Gazze'deki İsrail vahşeti, bütün acımasızlığıyla sürüyor. İsrail vahşetinin hâlâ sürebiliyor olmasının en önemli nedenlerinden biri, dünya ve tabiî Türk medyasının büyük bir bölümünün yaptığı iğrenç, alçakça yayınlardır. Eğer medya küresel güçlerin kapıkulu olmamış olsaydı, İsrail, bu vahşeti, bu kadar rahat gerçekleştiremezdi.
Heidegger'in, "kamera, izleyiciye yöneltilmiş bir silahtır" sözünü, İsrail vahşeti doğrulamış oluyor. Şundan artık emin olabilirsiniz: Küresel medya, nükleer silahlardan daha tehlikeli.
Ne kadar esaslı iddialara ve projelere sahip olursak olalım, medyada varlık gösteremediğimiz sürece yok olacağımızı, yok sayılacağımızı zihnimizin bir köşesine kalın harflerle kazıyalım, derim.
Bendeniz, hasbelkader, medyada ve akedemyada öncü bir varoluş kuşağının yetişmesi için çırpınıp duruyorum. Gerek teorik, gerekse pratik düzlemde, kamerayı dönüştürebilecek, kameraya ruh üfleyebilecek hatırı sayılır miktarda genç arkadaşın "elinden tuttuğumu" söyleyebilirim. Şimdi bu çalışmalara bir yenisini daha eklemek üzereyiz.
Burada bir sinema-televizyon okulu girişiminden sözetmiştim. Bu projeyle ilgili e-mailler gelmeye devam ediyor hâlâ. Bu konudaki çalışmalar henüz sonuçlanmadı; çalışmalarımız tamamlanınca haberdar edeceğim.
Bu arada Türkiye Yazarlar Birliği'nin İstanbul Şubesi'nde 17 Ocak'tan itibaren bir yıl sürecek kapsamlı bir senaryo yazım ve film yapım kursu başlatıyoruz.
Benim vereceğim bu kurs, 4 Dönem'den oluşuyor. Haftada 4 saat olarak Cumartesi günleri Sultanahmet'te Kızlarağası Medresesi'nde gerçekleştirilecek. Bu kursa iki haftada bir Türkiye'de film sektörünün önemli isimleri katılarak işlenen konular çerçevesinde deneyimlerini ve birikimlerini kursiyerlerle paylaşacaklar.
Kursta Hollywood, Avrupa, Çin, Hint, Japon, İran, Latin Amerika ve Afrika sinemalarının kendi medeniyet dinamiklerinden ve estetik ifade biçimlerinden yola çıkarak dünyaya özgün film dilleri armağan etmiş öncü filmler incelenecek.
Ford'dan Welles'e, Eisenstein'dan Vertov'a, Tarkovsky'den Godard'a, Kiyorestami'den Mecîdi'ye, Dogma'dan Yeni Alman Sineması'na, Bergman'dan Ozu'ya, Latin Amerika Sineması'ndan Afrika Sineması'na, Bağımsız Sinema'dan avant-garde sinemaya kadar dünyanın binlerce yıllık medeniyet, sanat ve düşünce geleneğini film diline aktarmayı, özgün film dilleri geliştirmeyi başaran, kamerayı dönüştürerek kameraya "ruh üfleyen" öncü yönetmenlerin filmleri toplu gösterimler hâlinde gösterilecek, medeniyet perspektifi çerçevesinde geliştirdiğimiz film dili estetiği nazariyatı açısından masaya yatırılıp incelenecek, senaryo ve film dili açısından ayrıntılı olarak "ameliyat" edilecek.
Programın işleyişi şöyle olacak:
1. Dönem: Sinemanın Kaynakları
Bu dönemde, sinemanın bir medeniyetin Tanrı-İnsan-Kainat'tan oluşan büyük varlık zinciri'yle ilişkisi, sözkonusu medeniyetin fikir, düşünce, sanat gelenekleri ve estetik ifade biçimlerinin özgün film dilleri geliştirilmesini nasıl belirlediği sorunsalı etrafında, her derste gösterilecek filmler üzerinden ayrıntılı olarak incelenecek ve filmlerin, beslendikleri kaynaklar ve bu kaynakları nasıl film diline yaratıcı şekillerde dönüştürdükleri gösterilecek. Klasik Hollywood'un Aristocu dram geleneğinden, Avrupa Sanat Sinemaları'nın İncil'in labirentvârî yapısından, Çin Sineması'nın Çin tiyatro, operet, müzik ve resim sanatı geleneklerinden, Latin Amerika, Afrika, İran, Japon sinemalarının kendi düşünce ve sanat geleneklerinden nasıl yaratıcı şekillerde yararlandıkları örneklerle ve filmler analiz edilerek gösterilecek ve tartışılacak.
2. Dönem: Senaryo Yazım Kuralları
Bu dönemde, sözkonusu dünya sinemasının örnekleri, dil kurucu yönetmenlerin filmlerinin senaryoları karşılaştırmalı olarak analiz edilerek bir hikâyenin başka medeniyet havzalarına ait yönetmenlerce neden ve nasıl farklı ve yaratıcı şekillerde kurulduğu örneklerle gösterilecek.
Bu dönemde, snopsis, film hikâyesi, çekim senaryosu gibi senaryo yazım sürecinin temel özellikleri; plastik malzeme, sembol, metafor gibi estetik üst-dil kurma dinamikleri anlatılacak, katılımcılardan senaryo yazımının bütün süreçlerinde örnek metinler yazmaları istenecek ve yazılan metinler kursta ayrıntılı olarak tartışılacak.
3. Dönem: Senaryo Yazımı
Bu dönemde öğrenciler, kendi çekim senaryolarını yazacaklar ve bu senaryolar teker teker incelenip, analiz edilecek ve tartışılacak.
4. Dönem: Senaryo'dan Filme
Bu dönemde, önceki dönemde yazılan senaryoların filmleri Türk sinemasındaki öncü yönetmenlerin rehberliğinde çekilecek.
Bilgi edinmek için: Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi telefonları: (0212) 527 75 17 - 527 75 18; e-mail: tybistkurslar@gmail.com.