Her ne kadar köşemde bir süre yazı yazamayacağım dediysem de nasip oldu, bu küçük ilçeden yazılarımı eklemek imkanı buldum.
Genel yayın yönetmenimiz Habername yazarlarına bulundukları yerlerin Ramazan aylarını anlatmalarını rica etmiş. Bu seferlik Ramazan ayıyla ilgili teferruatlı anlatımım yok. Fakat öncelikle ülkemin bir köşeciğinden bahsetmek bana daha hoş geldi.
Andırın, etrafı yemyeşil tepemsi dağlarla örülü küçük bir ilçe.. Bir- iki market, bir iki cadde, engebeli sokaklar ve buz gibi serin havasıyla mütevazi, münbit bir belde..
Doğum yerim bu şirin ilçenin 10-15 dakika yakınındaki bir köyüdür.. Beşbuçuk yaşıma kadar burası benim için bütün dünya idi.
Andırın gerçekten şirin bir belde, abartmıyorum. Kışla Bahçesi denen park alanı Ağustos sıcağında bile üşütebilecek serinlikte. Bu küçük ilçede her şey çok pahalı fakat her şey çok güzel.. Domatesleri, yeşil biberleri, bamyalar, maydonozlar velhasıl her şey organik ve burda her sebzenin tarifsiz bir lezzeti var.. Geçen yıl manavda tek başına bir kilo gelen domatesle karşılaşmıştım.. Pespembeydi rengi.. Pembe domatesleri meşhurdur buranın ve biz çocukken o pembe domateslere 'et domatesi' derdik..
Yakında Andırın, Kahramanmaraş Büyük şehir belediyesine bağlanacakmış.. Bu yüzden bazı resmi daireler şimdiden kapanmış..)) Bahçemizde telekoma ait bir direğin kaldırılması için telekom müdürlüğüne gittiğimizde kapısının kilitli olduğunu gördük ve şaşırdık. Esnaf, artık Maraş'tan yaptıracaksınız işlemlerinizi, dedi. Yani hizmet aksaması var. Büyükşehire bağlanmak Andırın gibi bir ilçe için kar mıdır zarar mıdır ilerde göreceğiz..
Köyümüze yaya yürüyüşle bile çok yakın olan Haştırın Kalesi yakınında alabalık lokantası var. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bu lokantaya gelmiş. Kahramanmaraş'ın en güzel restorantıdır demişler.. Alabalıklar havuzlardan tazecik alınıp pişiriliyormuş.. ...muş, diyorum; ayıp olacak ama ben henüz gidemedim..))
Andırın okuma- yazma oranının yüzde yüz olduğu yerlerden biridir. Bu küçük ilçeden büyük insanlar çıkmış; yazarlar, şairler, yüksek mühendisler, hukukçular..
Okuma-yazma oranının böylesine yüksek olduğu ilçemizden en çok öğretmen ve hemşire çıkmıştır. Nereye giderseniz gidin bir hastanede bir Andırın'lı hemşire bulursunuz..
Andırın bir orman bölgesidir. Az miktarda ekilip biçilecek arazisi ve hayvancılıkla geçimini temin eden vatandaşımızın çoğunluğu başka diyarlarda mevsimlik işçi olarak çalışır.
Madem ki Ramazan biraz da Andırın Ramazanlarından bahsedeyim..
Bu küçük münbit arazinin, bu küçük ilçenin her köyünde yapılagelen bir Ramazan bayramı geleneği olan sac arası çörekten de bahsedeyim...
Arafe günü oldu mu tereyağlı katmer kokularıyla birlikte her evin önünden bir top duman yükselir. Rahmetli babaannem bu çörek kokuları muhakkak olmalı, arafe günü herkes muhakkak çörek yapmalı.. ölü canları umar derdi. Yani bu mis kokulu çöreklerden yapılıp çoluk, çocuk, eş-dost ve misafirlere bolca ikram edilmeli, böylece geçmişlerimizin ruhuna bir sadaka olur bunlar, derdi. Her Arafe günü ben de bu çöreklerden yapıyorum. Maksad geleneklerimiz bozulmasın, bize has bu lezzetleri çocuklarımız da öğrensin için.. Ve çocuklarımız da çocuklarına öğretsin, onlar da her nerede olurlarsa olsunlar Andırın'a has katmerli sac arası çörekleri yapsınlar için..
Bayram günü muhakkak mezarlık ziyareti yapılır. Büyük- küçük herkes mezarlıkta biraraya gelir, selamlaşır, geçmişlerinin ruhlarına Kur'an'lar okurlar, birbirlerine hediyeler ikram ederler.. Andırın'da bayram günleri mezardakiler muhakkak hatırlanır..
Andırın'dan sizlere hayırlı Ramazanlar, hayırlı bayramlar, diliyorum.. Selam ve dualar, diyorum..
Bayramınız bayram olsun.. En güzel bayramınız sıratı geçtiğiniz gün olsun. Hepinize selamlar...