Demirtaş: PKK'dan mesaj geldi, masaya dönmeye hazır

Demirtaş: PKK'dan mesaj geldi, masaya dönmeye hazır

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “PKK sizin mesajınızı algıladı mı?” sorusuna, “Algıladı, buna bir cevap da geldi aslında. Avrupa'da Remzi Kartal masaya dönmeye, ateşkese hazır olduklarını ifade etti” diye yanıt verdi.

PKK'nın güvenlik güçlerine karşı giriştiği terör eylemlerinin ardından Türkiye'nin Kuzey Irak ve yurtiçindeki terör kamplarına karşı başlattığı operasyonlar sürüyor. Çözüm sürecinin akamete uğramasıyla ilgili olarak karşılıklı suçlamalar devam ederken HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, son gelişmelerle ilgili olarak Deutsche Welle Türkçe servisinin sorularını yanıtladı.

 

'TARAFLAR MASAYA DÖNMEK ZORUNDA'

Barış süreci bitti mi?

Demirtaş: Hayır. Dünyada benzer çözüm süreçleri zaman zaman bunun gibi sıkıntıya girmiştir, durma olmuştur ama toplum barış istediği müddetçe taraflar şu veya bu şekilde yeniden masaya dönmek zorunda kalmıştır. Biz de çözüm süreci bitti diyerek ortamı silaha, savaşa teslim edemeyiz. Türkiye toplumu barış istiyor ve kesinlikle PKK'nın silahlı eylemlerini sona erdirmesini, hükümetin de artık askeri operasyonlarına son vermesini ve müzakereye dönmesini istiyoruz.

 

'SÜREÇ BİTTİ DEMİYORUZ'

"Bitmedi, sonuna kadar iddialıyız" mı diyorsunuz?

Demirtaş: Umutlu olmak zorundayız. Umudun tükendiği anda barış biter. Biz süreç bitti dememeliyiz. Bitti demiyoruz.

 

 

'MESAJIMIZ ALGILANDI'

PKK sizin mesajınızı algıladı mı?

Demirtaş: Algıladı, buna bir cevap da geldi aslında. Avrupa'da Remzi Kartal masaya dönmeye, ateşkese hazır olduklarını ifade etti. PKK ve IŞİD aynı kefeye konulamaz. PKK, üç yıldır Türk hükümetiyle müzakere yapan, silah bırakmaya hazır olduğunu söyleyen bir örgüttü. Hava operasyonları yapmak yerine konuşmaya hazır bir örgütle diyalog kurmak daha akıllıcadır ve Türkiye açısından daha faydalıdır.

 

'ÖCALAN'A GİDİP NE DİYECEĞİZ'

HDP, Öcalan'la görüşebilse barış sürecinin önü açılır mı?

Demirtaş: Bu bir gelişmedir ama tek başına yeterli değildir. Çünkü biz İmralı'ya gidip Öcalan'la görüştüğümüzde tam olarak ne diyeceğiz. Hükümette olsak bazı adımların atılması konusunda cesur davranabiliriz. Biz hükümette değiliz. Hükümetin bir şeyler söylemesi lazım. Müzakereye dönülecek mi gözlemci heyet huzurunda? En azından bir hafta bile müzakere edilse bu sorun çözülebilecek bir noktaya gelmişken müzakere koşullarını yaratabilecek bir hükümet. Bu konuda biraz cesaretli olunsa Türkiye bir anda şu anda içine girdiği girdaptan çıkıp, barış atmosferine dönebilir. Biz, gitmek için başvurumuzu yaptık. Dört aydır gitmemize izin verilmiyor. Bu da yanlış bir politikadır.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.