Çocuklar sağlığa katkı sağlıyor
Çocuk sahibi olmak sağlığa katkı yapıyor ve ömrü uzatıyor.
Ebeveynlerin davranışlarının çocuklar üzerindeki etkisine dair yapılan sayısız araştırmanın yanı sıra çocukların anne babaları üzerinde yarattıkları etkiye dair yapılan son araştırmalar, çocuk sahibi olmanın sağlık üzerinde önemli olumlu yansımaları olduğunu gösteriyor.
Sonuçları Psychosomatic Medicine dergisinde yayımlanan araştırmada, Carnegie Mellon Üniversitesi bilim adamları Rodlescia Sneed başkanlığında, çocuk sahibi olmak ile soğuk algınlığı arasındaki bağlantıyı inceledi.
Yaklaşık 800 deneğe, burun damlası yardımıyla soğuk algınlığı virüsü verildi. Hem çocuklu hem çocuksuz denekler enfekte olurken, çocuksuzlarda enfeksiyonun ardından nezle belirtileri görülenlerin sayısı, bir ya da iki çocuklularınkinin iki katına ulaştı. Üç ya da dört çocuğu olanların nezle olması ihtimali ise çok daha düşük çıktı.
Çocukları çoktan evden ayrılmış anne ve babalarda da aynı sonuç görüldü. Hatta bu gruptakilerin nezle olma ihtimali, çocuksuzların sadece dörtte birine ulaştı.
Bilim adamları yaptıkları testlerle çocuklu olmanın bu olumlu etkisinin, anne babaların daha önce benzer virüslerle daha sık karşılaşmış olması ihtimalini de eledi. Uzmanlar, olumlu etkinin nedeninin kazanılmış bağışıklık olmadığını gördü.
2009 yılında yapılan bir araştırma da çocukların annelerinin tansiyonu üzerinde olumlu etki yarattığını göstermişti. Araştırmada, çocukların yaşı ne olursa olsun annelerin tansiyonunun daha düşük olduğunu göstermişti.
Çocuk ömrü de uzatıyor
Öte yandan Norveç'te yapılan bir araştırma, anne babaların, çocuksuz yetişkinlere göre daha uzun yaşadığını gösterdi.
1935 ile 1958 arasındaki yıllarda doğan Norveçlilerin verilerini inceleyen bilim adamları, iki çocuğu olanların, çocuksuzlara oranla 45 ile 68 yaş arasında hayatını kaybetme ihtimalinin daha düşük olduğunu tespit etti.
Erkeklerde bu oran yüzde 35 olurken, kadınlarda yüzde 50'ye ulaştı. Tek çocuklu anne babalarda ise oranlar biraz düştü.
Emziren annelerin meme kanserine yakalanma ihtimali düşük olduğu için ölüm nedenlerini de araştıran bilim adamları, bu faktörün etkili olmadığını gördü. AA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.