiren Topbaş, “Kooperatif, site ve bir mahallede yaşayan insanlar birlikte müracaat yaparlarsa, imarda olabilecek şekilde, şartlarını belirli miktarda aktarmak suretiyle onlara imkan verecek bir çalışmayı başlatacağım. Bu uygulama bazı belediyelerde yapılıyor” dedi.
Kaçak yapılar ile riskli yapıların farklı olduklarını dile getiren Topbaş, “Adam kaçak yapmıştır, ama sağlam yapmıştır. Bizim ilk önce hayatımıza kast eden yapıların üzerine gitmemiz gerekiyor” dedi. Topbaş, Tarihi Yarımada gibi bazı yerlere kat yüksekliği verilemeyeceğini, bu tür yerlerde de imar hakları transferi gibi bir hakkın getirilebileceğini anlattı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.