Artık derste 'dikkat' yok
Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, öğretmen atamaları, milligüvenlik dersi, ilköğretimde türban konularıyla ilgili konuştu.
Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, son günlerde gündeme gelen, iltköğretimde türban, Milli Güvenlik derslerinde öğrencilerin fişlenmesi ve kopyacı öğretmenler konularına ilişkin açıklamalar yaptı. Bakan Çubukçu, Milli Güvenlik derslerine askerler yerine pedagojik formasyon almış öğretmenler tarafından verileceğini söyledi.
Milli Eğitim Bakanı Çubukçu , Star gazetesi yazarı Şamil Tayyar'ın sorularını cevaplandırdı. Çubukçu Milli Güvenlik dersleri ve derslerde subayların fişleme yaptıklarına ilişkin iddialarla ilgili konuştu:
“Hangi okulda olursa olsun, ister Milli Güvenlik ister başka bir derste olsun, öğretmenlerin eğer fişleme, şantaj gibi hukuk dışı faaliyetleri oluyorsa buna göz yummamız mümkün değildir, hemen soruşturma talimatı veriyoruz.”
Nimet Çubukçu , subay öğretmenlerle ilgili ise şöyle konuştu: “Bu derslerin verilmesi gerekiyorsa pedagojik formasyon almış, bilimsel olarak eğitim ve öğretimin gereklerini daha iyi bilen öğretmenler tarafından verilmesi daha uygundur. Bu konuda öğretmen eksiğimiz yoktur.”
(...)
Şamil Tayyar ise okurlarıyla subay öğretmenler ve milli güvenlik dersi ile ilgili hatırlatmada bulunarak bir paylaşımda bulunuyor:
!Bakan yerden göğe haklıdır. Artık bu devirde kışla mantığıyla ders verilmesinin hiçbir akli izahı yoktur. Hatırlıyorum, lisede subaylar Milli Güvenlik dersine girerken sınıf başkanı talimatla “dikkat” çeker, sınıfta “çıt” çıkmaz, acemi birliğini andıran görüntüler olurdu. O an, o sınıf, sanki okulun bir bölümü değil acemi er birliğinin eğitim sahasıydı. Şimdi buna şantaj ve fişleme iddiaları eklendi. Demokratik Türkiye, bu yükü taşıyamaz. "
Bakan Çubuçu ile Şamil Tayyar'ın sohbeti yin son günlerin en çok tartışılan ve hatta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'u "Biktım" dedirtecek kadar sıkan İlköğretimdeki türban tartışmasına geldi. Tayyar Bakana sordu;
“Sayın cumhurbaşkanı gibi siz de ‘bıktım’ noktasında mısınız?”
Tayyar'a göre Gül gibi o da dertliydi. Bakanın türbanla ilgili soruya verdiği cevapta ne kadar dertli olduğunu gösteriyordu:
“Havanda su dövülüyor. Ben bu değirmene su taşımak istemiyorum. (...) Bakın, çok açık söylüyorum. Türkiye’nin ilköğretimde türban diye bir sorunu yoktur.”
İLKÖĞRETİM SUNİ BİR TARTIŞMA
Bakan çok önemli bir teşhiste bulunuyor türban yasağı ile ilgili: “Demokratik bir ülke olarak Türkiye, üniversitede başörtüsü/türban yasağını tartışıyor. Maalesef bu tartış manın önünü kesmek, üniversitelerde yeniden hak kısıtlamasına yol açmak için ilköğretimde türbanla eğitim gibi suni bir tartışma yaratılıyor.
Dediğim gibi Türkiye’nin böyle bir sorunu yoktur. Tartışmanın da anlamı yoktur. Onun için havanda su dövmek istemiyorum. İsteyen dövebilir ama benim böyle bir niyetim yoktur.”
30 BİN ÖĞRETMEN ATANACAK
Öğretmen atamaları konusunda " ÖSYM’nin geniş güvenlik önlemleri altında gerçekleştirdiği sınav sonuçlarına bağlı olarak 6 Aralık’ta 30 bin öğretmenin ataması gerçekleştirilecek. Bu konuda iki itiraz var: 1-Kopyacı adaylar belirlenip elendikten sonra atamalar yapılsın, 2-Dokuz soru hatalı, bu şekilde atama yapılamaz" şeklindeki gündemi hatırlatan Şamil Tayyar'a Bakan çubukçu şu cevabi verdi:
“Bu tartışmalar atamaları gerçekleştirmemize engel değildir. Başarılı bir sınav yapılmıştır. Bakanlık olarak üç aşamalı atama takvimi belirledik. 6 Aralık’ta atamaları yapmış olacağız. Bu takvimde bir ertelemeyi düşünmüyoruz.”