Baykal, partisine üye yaptığı çarşaflı kadınların laikliği tehdit etmediğini söylüyor: Tamamen geleneksel olduğunu işaretlediği 'çarşaf' için Siyasi simge değil diyor.
Çarşaflı kadınları yıllar yılı rejim tehdidi olarak gören ve örtünmeyi siyasi simge olarak niteleyen CHP zihniyeti idi.
Dolayısıyla, Baykal'ın sözleri çarşaf bağlamında bir tekziptir.
Ya türban?
*
CHP liderine göre siyasi simge olan türbandır.
Deniz Baykal'ın hangi örtünme biçiminin siyasal simge olup hangisinin olmadığına karar verebilecek bir ölçme yeteneğine sahip olduğu anlaşılıyor.
Deniz Bey'in partisine üye yaptığı örtülü kadınlar daha ziyade türban takıyor. Yani, o kadınlar -örtünme şekilleri daha farklı olduğundan birdenbire siyasi simge takmış oluyorlar!
Baykal, partisine katılan türbanlı kadınların siyasi simge olsun diye örtünmediklerini söyleyebilir. Son grup konuşmasında bu anlama gelen kimi sözler de sarf etti.
CHP'nin türbanlı üyelerinden birisi çıkıp da başını açmadan üniversite okuma talebinde bulunduğu an birdenbire onun örtüsü Baykal nezdinde siyasi simge haline dönüşüverecektir:
Siyasi Simge hikayesi, işte böylesine sırıtan bir tezdir.
Sözünü ettiğim bu hususu Deniz Bey'in göremiyor veya algılayamıyor olması mümkün değildir.
-CHP lideri de türbanın siyasi simge olmadığını gayet iyi biliyor.
Bu bağlamda bir itirafta bulunmayışı siyaset icabıdır.
*
Üniversite kapısına geleneksel örtünme biçimi ile mesela yemeniyle, eşarpla ve dahi çarşafla gelen bir öğrenci içeriye alınır mı?
-Asla!
*
Demek ki, Kurulu Düzenin örtünme hadisesiyle ilgili olarak kırk yıl öncesinden itibaren ürettiği rejim sorunu başı örtülü kadınların üniversite okumak istemesiyle, toplumsallaşma talebiyle ilgilidir.
Kurgusal siyasal simge ithamı, Gizli Egemenlerin yabancılaşma eksenli itirazıyla ortaya çıkmış bir resmi tezdi.
Halkın değer yargılarına itina ile yabancılaşmaktan ve çevredeki vatandaşları merkezden uzak tutma politikasından söz ediyoruz.
Türban simgedir hikayesi, üniversite kapısına gelen başörtülü öğrencilerin konumunu siyasi olarak tanımlamak suretiyle -onları üniversiteden, sosyal hayattan, kamusal alandan dışlama amacına yönelikti.
*
Başörtülü Hatice Babacan'ın üniversitede okuması engellendiğinde yıl kaçtı?
-1968.
İdris Küçükömer'in Düzenin Yabancılaşması eserine temel teşkil eden makaleleri de 1968 Ekim'inde Akşam'da yayınlanmıştı.