Bebeklerin Beyin Gücünü Artırın
Hamlelik döneminde fazla balık tüketilmesi bebeklerin beynini geliştirir mi?
Hamilelik döneminde ne kadar balık tüketilmesi gerektiği her zaman merak konusu olmuştur. Bebeklerin beynini geliştiren omega-3 yağları için daha mı çok balık yemeli ya da bebeği denizlerdeki kirlilikten kaynaklanan ve beyni zehirleyen cıvadan korumak için balık yemeyi sınırlandırmalı mı gibi sorular kafaları meşgul eder. Ama balığın faydalarının risklerinden ağır bastığını gösteren bilimsel kanıtlar her geçen gün artmakta.
Harvard Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmada; hamilelik sırasında haftada en az üç porsiyon balık yiyen kadınların bebeklerinin 18 aylık olduğunda haftada bir porsiyondan az yiyen annelerinkine göre %30 oranında daha fazla gelişim kaydettiğini ortaya koydu. US News & World Report dergisinin haberine göre, Danimarkalı anne adayları hamilelik boyunca yüksek oranda cıva içerdiği bilinen tuna gibi balıklar yerine; somon, ringa gibi düşük cıva oranına sahip balıkları tercih ediyor.
Uzmanlar, kalıtsal genlerin bebeğin zeka düzeyini belirleyen en önemli faktör olmasına rağmen bazı önlemlerle, anne adaylarının bu gelişime katkıda bulunmasının mümkün olduğunu söylüyor. İşte yapılabilecek şeylerden bir kaçı:
1- Omega-3 alın: Hamile ve emziren annelerin, bebeklerinin beyin gelişimini maksimuma çıkarmak için haftada en az 340 gr. balık (somon, sardalye, çiroz gibi) yemeleri gerekiyor. Bazı takviye edilmiş ve güçlendirilmiş besinlerde de omega-3 bulunuyor.
2- Hamilelik boyunca aktif olun: Egzersiz yapmak fetusa giden kan dolaşımını artırır ve besinlerin, oksijenin daha etkili bir şekilde taşınmasını sağlar. Ne kadar egzersiz yapabileceğinizi ise doktorunuza danışarak belirleyin.
3- Tiroitlerinizi kontrol ettirin: Araştırmacılar anne karnındaki bebeklerin erken dönemde yeterli miktarda tiroit hormonu almasının, beyinlerinin düzgün gelişimi için gerekli olduğunu belirtiyor. Bir başka araştırma, yeterince aktif olmayan veya çalışmayan tiroitlere sahip annelerden doğan bebeklerinin büyük oranda düşük IQ'ya sahip olabileceğini ortaya koydu.
4- Stresi azaltın: Hamilelik sırasında, eşinizle bir takım tartışmalar yaşıyorsanız, bundan kurtulmaya gayret edin çünkü bu bebeğinizin zekasında olumsuz bir etki bırakabilir. Bilim adamları yüksek oranda salgılanan stres hormonunun plasentaya kadar ulaşıp bebeğin beyin gelişimini etkilediğine inanıyor ve baba adaylarının da bebeğin gelişiminde önemli bir rolü olduğunu vurguluyor.
5- Mümkün olduğunca uzun süre emzirin: Ayrıca Harvard'da yapılan araştırma, en az 10 ay boyunca emen bebeklerin 18 aylık olduklarında çok daha fazla bir gelişim kaydettiklerini de gösterdi. Balıkta bulunan omega-3 gibi faydalı yağlar süte karışıyor. Günümüzde yapılan mamalar bu gibi yağlarla güçlendirilse de, araştırmacılar anne sütünde henüz keşfedilmemiş olan ve beyni geliştiren bir takım maddelerin olabileceğini savunuyor.