5 yıllık ablukanın ardından rakamlar...
2010’un ikinci yarısında kurulan BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı ,Gazze Şeridi’ni yöneten İslamcı grup Hamas’ın Filistin seçimlerini kazanmasının ardından İsrail’in yaptırımlara başladığı 2006’ın ilk yarısından itibaren reel ücretlerin yüzde 34,5
BM, tam-ablukanın 1 yıl sonra başladığını söylüyor.
“Bunlar rahatsız edici eğilimliler” diyen UNRWA sözcüsü Chris Gunness, “Gazze’nin 1,5 milyon nüfusunun 3’te 2’sini oluşturan mültecilerin en fazla etkilendiği” belirtiyor.
40 km’lik Akdeniz sahilinde uzanan Mısır ile İsrail arasındaki yoğun yerleşim bölgesinde 1,5 milyon kişi yaşıyor.
Gunness, “Bu kadar çok kişi kasten sefalete sürükleyen ve yüzlerce bin potansiyel üretken insanı mahrumiyete mahkum eden insan-yapımı bu politikanın mantığını anlamak güç” diye konuştu.
İsrail, Gazze’ye ablukayı sürdürüyor. İran ve Suriye destekli Hamas milislerinin silah, patlayıcı ve mühimmat elde etmesini engellemek için insani aciliyetler hariç İsrail bölgesine girişi kısıtlıyor ve ürünlerin girişini kontrol ediyor.
Bir yıl önce uluslararası baskı neticesinde kontrolünü kısmen gevşetti. Kerem Şalom geçişindeki güvenli lojistik bölgesinin potansiyelini 400 tıra çıkardı ve daha fazla ticari ürüne izin verdi.
UNRWA, Gazze mülteci nüfusu için okullar ve temel yiyecek malzemeleri sağlıyor. Abluka altındaki bölgede taşımacılık için havaalanı ya da liman bulunmuyor.
BM kısa bir süre önce ülkelerden, İsrail’in siyasi motifli provokasyonlar dediği “uluslararası insani yardım” olarak ablukayı denizden kırmayı planlayan Filistin-yanlısı grupları caydırmasını istemişti.
Gazze düdüklü tencere atmosferi bu sene Mısır devlet başkanı Hüsnü Mübarek’in devrilmesinden ve Kahire’de politika değişiminden beri biraz rahatladı. İsrail’le ablukayı sürdüren Kahire, güneydeki Refah sınırını insan trafiğine günlük olarak açtı. Ancak ticari ürünlere izin verilmiyor.
Fakat UNRWA’nın raporları Gazze’nin (15’in üzerindeki) çalışma-yaşına gelen nüfusunun 2010’un ilk yarısında yüzde 2 arttığını ve ekonomide var olmayan iş talebini artırdığını ortaya koydu.
Şalit’in esareti
Bu ay Gazze’de başka bir yıldönümü olacak. İsrailli asker Gilad Şalit, Kerem Şalom yakınlarında 25 Haziran 2006’da sınır-ötesi bir saldırıyla kaçırıldı.
Gizlice sürdürülen İsrail hapishanelerindeki yüzlerce Filistinliye karşılık takasına dair fasılalı görüşmelere rağmen 5 yıldır bilinmeyen bir yerde tutuluyor.
Şalit’in salıverilmesi İsrail’de siyasi bir dava haline geldi. Başbakan Benjamin Netenyahu’nun ofisi yakınlarındaki aile ve destekçilerinin tuttuğu sürekli nöbet, yabancı ileri gelenlerin sık uğradığı bir durak oldu.
Şalit’in salıverilmesine dair yapılamayan anlaşma, İsrail’in (sivillere yönelik ölümcül saldırılara karışan) bazı Filistinlilerin salıverilmeye yanaşmamasına takıldı.
Şalit’in salıverilmesi İsrail ile Hamas arasındaki gerilimi muhtemelen azaltacak olsa da, İsrail’in ablukasına dair değişmez gerekçesine çok az etki edecek.
İslamcı grup Hamas, Yahudi devletini tanımayı ya da şiddeti bırakmayı reddediyor. Hamas, Batı’da terörist organizasyon olarak biliniyor. Netanyahu, hiçbir ülkenin bu tür şartlar altında Hamas’la barış görüşmesine katılmasının beklenemeyeceğini söyledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.