Ben solcu değilim. Hayatımın hiçbir döneminde de solcu olmadım. Öğrencilik yıllarımı geçirdiğim Siyasal Bilgiler Fakültesi'nin '68 Kuşağı' içinde bulunmama rağmen teorik sosyalizmin hiç tesirinde kalmadım. Sola mal edilmeye çalışılan eğitim, sağlık, sosyal güvenlik gibi sosyal sektörlerin, kültür ve sanatın öneminin elbette farkındayım. Türk Solu, bu alanlarda ciddî şekilde gayret göstermiş ve düşünce dünyasına damgasını vurmuştur. Lâkin, sosyal demokrat geçinen siyasî iktidarların, sosyal demokrasinin ilgi alanında pek icraat yapabildiği söylenemez. Halbuki daha fazla iktidar imkânı bulan ve geniş kitlelerle iletişim kurmakta başarılı olan pragmatik merkez sağ partiler, sosyal ve kültürel sahalarda sola göre daha fazla icraatta bulunabilmişlerdir.
Solun sandıktan çıkamayışı, solcu aydınların demokrasiden soğumasına, demokrasiyi 'sandıksal demokrasi', 'cici demokrasi' gibi benzetmelerle nitelendirmelerine yol açmıştır. Soldaki hayal kırıklığı, özellikle CHP solunun, tepeden inmeci, dayatmacı ve antidemokratik yöntemlere sığınmasına sebep olmuştur. Darbeler Dönemi'nin başında CHP'nin darbecilerle işbirliği, son dönemde bazı jakoben yüksek yargı mensuplarını da halkaya almış ve Türkiye'de demokratik rejimin en büyük engelini teşkil etmiştir.
***
CHP tipi dayatmacı solun sandıktan ümidini kesmesi sonucunda, Türk siyasî sistemi bakımından iki büyük engel ortaya çıkmaktadır. Birincisi, CHP Solu'nun TSK'daki darbeci odakları kışkırtması, yüksek yargı mensuplarını politize etmesi ve üniversiteden fetvalar alarak demokratik rejime dayatmada bulunmasıdır. Bunun sonucunda, millet iradesi ve millî egemenlik hiçe sayılmakta ve oligarşik bir azınlığın çoğunluğa tahakkümü sağlanmaktadır.
İkinci engel, Türkiye'de siyasetin kalitesinin düşmesi, merkez sağ iktidarların maruz kaldığı dayatmaların sonucuyla kolayca iktidara gelişleri ve gerçek siyasî rekabetin ortadan kalkışıdır.
Türkiye'de gelişmiş Batı demokrasilerine benzeyen bir demokratik rejimi rayına oturtabilmesi için solun Avrupa'daki gerçek sosyal demokrat partilerin hüviyetine girmesi; bunu halka anlatarak iktidarın yolunu zorlaması gerekir.
***
CHP'nin veya benzeri sözümona solcu, sosyal demokrat bir siyasî partinin, mevcut hüviyetiyle iktidara gelmesi hayâldir. Zira bu hüviyet, modern anlamda bir sosyal demokrat partinin özelliklerinden tamamen farklıdır. Şöyle ki; sosyal demokratlar tam özgürlükçü demokrasiye inanır, bizimkiler antidemokratik ve militaristtir; sosyal demokratlar insan merkezli ve hümanisttir, bizimkiler ulusalcı ve devletçidir; sosyal demokratlar değişimci
ve reformisttir, bizimkiler statükocu ve tutucudur...
O halde, gerçek bir sosyal demokrat partinin kuruluşu, hem solun iktidar olma hayalini gerçekleştirebilecek, hem de CHP'nin antidemokratik ve dayatmacı politikasıyla rejimi tıkaması engellenmiş olacaktır.
Avrupaî mânada gerçek bir sosyal demokrat parti, iktidara gelebilmek için şunları yapmalıdır:
1. Demokrasiyi bütün kurum ve kurallarıyla benimsemeli, millî iradeye ve millet egemenliğine sahip çıkmalıdır. TSK'nın yetkisini aşarak siyasete müdahalesine en açık ve sert şekilde karşı çıkmalı ve üzerindeki asker üniformasını çıkarmalıdır.
2. Milletin diniyle, imanıyla uğraşmaktan vazgeçmeli; lâikçi saplantıdan kurtulmalı ve dine karşı saygılı olduğunu göstermelidir. Başörtüsü yasağını (ya da herhangi bir hürriyetin kısıtlanmasını) savunan birisi aslâ sosyal demokrat olamaz. Sosyal demokratlar ve solcular, geniş halk kitleleri tarafından 'dinsiz'olarak görülmekten kurtulmalıdırlar.
3. Sosyal demokratlar, sokaktaki adamla, halkla diyalog kurmasını ve onun derdiyle hemhal olmasını becerebilmelidir. 'Çağdaş yaşam'ına devam ededursun, halkın hayat tarzını, sıkıntılarını, arzularını birebir anlayabilmeli ve yaşayabilmelidir. Halkın nezdinde, ayağı yerden kesik sosyetik solcu imajını silmelidirler.
4. Nihayet sosyal demokratlar, 'Yeni Anayasa', 'Yeni YÖK', 'Yeni Refom Paketleri', 'AB ile entegrasyon'gibi değişim projelerine karşı, bırakınız muhalefet etmeyi, en başta gelen savunucuları olmalıdırlar. Sosyal demokratların pratik, gerçekçi, uygulanabilir ve halkın yararına 'projeler'hazırlaması ve bunları kitlelere sunabilmesi gerekir.
***
Bütün bunları gerçekleştirebilmek ve gerekli değişimi yapabilmek için, CHP'nin yüzde 20'lere çoktan razı, halkın çoğunluğuyla kavgalı, antidemokratik ve seçkinci politikasının tamamen tersini uygulaması gerekir.
O zaman sosyal demokratlar iktidara gelebilir; Türk demokrasisi rayına oturur; politikanın
kalitesi yükselir ve sürekli gerilimin yerine huzur geçebilir.