Biliyorum, tatilde kafa dinlemeye hakkınız var. Ancak şunu da unutmayın: Tatil dışı zamanda yapmadıklarınızı yapma zamanıdır tatil. Bu sebeple yanınıza bolca kitap aldığınızı umarım; döndüğünüzde dostlarınızla tartışmak üzere...
Eğer Neden biz bu hallerdeyiz? sorusunu bir çengel gibi kafasında taşıyanlardansanız size iki kitap önerim var. Her ikisi de kısa süre önce kitapçı raflarındaki yerlerini aldı bu kitapların... İkisi de meselesi olan yazarlar tarafından kaleme alındı. İkisi de derhal kabul etmekte zorlanmayacağınız tezlere sahip olmakla birlikte, bazı tezlerini benimsemeyeceğinize, ama yine de üzerinde düşünmeden edemeyeceğinize bahse girmeye hazırım.
İsmail Kara yıllardır Türk düşünce tarihi üzerinde çalışır. Cumhuriyet öncesi dönemin temel siyasi metinlerini kitaplığımıza kavuşturduğu araştırmalarından zaten haberdarsınız. Bir süredir Cumhuriyet dönemi üzerinde yoğunlaştığı da fark ediliyordu. Birkaç küçük hacimli kitabı bu yöndedir. Şimdi Cumhuriyet Türkiyesi'nde Bir Mesele Olarak İslâm adlı hacimli bir eserle okur karşısına çıktı.
Bir dizinin ilki olduğu anlaşılan bu kitapta, Kara, lâik bir sistemde bireysel ve kurumsal uyum sorunları yaşayan Müslüman kitleyi özne olarak ele alıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı, İmam Hatip okulları, cemaatler, tarikatlar, cemaatsiz ve tarikatsız Müslümanlar... Nezaketi elden bırakmadan, ancak eleştirel yaklaşımı da terk etmeden konuları işliyor İsmail Kara. Sorular soruyor; irkilseniz de cevaplamadan edemediğiniz sorular... Kendi cevaplarını veriyor; mantığınıza ters gelse de üzerinde düşünmeden edemediğiniz cevaplar... Kitabını görsel malzemeyle de zenginleştirmiş yazar. (Dergah Yayınları, Tel.: 212- 518 9578; Faks: 212- 518 9581; www.dergahyayinlari.com).
Allah'sız Müslümanlık: Gerileme Sürecinde İslâm'ı Yaşama Sorunu, adından da hemen anlaşılacağı üzere, sizi iterek kendine çekmeye çalışan bir kitap. Yazarı Ömer Lütfi Mete'yi gazete yazılarından (en son Bugün'de), TV dizilerinden ('Kurtlar Vadisi'nin danışmanı) ve TV tartışmalarından tanıyorsunuz. Sözünü sakınmayan biridir Ömer Lütfi Mete.
Bu defa eleştiri oklarını doğumundan beri içinde bulunduğu İslâmî câmiaya çeviriyor. Temel kabulleri sorguluyor ve 'tabu' sayılan konulara girmekten de çekinmiyor. Başka zaman ve yerde olsa, onun konumundaki bir yazarın kaleminden çıkan bu eleştiri dolu kitap, günler ve haftalar boyu sürecek bir tartışma gündemi oluştururdu.
Ağır bir rahatsızlık geçiren Ömer Lütfi Mete'ye dualarınızı göndermekten geri durmamanızı tavsiye ederim. (Profil Yayınevi).
Atilla Yayla bir süre önce 'Kemalizm' konusunda sarf ettiği bir cümleyle gazete manşetlerine tırmanmıştı. Sonradan o cümleyi sarf ettiği için hakkında dava açılmış, ders verdiği üniversiteyle ilişkisi askıya alınmıştı. Bir siyaset bilimi profesörünün başına gelenler kendi başına da ibret verici, ama daha da önemlisi yıllarca 'Kemalizm' dahil Türkiye'yi ilgilendiren her konuda yazılar yazan, her vesileyle görüş açıklayan bir bilim adamının ne demek istediğinin anlaşılmak istenmemesiydi.
'Liberal Düşünce Topluluğu' başkanı da olan Prof. Atilla Yayla konuya ilişkin iki makalesini güncel görüşlerini de ekleyerek 'Kemalizm: Liberal Bir Bakış' başlığı altında kitaplaştırdı. Sırf bildiklerinizi destekleyen kitaplar okuyan, kafa konforunuza düşkün bir tipseniz, İsmail Kara ve Ömer Lütfi Mete'nin kitapları gibi Prof. Yayla'nın bu kısa ama yararlı kitabından da uzak durmanızı tavsiye ederim. (Liberte Yayınları, Tel. 312- 230 8703; Faks: 312- 230 8003; www.liberte.com.tr).
Daha adından tahrik edicilik yansıtan bir kitap Türk Sinemasında Kürtler... Her attığımız adımda, mahallemizde, iş çevremizde karşılaştığımız Kürt realitesi sinemamızda nice sonra tanındı. 1951 yılında 'Mezarımı Taştan Oyun' filmine kadar beyaz perdede yoktu Kürtler; 1990'a kadar varlardı da, adlı adınca değil... Demokrasinin kanallarının genişlemesiyle birlikte filmlerde de karşımıza çıkmaya, daha da önemlisi bazen beyaz perdede dilleriyle de konuşmaya başladılar.
Sinema tarihi üzerinde çalışmaları da olan gazeteci Müslüm Yücel'in bu eseri, içinde 'Kürt' tipleri bulunan filmleri hatırlatmakla kalmıyor yalnızca, kendimize ve yakın tarihimize de ayna tutuyor. Yalnız sinemaseverlerin değil, Neden hâlâ normalleşemedik? sorusuna cevap arayan sosyal bilimcilerin de okuması gereken bir kitap bu. (Agora Kitaplığı, Tel. 212- 243 9626; Faks: 212- 243 9628, www.agorakitapligi.com).
Bu kitapları sıcağın başınıza vurması pahasına okumanızda ısrarlıyım.