Yahya Efendi Dergahı son Şeyhi ABDULHAYY efendi ve Ersin Nazif GÜRDOĞAN

Fazıl ŞENEL

Seyyid Abdülhayy (ÖZTOPRAK) Hazretleri 1886 yılında İstanbul’da doğdu. Babası, Kaygusuz Baba Dergâhı postnişîni Seyyid Mehmed Sürûrî Efendi’ydi. Dedesi Şerif Ali Efendi'dir.

On bir yaşında annesinin gayretleri ile hâfız-ı Kur’ân olan Abdülhayy Efendi, 21 yaşında iken babasının tamir ettirdiği Zeyrek’teki Ümmü Gülsüm Camii’ne imam tayin edildi.

Şer‘î ilimler tahsilinden sonra Nakşî meşâyıhından Gümüşhânevî Dergâhı Şeyhi İsmail Necati Zağferanboli (safranbolulu) Hazretleri’ne intisab etti, seyr u sülûkünün ardından icâzet aldı, halîfesi oldu. Abdülhayy Efendi aslen Kâdirî tarikatında, meşreben ise Nakşbendî idi.

Bir ara Çiçekçi Câmi İmâm-Hatipliğini yaptı. Yahyâ Efendi dergâhının hizmetini üstlendi. Bir taraftan da Baytar mektebinde ayniyat muhâsipliği yaparak emekli oldu. Soyadı Kânunundan sonra Öztoprak soyadını aldı.

Arapçası mükemmeldi, Farsçaya Mesnevî-i Şerîfi şerh edecek derecede hâkimdi. 1953’te Yahya Efendi Dergâhı imamlığı ile görevlendirildi.

Abdulhayy efendi, İstanbul'da Beşiktaş'tan Ortaköy'e giderken, Çırağan sırtlarında bulunan Yahyâ Efendi dergâhının son şeyhlerindendir.

1961 yılında 75 yaşında iken vefat eden Abdülhayy Efendi, Yahya Efendi Dergâhı hazîresinin kıble tarafında medfundur.

Yahya Efendi Dergâhı son şeyhi Abdülhayy Efendi’nin torunu (kızı Hatice Suat hanımın oğlu) Enis SAFAYHİ'dir. Değişik gazetelerde uzun yıllar yazılar yazan bir münevverdir.

Enis Safayhi'nin babası Mehmet Safayhi, Osmanlı’nın son Tunus kadısı İsmail Safayhi’nin oğludur. Enis bey ve babası Mehmet beyin her ikisinin de kabri Yahya Efendi dergahında aynı kabirdedir.

Enis Bey işi sebebiyle ailecek bir süre Erzurum ve Ankara’da yaşarlar. Afra ve Sena adlı iki kızı olur. Büyük kızı Afra’yı Kandilli Kız Lisesi onuncu sınıftayken yakın aile dostları havlu tüccarı Halepli Cezmati ailesinin kızı hayırsever Saime Zühran Cezmati evlatlık edinir. Zühran hanım 2009 da vefat etti.

Afra Safayhi, daha sonra Ersin Nazif GÜRDOĞAN'la evlenir ve 3 kızları olur. Beyza Gürdoğan, Selva Gürdoğan Thomsen, Serra Kargılı..

Selva hanım dünyaca ünlü bir mimar olup eşi danimarkalı müslüman mimar Gregers Tang Thomsen ile birlikte superpool isimli mimarlık şirketleri vardır.

Beyza hanımda yurtdışında mimarlık ve tasarım eğitimi almıştır,

Serra hanım ise koleksiyoner Murat Kargılı ile evlidir.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (6)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.