Beykoz'un Okulları Bu Yıl da Pırıl Pırıl
Her yıl olduğu gibi bu yıl da ilçedeki ilk ve ortaokullar ila liselere ve hatta anaokullarına yardım yapan Beykoz Belediyesi, 2014-2015 Eğitim ve Öğretim döneminde de öğrencilerin ve eğitim dünyasının yanında yer aldı.
Hangi okula ne kadar malzeme yardımı yapıldı?
Başkan Yücel Çelikbilek öncülüğündeki yetkililer, 45 mahallede bulunan 74 okula ihtiyaçlarını sordu ve geri dönüş yapan 41 okula da törenle malzemelerini teslim etti. Beykoz Belediyesi bu yıl ilçedeki okullara, 25 tondan fazla plastik boya, 80 kilogram tavan boyası, 2 ton yağlı boya ve yaklaşık 500 litre tiner dağıttı. Belediye ayrıca okullara 1 dönem yetecek kadar temizlik malzemesi yardımında da bulundu. Törende konuşan Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek ise Kaymakam Süleyman Erdoğan'ın çağrısına uyma sözü vererek, "Söz veriyorum, ilçeye Beykoz Belediyesi olarak birkaç okul da yapacağız!" dedi.
‘Boyanın dışında Belediye’den temizlik malzemesi yardımı…’
Beykoz Belediyesi önündeki Atatürk Heykeli'nin bulunduğu alanda gerçekleştirilen dağıtım törenine Beykoz Kaymakamı Süleyman Erdoğan, Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, İlçe Milli Eğitim Müdürü Kazım Bozbay, Belediye Meclisi'nin AK Partili Üyeleri, muhtarlar ve okul müdürleri katıldı. İlk olarak söz alan Beykoz İlçe Milli Eğitim Müdürü Kazım Bozbay, lise dışında kalan ilk ve orta dereceli okullar ila anaokullarının devlet tarafından masraflarının karşılanmadığını dile getirerek, bağışta bulunmayan velilere sitem etti. Yücel Çelikbilek ila Beykoz Belediyesi'nin katkılarıyla 1 dönem yetecek kadar temizlik malzemesi temin edebildiklerini anlatan Kazım Bozbay, şunları kaydetti:
Bozbay: “Liseler dışındaki okullara devlet yardımı yok!”
"İlçemizde 74 Eğitim kurumumuzla, 42 bin öğrenci 2 bini aşkın öğretmenimizle, eğitim öğretimimizi sürdürmeye çalışıyoruz. Bu 74 Eğitim kurumumuzun tüm ihtiyaçlarına yetişemediğimiz, malumunuzdur. Bakanlığımızın liselerimize kısmen ödenek gönderdiğini fakat ilk ve ortaokullarımızla anaokullarımızın her hangi bir maddi ödeneğinin bulunmadığını da hepimiz yakından biliyoruz. Bu anlamda Milli Eğitim olarak yetişemediğimiz alanlarda yerel yönetimlerin imdadımıza yetiştiğini, Sayın Belediye Başkanımızın himmetleriyle, her sene olduğu gibi bu yıl da yaz döneminde açıklarımızın kapatılması ve eksiklerimizin giderilmesi konularında kendilerine başvurduk. Sağ olsunlar, Belediye Başkanımız ciddi bir çalışma yaptılar. Destek Hizmetleri'yle İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüz birlikte yürüttükleri programa göre, okullarımızın tümüne boya ve temizlik ihtiyaçlarının ne kadar olduğunu talep etmelerini istedik. 74 Eğitim kurumumuzdan 41 tanesi boya-badana ihtiyaçlarının olduğunu belirterek talepte bulundular.
Kazım Bozbay: “Okullardan bu yıl daha makul olmalarını istedik”
Okullardan 'makul olmalarını' istedik. Daha önceki dönemlerde bir takım tutarsız taleplerin olduğunu da görmüştük. Bir hesap yaparak, derslik bazında ne kadar boyaya ihtiyaçları olduklarını tespit ettik. Onlar da bize ihtiyaçlarını belirttiler. Elimizdeki listede 41 eğitim kurumumuzun taleplerine baktığımızda, toplamda 25 ton plastik boya ve 2 ton yağlı boya ihtiyacımız olmuş ve Başkanımız da bir kısıtlamaya gitmeden bu makul talepleri karşıladı.
Milli Eğitim olarak bağış almamayı da prensip haline getirdiğimiz için daha önce bağışlarla karşılanan temizlik ihtiyaçlarını da gideremedik. Okullarımız, bağış alamadığımız için ekonomik olarak zor durumda. Başkanımızın ve Belediyemizin himmetleriyle, destekleriyle biz bu sorunumuzu da aştık. En az 1 dönem ihtiyaçlarımızı karşılayacak kadar temizlik malzemesi ihtiyacımızı da Başkanımız karşılamış oldular. Bu yüce gönüllülüğünden dolayı, eğitime olan sevgisinden dolayı, sorumluluk paylaşma düşüncesinden dolayı kendilerine huzurlarınızda tekrar teşekkür ediyoruz.
İlçemizdeki imar sorunları nedeniyle maalesef yeni okul yapılamıyor ve Beykoz'daki öğrencilerin yüzde 44'ü ikili eğitim yapmak zorunda kalıyor. Hedefimiz, yeni imar düzenlemeleriyle yeni okul alanlarının açılması ve hayırseverlerimizin, devletimizin de desteğiyle yeni okullar yapılarak, öğrencilerimizin ilçemize, ülkemize yakışır düzeyde tekli öğretim yapan eğitim kurumlarına kavuşmayı diliyorum."
Yücel Çelikbilek: “Seneye boya - badana işlerini de yaparız”
Kazım Bozbay'ın ardından kürsüye gelen Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek de Belediye'nin ilçedeki 250 bin kişinin tamamına ait olduğunu ve bu tür eğitime hizmet çalışmalarını yapmanın 'boyun borcu' olduğunu söyledi. Velilerin çocuklarıyla ilgilenmeyeceğini ya da eğitim hayatında yaşayacakları eksikliklerden dolayı rahat edemeyeceklerini umduğunu dile getiren Başkan Çelikbilek, konuşmasında şunlara yer verdi:
"2014-2015 Eğitim ve Öğretim Yılına girerken, her sene olduğu gibi bu yıl da okullarımızda çalışma yapmak üzere adım attık. Daha önce 5 yıl boyunca yapmıştık ve bu 6. senemiz. Okullardan bize ne talep geldiyse hepsini ayrı ayrı karşılamaya çalıştık. Bir tek eksiğimiz kaldı; o da okullara gelip onları boyamamız... Belki ilerideki senelerde onu da düşünürsek, yapabiliriz. Çünkü bazı arkadaşlarımız, boyaları aldıktan sonra tembellikten veya adam bulamamaktan boyaları saklıyorlar. Oluyor böyle şeyler... Bu sene inşallah olmaz. Ümit ediyorum...
Çelikbilek: “Yılda 250 lira yardım çok değil!”
Eğitim bizim her şeyimiz. Olması gereken, yapmamız gerekendir. Gücümüz yettiği kadar size destek vermek bizlerin boynunun borcu. Yani bu borç, mecbur olduğumuzdan dolayı değil ama tabi ki yapmamız gerekiyor. Özellikle velileri açık söyleyeyim, hâlâ anlamış değilim. Anlamakta da zorluk çekiyorum. Her velim, her sene ve lüzumsuz yere en az 500 Lira kafadan bir para harcar. Yine her velinin 1 yıl için okula 250 lira vermesi kadar doğal bir şey de olmaz. Ama eğer vermiyorlarsa, bunu da okul müdürleri alamıyorlarsa, doğrusu şaşmamak elde değil. Bu çocuklar sizin çocuklarınız. Bu çocukların temiz yerde oturması sizin işiniz! Tuvaletlerinin bakımlı olması zorunluluk! Nasıl evinde böyle tutuyorsan, okulda da böyle tutman gereklilik ve ihtiyaçtır. Bundan kaçan bir veliyi ben düşünemiyorum doğrusu... Yani bir velinin bakımsız bir okulda yavrusunun eğitim görmesine göz yumması hiçbir şekilde kabul edilir değildir.
Beykoz Belediyesi sizin belediyenizdir. Gücümüzün yettiğince yardım ettik ve etmeye de devam edeceğiz inşallah. Ama dediğim gibi herkesin bir taraftan tutması lazım. Boşlamamak lazım. Çocukları çok iyi yerlerde eğitmemiz gerekiyor. Çok ilgilenmemiz gerekiyor. Çocuklar, sıradan bir eşya değildir! Bunlar başlı başına kaynaktır ve Türkiye'nin de en büyük kaynağı kesinlikle insan unsurudur; çocuklarımızdır. Onun için bizim çocuklarımıza kucak açmamız, onların dertleriyle dertlenmemiz boynumuzun borcudur.
‘Başkan, okul sözü verdi…’
Sayın Kaymakam ile az önce otururken bana sürekli baskı yapıyor: 'Siz okul yapın!' diyor. Doğrudur, yapmak lazım. Belediye imkân buldukça bu bölgeye Anaokulu veya farklı bir okul yapmak bizim işimiz olsun. Söz veriyoruz; Kaymakam Bey bize yerleri bulacak, ben de okul yapmaya söz verdim. Olsun yani, Beykoz Belediyesi bir kaç okul yapsın. O kadar gayretimiz, emeğimiz olsun. Bu çocuklar bizim çocuklarımız, evlâtlarımız. Onların ihtiyaçlarını gidermek hepimizin ortak kararıdır. Allah'tan bu yaptığımız işlerin artarak devam etmesini diliyorum."
Son olarak bir konuşma yapan Beykoz Kaymakamı Süleyman Erdoğan ise İl Özel İdarelerin kapanmasından dolayı, aslında bu yapılan işlerin ve daha fazlasının sorumluluğunun da teknik olarak Belediyelere geçtiğini bildirdi. İl Özel İdare'nin kaldırılması konusuyla ilgili kapsamlı bilgilendirme de yapan Kaymakam Erdoğan, Başkan Çelikbilek'ten daha fazlasını yapmasını istedi.
Kaymakam Süleyman Erdoğan şunları kaydetti:
Kaymakam Erdoğan: “İl Özel İdare’nin sorumlulukları Belediyelere geçti. Belediyeler artık daha çok şey yapmak zorunda kalacak!”
"Ben birçok konuda olduğu gibi Belediyemize teşekkür ediyorum. Teşekkür ediyoruz, niçin teşekkür ediyoruz; daha çok şey yapsınlar diye... Yaptıklarını yaptılar zaten... Belediyelerimiz, eğitim konusunda ne yapsa azdır. Bundan sonra daha çok yapmak zorundalar, niçin? Okullara daha önce ödenekler İl Özel İdaresi'nden gelirdi. İl Özel İdare'nin kendi bütçesi vardı ve Ankara'dan paranın gelmesi beklenmezdi. Buna benzer giderler, oradan karşılanırdı. Büyükşehirlerde yeni yapılanma gereği Özel İdareler kalkınca, ister istemez bundan sonra pek çok gider Belediyeler tarafından karşılanacak. Çünkü buradaki görevlerin çoğu Belediyelere devredildi. Onun dışında bir kısmı da Milli Eğitim Bakanlığı'ndan Valiliğe Yatırım İzleme Koordinasyon Birimi var, oraya gelecek. Dolayısıyla bu süreç uzun ince bir yol.
Okulların yapımının bitmemesinin asıl nedeni de Özel İdarelerin kapanış sürecine girmesidir. Çünkü bir tasfiye var, durdurdular, başka işleri bitirmeye çalıştılar. Yeni ihale yapmak da toparlanma sürecinde mümkün olmadı. Biz birçok ödemeleri zor yetiştirdik. Çünkü onlar da haklı: Faaliyet devam ettikçe toparlayamıyor, toparlayamayınca defterleri yani hesabı kapatamıyor. O nedenle bazı ihaleler geç kaldı. Hatta geçtiğimiz günlerde bir şey öğrendim: Geçtiğimiz yıldan yapılan ihalelerde ki Gençlik ve Spor'da da varmış o sıkıntı; o kadar çok ihale yapılmış ki, yeni ödenekler gelecek diye... İl Özel İdare kapanınca, ödenek istemişler Bakanlıktan falan birimle ilgili... İstanbul mesela 400 milyon Türk Lirası istemiş. Bakanlık demiş ki: ‘Bizim Türkiye geneli için öngörümüz o kadar... Bizim bütçemiz zaten o kadar...’ Şimdi bu inşaatlar yürüyor, bunların ödemeleri nasıl olacak, böyle bir sıkıntı var.
Erdoğan: “Beykoz kalkışa hazır uçak gibi…”
Durum böyleyken yapacağımız iki şey var: Ya bekleyeceğiz ki, bu ne demektir? Çocuklarımızın kötü ya da eksik ortamlarda okuması demektir... Ya da imkânı olan belediyemiz, özel sektörümüz, velimiz devreye girecek. Bundan sonraki süreçte Belediyelerimize daha çok görev düşüyor. İnşallah Beykoz, kalkışa hazır uçak gibi ve kalkacak. Pistin Konuşmaların ardından sembolik olarak malzeme teslimi gerçekleştirildi. Kaymakam Süleyman Erdoğan, Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek ila İlçe Milli Eğitim Müdürü Kazım Bozbay ile birlikte Barbaros Hayrettin Paşa Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Müdür Yardımcısı Muzaffer Küçük'e talepte bulunduğu malzemelerini teslim etti.
Öte yandan ilçedeki talep listesinin şu şekilde listelendiği öğrenildi:
Akbaba İsmail Özseçkin İlk ve Ortaokulu: 50 teneke (1 ton) plastik boya
Soğuksu İlk ve Ortaokulu: 45 teneke (900 kg) plastik boya
Sedat Simavi İlk ve Ortaokulu: 10 teneke (200 kg) plastik boya
Anadolu Hisarı Ticaret Meslek Lisesi: 60 teneke (1 ton 200 kg) plastik boya
Örnekköy Anaokulu: 10 teneke (200 kg) plastik boya
Sadettin Gökçepınar İlkokulu: 30 teneke (600 kg) plastik boya
75. Yıl Cumhuriyet İlk ve Ortaokulu: 50 teneke (1 ton) plastik boya
Anadolu Kavağı Mesadet Taylan İlk ve Ortaokulu: 50 teneke (1 ton) plastik boya
Defterdar Mehmet Bey İlkokulu: 50 teneke (1 ton) plastik boya
Ziya Ünsal Ortaokulu 30 teneke (600 kg) plastik boya
Hacı Numan Ortaokulu: 60 teneke (1 ton 200 kg) plastik boya
Çubuklu İlkokulu: 5 teneke (100 kg) plastik boya
Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi: 25 teneke (500 kg) plastik boya
Görele Ortaokulu: 30 teneke (600 kg) plastik boya
Beykoz Kız Teknik ve Meslek Lisesi: 25 teneke (500 kg) plastik boya
Sait Taşçıoğlu: 8 teneke (160 kg) plastik boya
Fatinhoca İlkokulu: 40 teneke (800 kg) plastik boya
İshaklı İlkokulu: 10 teneke (200 kg) plastik boya
Halide Edip İlkokulu: 30 teneke (600 kg) plastik boya
Gündoğdu Nene Hatun İlkokulu: 60 teneke (1 tun 200 kg) plastik boya
Fevzi Çakmak Lisesi: 42 teneke (840 kg) plastik boya
Kavacık Borsa İlk ve Ortaokulu: 60 teneke (1 ton 200 kg) plastik boya
Barbaros Hayrettin Paşa Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi: 70 teneke (1 ton 400 kg) plastik boya
Şahinkaya İlkokulu: 10 teneke (200 kg) plastik boya
Çavuşbaşı Çok Programlı Lisesi: 90 teneke (1 ton 800 kg) plastik boya
Elmalı İlk ve Ortaokulu: 16 teneke (320 kg) plastik boya + 6 teneke (12 kg) tavan boyası + 4 teneke (80 kg) yağlı boya
Çiğdem İlkokulu: 10 teneke (200 kg) yağlı boya + 5 teneke (75 litre) tiner
Paşabahçe Ortaokulu 5 teneke (100 kg) plastik + 4 teneke (8 kg) tavan boyası + 3 teneke (45 litre) tiner
Boğaziçi İmam Hatip Lisesi: 20 teneke (400 kg) plastik boya + 8 teneke (160 kg) yağlı boya
İshakağa İlkokulu: 11 teneke (220 kg) plastik boya + 10 teneke (20 kg) tavan boyası + 11 teneke (220 kg) yağlı boya + 8 teneke (120 litre) tiner
Türker İnanoğlu Ortaokulu: 5 teneke (100 kg) plastik boya + 5 teneke (100 kg) yağlı boya
Tepetarla İlk ve Ortaokulu: 34 teneke (680 kg) plastik boya + 5 teneke (10 kg) tavan boyası + 4 teneke (80 kg) yağlı boya + 1 teneke (15 litre) tiner
Celal Aras Anadolu Lisesi: 20 teneke (400 kg) plastik boya + 5 teneke (100 kg) yağlı boya + 4 teneke (60 litre) tiner
Oramiral Vural Beyazıt Ortaokulu: 22 teneke (440 kg) plastik boya + 1 teneke (20 kg) yağlı boya + 1 teneke (15 litre) tiner
Beykoz Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi: 30 teneke (600 kg) plastik boya
Feride Alpauti İlkokulu: 15 teneke (300 kg) plastik boya + 15 teneke (30 kg) tavan boyası + 5 teneke (100 kg) yağlı boya + 6 teneke (90 litre) tiner
Mahmut Şevket Paşa İlk ve Ortaokulu: 35 teneke (700 kg) plastik boya
Akbaba Ticaret Meslek Lisesi: 30 teneke (600 kg) plastik boya
Yavuz Selim Anaokulu: 6 teneke (120 kg) plastik boya
Atatürk İlk ve Ortaokulu: 25 teneke (500 kg) plastik boya + 13 teneke (260 kg) yağlı boya
Beykoz Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi: 70 teneke (1 ton 400 kg) plastik boya + 30 teneke (600 kg) yağlı boya
Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.