Bizim toplumumuzda kabul gören görüşe göre anne babalar bütün evlatlarını evlendirdikten sonra dünyalık görevlerini tamamlamış oluyor. Eskiden uzakta olan dostlara posta ile gönderilen düğün davetiyeleri çağımıza uygun olarak şimdi cep telefonu mesajı ile gönderiliyor. Bu hafta sonu böyle bir davetiye aldım. Üniversiteden arkadaşımız, abimiz Sami Ağaoğlu’nun küçük evladının 28 – 29 Ekim’de Nazilli’de düğününün olacağını öğrendimEski dostlarımızın davetlerine mümkün mertebekatılmaya çalışırım. İzmir’e doksan dakika uzaklıktaki Nazilli ilçesinde kına gecesine katılma bahanesiyle iki günlük bir seyahat programı yaptım.Önce yol üzerinde İzmir Selçuk ilçesi İsa Bey Camii imamı Şehit babası İbrahim Taşdemir hocamı ziyaret ederek çeşitli konularda muhabbet ettik.Diyarbakır'da şehit düşen polis Ahmet Alp Taşdemir'in şehadet haberini alan İbrahim Taşdemir hocam gazetecilere yaptığı açıklamada: "Hiç şikayetim yok. Rabbimizden gelen başım gözüm üstüne. Bizim ümmetimiz, milletimiz, vatanımız sağ olsun. Allah bu millete zeval vermesin. Siyonistlerle, kafirlerle, haçlılarla cihat ederken benim oğlum şehit oldu, bundan şeref duyuyorum. Elhamdülillah Rabbim bize böyle bir makamı lütfetti. Şeref duyuyorum" sözleriyle hatırlanıyor.https://www.youtube.com/watch?v=1yQ-f31kOl0
Hocamın hayır duasını aldıktan sonra Nazilli ilçesine doğru yola koyuldum.
Nazilli bildiğiniz gibi Aydın’ın en büyük nüfusa sahip olan 2. ilçesidir. Aydın-Denizli karayolu üzerinde bulunuyor. Bu yoldan çok kez geçmeme rağmen Nazilli ilçesinin merkezine hiç ziyaret etmemiştim. Bu vesileyle hem düğüne katılacak hem de bir gün bir gece Nazilli ilçe merkezini keşfedecektim. Mihmandarım Edebiyat öğretmeni hemşerim Şükrü Yıldırım Hocam...
Nazilli 160 bin nüfusu Aydın ilinin merkez ilçeden sonra ikinci büyük ilçesinin yanında Türkiye’deki42 ilden de büyük bir ilçedir. Aynı zamanda geçen yıllarda yapılan araştırmaya göre Türkiye’nin en yaşanacak ilçesidir. Bu nedenle son zamanlarda,emekli olan insanların Nazilli’ye yerleşme planı yüzünden ev fiyatlarında hızlı bir artış oldu. Nazilli hem modern binaların hem de eski yapıların oluşturduğu il görünümünde bir ilçedir.
Nazilli girişinde Şükrü Hocamla buluştuk. Önce meşhur Nazilli pidesi ile karnımızı doyurduk. Gerçekten anlatıldığı gibi otlu, peynirli, kıymalı, kuşbaşı vb birçok çeşidi olan Nazilli pidesinin övgüye değer bir tadı var. Sizleri de Nazilli’ye yolunuzu düşürmeye, bu güzel şehri gezmeye, misafirperver insanlarıyla tanışmaya ve meşhur Nazilli pidesinin tadına bakmaya davet ediyorum.
Nazilli’de iki tane türbe var. Önce Muhammed Zühdi Uşaki Türbesini ziyaret ederek ruhuna Fatiha okuduk. Türbenin yanındaki tabelada Muhammed Zühdî Hazretleri hakkında şu bilgiler yer alıyor:
Muhammed Zühti efendi Uşşaki yolu büyüklerinden olup,Selahaddin Uşşaki hazretlerinin halifesidir. Hocası tarafından İstanbul’dan Nazilli’ye insanlara Allah’ın emir ve yasaklarını öğretmek üzere gönderilmiştir. Halk üzerinde sözleri ve davranışlarıyla çok etkili olmuştur.1860 yılında vefat etmiştir. Vefatından sekiz yıl sonra Nazilli Mülki Amiri Halil Bey tarafından türbe yaptırılmıştır. Türbenin rengi yeşil olduğu için halk arasında sahibinin adından ziyade “Yeşil Türbe” olarak anılmaktadır.
Türbenin yanındaki mescid 1922 yılında Nazilli’yi işgal eden Yunan askerleri tarafın yakılmıştır. Nazilli Belediyesi tarafından 2017 yılında türbe onarılmıştır.
Nazilli ilçesi merkezide bulunan ikinci türbenin adı Sinan Dede Türbesidir. 1.800’ lü yıllarda yaşayan Sinan Dedenin mesleği kunduracılıktır. Herkes tarafından sevilen ve sayılan Sinan Dede zor durumda olanlara her türlü yardımı yapmıştır. Aradan geçen bunca zamana rağmen, Sinan Dede Nazilli halkı tarafından sevilmekte ve dualarla anılmaktadır.
Nazilli denilince özellikle eski adıyla “mensucat” dokuma kumaş iplik sanayi akla gelmektedir. Cumhuriyetin ilk yıllarında bu alanda önemli yatırımlar Aydın ve Nazilli bölgesine yapılmıştır. Sümerbank’ı yeni nesil bilmese de bizim yaş ve üzeri bilir. Sümerbank’ın Aydın ve Nazilli’deki fabrikaları bu alanda oldukça meşhurdur. Halk arasında Nazilli Basması diye anılan Türkiye’nin ilk basma fabrikası olan Nazilli Sümerbank fabrikası binalarında günümüzde Adnan Menderes Üniversitesine bağlı meslek yüksekokulu olarak hizmet vermektedir. Okulun bölümlerinde üç bin civarında öğrenci eğitim görmektedir. Üniversite bahçesinde halka açık oldukça büyük bir Sümerbank parkı vardır.
Yine Nazilli’nin kuzey tarafında Şelale Park adlı bir park vardır. Şelale Park suni bir parktır ve bir tepenin eteğinde bulunmaktadır. Gürül gürül akan şelalesi ile park, halk tarafından dinlenme yeri olarak kullanılıyor. Parkın en yüksek yerinden ilçe merkezini izledik. Çeşitli açılardan fotoğraf çektik.
Akşama doğru Nazilli’de “Uzun Çarşı” diye anılan pek çok dükkânın yer aldığı alışveriş merkezini gezdik. Kısaca bahsetmek gerekirse Uzun Çarşı ilçe imkânları doğrultusunda istediğiniz her şeyi bulabileceğiniz bir alışveriş yeridir. Ayrıca yemek için çarşıda pek çok restoran vardır. Hem istasyona hem otogara yakın olduğu için ulaşımı son derece kolaydır. Nazilli’nin tarihi dokusunu ve kültürünü yansıtan çarşı, ilçenin sembolleri arasında yer almaktadır.
Günün akşamı Nazilli seyahatimizin nedeni olan düğün salonunda Konya’dan gelen başta Sami Ağaoğlu olmak üzere eski dostlarla bir araya geldik. Geçen sürede neler yaptığımızdan, hayatın cilvelerinden, gelecekle ilgili planlarımız vb.konulardan uzun uzun muhabbet ettik. Oyun oynadık.Hatıra fotoğrafı çektirdik. Gecenin sonunda, yeni evli çiftleri, günümüzde gençlerin yalnız yaşamaktan hoşlandığı bu dönemde evlenme kararı verdikleri için tebrik ettik. Son söz olarak canı gönülden ömür boyu mutluluk dileriz temennisinde bulunduk. Böylece bir düğün de sona erdi.
Ertesi gün kahvaltıdan sonra Mihmandarım Şükrü Yıldırım Hocama gösterdiği yakın ilgiden dolayı teşekkür ederek mutlu bir şekilde Nazilli’den ayrıldım.
Aydın Merkezde Özel bir okulda müdür olarak görev yapan sevgili dostum Fatih Karahan hocama uğrayarak kahve eşliğinde eğitim, seyahat başta olmak üzere çeşitli konularda tecrübelerimizi paylaştık. İki saatlik sohbet sonunda mutlu bir şekilde İzmir’e doğru yola çıktım.
Sosyalleşmenin en aza indiği, kimsenin kimseyle görüşmek istemediği günümüzde düğün, sünnet vb. törenler oldukça önemlidir diye düşünüyorum. Bir birimizin bu tür törenlerine katılmaya gayret etmeliyiz. Batılılardan bize sirayet eden bireyselleşmeye ancak bu şekilde dur diyebiliriz. Arkadaşımızın oğlunun düğün töreni vesilesiyle dostlarla görüştük, dostlukları tazeledik. Genç evlilere iki cihan saadeti, sizlere de mutlu günler diliyorum.