Türkiye Yerel Yönetimler Dergisi

Hamit SEVEN

"Türkiye Yerel Yönetimler Dergisi"

İlk sayısı olan 2012 Şubat Ayı çalışmasıyla yayın hayatına başlıyor…

Merkezi Ankara olan Dergi’nin ilgi alanı isminden de anlaşılacağı gibi “yerel yönetimler”…

Derginin, yeniden yapılandırma tartışmalarıyla öteden beri gündemimizde yoğun olarak varlığını hissettiren bu alanda, ele alacağı konuları ve nitelikli habercilik anlayışyla yayın hayatına renk ve zenginlik katacağı muhakkak…

Kalbi, ülkesine ve milletine yararlı olmak için atan ve benim de Genel Yayın Yönetmeni olarak görev aldığım Derginin, birbirinden değerli Yönetim kadrosu, Yayın Kurulu, Yayın Danışmanları ve uzman kalemlerine başarı dileyin olur mu…

Ayrıca “Yerel Yönetimler”le ilgili haber, yazı, araştırma konularında paylaşımda bulunmak ve katkı sunmak isteyen yazar dostlarımız için de, tyyd.medya@gmail.com e-mail adresine yazılarını beklediğimizi hatırlatmak isterim. (TYYD) Türkiye Yerel Yönetimler Dergisi'ne ulaşmak isteyenler, (Nasuh Akar Mahallesi 1403. Sok. 6/2 Balgat / Ankara) adresinden ulaşıp temin edebilirler…Son olarak Derginin www.tyydmedya.com  isimli kurumsal web sitesinin de yapım aşamasında olduğu ve kısa  süre içinde açılacağı bilgisini de verelim...

Dilerseniz, daha geniş bilgi için sözü derginin editörüne bırakalım olmaz mı?

Bu arada, “karşı kıyıya” selam ve sevgiler…

*

Başlarken…

“Merkezi yönetimden önce yerel yönetimler”

Yerel yönetimlerin, demokrasi pratiklerinin ve yerel siyasetin geliştiği yegâne kuruluşlar olduğu bir gerçek.

Biliyoruz ki, yerel yönetimlerin yürüttüğü hizmetler, günlük hayatımızın çeşitli yönlerini kapsamaktadır. Bir belde içinde yaşayan veya büyük bir metropolde ikamet eden bireyler, merkezi yönetimden önce yerel yönetim kuruluşları ile muhatap olmaktadır.

Son yıllarda sıklıkla karşılaştığımız küreselleşme, yerelleşme, yönetişim, hesap verebilirlik, hizmet verimliliği ve kalitesi gibi kavram ve gelişmelere paralel olarak yerel yönetimlerin öneminin bir kat daha arttığına tanık oluyoruz.

Dünyada yerel yönetimlerin artan önemi, ülkemizin AB’ye uyum süreci, toplumsal talepler, kamu yönetiminin iç yetersizlikleri ve modernleşme çabaları, elbette ki, Türkiye’de genel kamu yönetiminde olduğu kadar yerel yönetimlerde de yeniden yapılanma ihtiyacını kaçınılmaz kılıyor. 

Buna bağlı olarak, 2004 yılında 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu, 2005 yılında ise 5393 sayılı Belediye Kanunu, 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu ve 5355 sayılı Mahalli İdare Birlikleri Kanunu olmak üzere yerel yönetimlerle ilgili temel yasaların yeniden düzenlenerek uygulamaya konulması, bu kaçınılmaz ihtiyacın giderilmesine yönelik adımlar olmuştur…

“Evet, ama yetmez”

Yeni yönetim felsefesinin temelini, geçmişin yenileşme ve dönüşüme kapalı, buyurgan ve hantal yerleşik yönetim anlayışlarının aksine, artık pratik olarak da yerel yönetimlerde, değişim gösteren yapı, görev-yetki, işleyiş ve politikaların artan bir ivmeyle kendini fark ettiriyor olması, yasal düzenlemelerin hayata geçirilmesinin bir sonucudur. Biz de, yayın üssü olarak, dahası için, son günlerin moda deyimiyle atılan tüm bu adımlara “Evet, ama yetmez” diyerek, bugünün ve yarının Türkiye’si için gerekli yasal düzenlemelerin vakit geçirmeden yapılacağını umuyor ve bekliyoruz…

Kuşkusuz, içinde yaşadığımız bilgi çağı, dünyayı hiçbir zaman olmadığı kadar hızlı bir şekilde değiştiriyor ve gelecek her geçen gün biraz daha hızlı bir şekilde bize yaklaşıyor, ekonomik gelişmede öncelikli kaynak olan sermaye de yerini bilgiye bırakmaya başlıyor. Hayatın her alanında olduğu gibi dünyada da yerinden yönetim ilkesinin öne çıkmasına paralel olarak yerel yönetimlerde de yeni yönetim felsefesinin adım adım derinleşerek günlük hayatımızı kuşatıyor olması, değişim ve dönüşümün sonucu olarak yaşam kalite ve standartları ekseninde kendimizi de hazırlamamız için bize yepyeni bir anlayışı öneriyor.

“Yerel yönetimlere” dışarıdan bakmamak”

Zira, hızla değişen dünyaya rağmen “yerel yönetimlere” dışarıdan bakmayı, günümüzde katı ve merkeziyetçi yapının yerine daha esnek, yerinden yönetilen ve daha katılımcı bir yönetim anlayışına geçiliyor olmasını görememek olarak niteleyen Türkiye Yerel Yönetimler Dergisi de işte bu noktada, aydınlatıcı bir rol üstlenerek projektörlerini alana çeviriyor.

Kısaca, amacını 2003 yılında başlayan yerel yönetimlerde yeniden yapılanma çalışmalarının ortaya çıkardığı gelişmeleri tartışmak, sorun alanlarını araştırmak ve paydaşlarıyla birlikte çözüm önerilerini kamuoyunun gündemine taşımak olarak özetlerken, dünyadaki gelişmeler ve ülkemizin birikimini de dikkate alarak yerel yönetimler alanındaki teorik ve pratik çalışmalara önemli bir katkı sunacağına inanıyor.

“Deneyimli kadro, uzman kalemler”

Bu bağlamda, uygulamacıların, akademisyenlerin ve diğer ilgili aktörlerin fikir, öneri ve değerlendirmelerine yer vererek, bilgi ve deneyim paylaşılmasına yardımcı olmak amacıyla yola çıkan elinizdeki dergi, yerel yönetimlerin halkın demokratik hayata katılımını sağlamak ve demokrasi kültürünü geliştirmek için bu alanda önemli bir fonksiyonu yerine getirerek farklı bir kulvarda özenle durduğu fark edilecektir.

Deneyimli yayın kadrosunun öncülüğünde, “Gecekondudan rüya kentlere” kapak başlığıyla çıkan ve sayfalarında, alanlarında uzman kalemlerin, çeşitli konu başlıkları altında yerel yönetimler üzerine araştırma-değerlendirmelerinin yanı sıra Ak Parti, Parti İçi Demokrasi Hakem Kurulu Başkanı N.Doğan Topaloğlu ile  “Kamu Denetçiliği (Ombudsmanlık)” üzerine gerçekleştirilen röportaj ve “Tunus Günlüğü” başlıklı gezi-inceleme notlarının da ilginizi çekeceğini umuyoruz.  Ayrıca, kentin başarılı iki ismi Samsun Valisi Hüseyin Aksoy ve Samsun İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Aslan Karanfil yönetimindeki Samsun İl Özel İdaresi’nin lokomotif olduğu,  Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Ulaştırma, Denizcilik ve HaberleşmeBakanı Binali Yıldırım, Bayındırlık ve İskân eski Bakanı Mustafa Demir ile Samsun Milletvekilleri, Büyükşehir Belediye Başkanı’nın katılımlarıyla gerçekleştirilen açılışlar, temel atma törenleri ve ziyaretleri içeren haberlere de yer veriliyor.

Bir dizi araştırma yazısı ve yerel yönetim haberleri ile harmanlanan dergimizin ilk sayısı ile sizleri baş başa bırakıyoruz. Esen kalın…

Şubat 2012,Ankara
 

 

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.