Suriye'de, başta çocuklar olmak üzere kadın, yaşlı ve hastaların hayata tutunabilmeleri için Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Türk Kızılayı, HAK-İŞ, Diyanet Vakfı, Memur-Sen ve Anadolu Ajansı ile İnsani Yardım Platformu çatısı altında toplanan çok sayıda yardım kuruluşu, vakıf, dernek ve meslek örgütünün katılımıyla 22 Ocak’ta, "Sana İhtiyacım Var" yardım kampanyası başlatıldı.
Benim de hazır bulunduğum "Sana İhtiyacım Var" yardım kampanyasının tanıtımı, Haliç Kongre Merkezi'nde yapıldı.
Ali Kurt, sivil toplum kuruluşları olarak olumsuz şartlar karşısında daha nitelikli bir yardım koordinasyonu temin etmek için İDSB koordinatörlüğü ve AFAD desteğinde şekillenen "İnsani Yardım Platformu" çatısı altında toplandıklarını anlattı. Kurt, bu çerçevede İDSB, AFAD, Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı (TGTV), Türk Kızılayı, Diyanet Vakfı, Memur-Sen, HAK-İŞ, TOBB, Rabia Platformu, Uluslararası Doktorlar Birliği, Ankara Şam Genç İş Adamları Derneği (ANSAGİAD), Beşir, Cansuyu, Deniz Feneri, Dost Eli, Hayrat İnsani Yardım Derneği, İHH, İsra, İyilik Derneği, Kimse Yok Mu, Sadakataşı, Şifa Platformu, Verenel, Yardımeli ve Yeryüzü Doktorları olarak bir araya geldiklerini söyledi.
İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği (İDSB) Genel Sekreteri ve İnsani Yardım Platformu Koordinatörü Ali Kurt, toplantıda yaptığı konuşmada, Suriye'de Mart 2011'de başlayan ve yaklaşık 3 yıldır devam eden iç çatışmaların olanca hızı ve acımasızlığıyla devam ettiğini, 150 bin kişinin hayatını kaybettiğini, 6,5 milyon insan kendi ülkesinde mülteci durumuna düşerken, 3 milyon kişinin ülkesini terk etmek zorunda kaldığını anlattı.
Savunmasız insanların türlü işkenceyle nasıl katledildiğini gösteren fotoğrafların, Cenevre-2 görüşmeleri öncesi dünyanın gözleri önüne serildiğini belirten Kurt, şöyle devam etti:
"Her gün yüzlerce insan ölürken, aslında insanlık ölüyor. Mazlumun dini, inancı, ırkı hiç önemli değildir. Maalesef hür dünya, tamamen kendi bölgesel çıkarları istikametinde hesap yaparken, insanlık onuru tüm insanların gözü önünde hoyratça çiğneniyor."
AFAD Müdahale Daire Başkanı Fatih Özer ise geçen yıl "Suriye için... Bir Ekmek Bir Battaniye" kampanyasının düzenlendiğini hatırlatarak, AFAD koordinasyonunda elektronik yardım dağıtım sistemi üzerinden yardım kuruluşlarının katkılarıyla 170 milyon liranın üzerinde ayni ve nakdi yardımın, barınma merkezlerinin dışında bulunan Suriyeli mağdur halka ilaç, battaniye, su olarak ulaştığını anlattı.
Suriye'de yaklaşık 10 milyon kişinin insani yardıma ihtiyacı bulunduğunu, bunun 6,5 milyonunun evlerini terk etmek zorunda kaldığını, 3 milyonunun da komşu ülkelere sığındığını kaydeden Özer, "Suriye dışına kaçmak zorunda kalan Suriyelilerin dörtte üçü kadın ve çocuklardan oluşmakta, 1 milyondan fazla çocuk zor şartlar altında hayatını devam ettirmeye çalışmaktadır. Suriye'de maalesef ağır kış şartlarından ve açlıktan çocuk ölümleri yaşanmaktadır" bilgisini verdi.
Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, Cenevre'de yapılan toplantıya, Birleşmiş Milletler'e, Avrupa Birliği'ne, Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu'na, Uluslararası Kızılhaç Komitesi'ne, ABD'ye, Rusya'ya, İran'a ve bu konuyla ilgilenen tüm dünya kamuoyuna şu çağrıyı yaptı:
"Şimdiye kadar bazı tereddütleriniz olabilir, bazı siyasi çekişmeler karşısında tarafsızlığınızı muhafaza etmek isteyebilirsiniz ama son basında gösterilen katliam görüntülerine karşı artık lütfen sessizliğinizi bozun, insanlık, adalet yanında yerinizi alın."
Çağrılarını 3 yıldır sürdürdüklerini ifade eden Akar, "Tüm halkımızı şimdiye kadar gösterdiğinden daha fazla yardıma çağırıyorum. Artık bıçak kemiğe dayanmıştır. Bizim inancımız, medeniyetimiz, dinimiz gereği bu konuyla ilgili ürpermeliyiz. Herkes ekmeğinin yarısını Suriye'de aç kalan, susuz kalan, her türlü insani yardıma ihtiyacı olan insanlara ulaştırmalıdır." diye konuştu.
Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ise "Sana İhtiyacım Var" kampanyasının sadece bir yardım kampanyası olmaması gerektiğini söyledi.
Kampanyanın insan ve ümmet olma sorumluğunun bir yansıması olacağını dile getiren Gündoğdu, şunları kaydetti: "Geçen yılki yardım kampanyasının sonrasındaki sürece baktığımızda İslam âlimleri 'Kedi köpek yiyebilirsiniz' şeklinde fetva veriyordu. Bir ay önce bir bacımız, 'Ey Batılılar bizi adam yerine koyup sahip çıkmadınız, bari hayvan yerine koyun, belki sahip çıkarsınız' diye çağrıda bulunuyordu. 3 yıllık katliamın nasıl soykırıma dönüştüğünü fotoğraflarla hep birlikte görüyoruz ve ibretle izliyoruz. Bir diktatörün savaş suçlusu olması için bunların binde biri yeterliyken, hala ses çıkarması gereken birçok Batılı insan hakları kuruluşu ve Birleşmiş Milletler gibi kurumlardan ses yok. Burada bir medeniyet mücadelesi olduğunu görmemiz lazım. Batı medeniyeti öldürmeyi geçim kaynağı ediniyor, ya ölümlere sponsor olmayı ya da öldürenlerin öldürüşüne göz yummuyor."
Koordinatör Vali Veysel Dalmaz da geçen yıl düzenlenen kampanyanın çok faydalı olduğunu belirterek, "Ama arkadan sanki orada her şey bitmiş, savaş bitmiş, insanlar normal hayata dönmüş gibi yardımlar bir noktada kesilme noktasına geldi. Birkaç kuruluşumuz yardımlarına devam ediyor ancak alanda ciddi sıkıntılar var" diye konuştu.
Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı (TGTV) Başkanı Hamza Akbulut, Suriye'deki durumun çok ağırlaştığını, milyonlarca kişinin ölüm korkusuyla evinden uzakta yaşadığını ifade ederek, iç savaş sebebiyle ulaşılmaz yerlerde sıkışıp kalan, yardıma ihtiyacı olan, açlık sınırının altında yaşayan milyonlarca insan bulunduğunu belirtti. Kimyasal silahlarla bombalarla toplu infazlarla toplu işkencelerle binlerce insanın öldürüldüğünü kaydeden Akbulut, "Bugün Suriye'de açlık ve ölüm hüküm sürmektedir. Bu tablo, değişmelidir. Yapacağımız yardımlarla bu durumu değiştirmeliyiz" dedi.
Birkaç gün önce "Sana İhtiyacım Var" kampanyasına dair bir değerlendirme yapan İDSB Genel Sekreteri ve İnsani Yardım Platformu Koordinatörü Ali Kurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye'de, başta çocuklar olmak üzere kadın, yaşlı ve hastaların hayata tutunabilmeleri için İnsani Yardım Platformu çatısı altında toplanan çok sayıda yardım kuruluşu, vakıf, dernek ve meslek örgütünün katılımıyla başlatılan kampanyanın ilgi gördüğünü söyledi.
AA'nın, Suriye'de Esed rejimi tarafından işlenen savaş suçlarını belgeleyen rapor ve fotoğrafları yayınlamasının ülkedeki insanlık krizine olan duyarlılığı arttırdığını vurgulayan Kurt, şöyle devam etti: "Kışın gelmesiyle Suriye'de şartlar daha da ağırlaştı. Savaş, açlık ve hastalığa bir halk ne kadar dayanabilir? Başlattığımız kampanyaya Türkiye çok olumlu cevap verdi. Bir hafta içinde 100 tır bölgeye ulaştırıldı. Kampanyanın çok başarılı bir start aldığını görüyorum. Halkımıza teşekkür ederim."
Deniz Feneri Derneği Genel Başkanı Mehmet Cengiz, "Sana İhtiyacım Var" kampanyasının tam da Suriyeli mazlumların halini anlattığını belirtti. Cengiz, dernek olarak 3 yıldır Türkiye'ye sığınan Suriyelilere ve Suriye'ye 25 milyon liranın üzerinde bir yardım yaptıklarını ve son 20 günde 20'den fazla tırı Suriye'ye soktuklarını bildirdi.
Suriye’de devam eden vahşet gündemimizden hiç düşmemeli. Suriye normalleşinceye kadar kardeşlerimiz için ensar olmaya devam etmeliyiz.
recep.kocakk@gmail.com
https://twitter.com/recebkocak