SOSYAL MEDYA SUÇLARI

Kurtuluş AYBİRDİ

BİLİŞİM SUÇLARI, İNTERNET SUÇLARI, FACEBOOK VE DİĞER SOSYAL MEDYA ÜZERİNDEN İŞLENEN SUÇLAR

Değerli Dostlarım, çağımız internet ve bilişim çağı. Gelişen ve değişen dünya şartları, çok hızlı bir şekilde değişen koşullar ve ihtiyaçlar, her geçen gün yeni bir takım durumları ve şartları oluşturuyor. Günümüzde artık insanlar birçok iş ve ihtiyaçlarını internet üzerinden karşılamakta ve artık adeta internet hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline dönüşmektedir.

Bugün artık yazılı ve görsel medya bana göre bir basamak geride kalmış, bunların yerini büyük ölçüde, internet ve sosyal medya haberciliği almıştır. İnsanlar artık haberleri ve gündemi internet ortamında takip etmekte, iletişim ve tüm görüşmelerini internet ve özellikle de sosyal medya üzerinden yapmaktadırlar.

Değişen koşullarla birlikte yeni şartlar oluşmakta, yeni olay ve olgular ortaya çıkmakta ve haliyle yeni yasal düzenlemelere de gereksinim duyulmaktadır. Bugün Facebook, İnstagram, Twitter ve diğer sosyal medya iletişim araçları üzerinden milyonlarca haber ve bilgi akışı olmaktadır. Yine facebook, twitter ve instagram üzerinden milyonlarca yazışmalar, paylaşımlar ve iletişimler kurulmaktadır. Hatta insanlar artık alış verişlerini dahi gerek internet ve gerekse Sosyal Medya üzerinden yapmaktadırlar.

Kitle iletişim araçları ve sosyal medya araçları üzerinden de her gün milyonlarca suç işlendiği karşı karşıyayız. Bu suçlara, Özel Hayatın Gizliliğini İhlal, Hakaret, Şantaj, Tehdit, Dolandırıcılık gibi suçları örnek verebiliriz. Bir kişiye ait kimlik bilgileri ve fotoğrafları kullanarak sahte facebook ve twitter hesapları açmak, o kişiye ait olmayan bilgi ve yazışmalar, paylaşımlar yapmak, ve hatta o kişi adına birilerini tehdit etmek, birilerine hakaret etmek, şantaj yapmak, veya birilerini dolandırmak gibi çeşitli suçlar işlenmektedir.

Sahte sosyal medya hesapları üzerinden Türk Ceza Kanunu gereği suç olarak addedilen binlerce suç internet ve sosyal medya vasıtası ile işlenmektedir. Bugüne kadar onlarca benzeri vaka ile karşılaştım. Facebook veya Twitter üzerinden birilerine hakaret eden veya tehdit eden kişilerin Ceza Mahkemelerinde hatta Ağır Ceza Mahkemelerinde yargılandıklarına şahit oldum ve bazılarında sanık avukatı veya mağdur vekili olarak bulundum. Bu suçlamalar nedeni ile insanların ağır cezalara çarptırıldığına tanık oldum.

İnsanlarımız maalesef bu konularda çok fazla bilgi sahibi değiller. İnsanlar bilinçsizce bu bilişim ve internet suçlarını işlemeye devam ediyorlar. Bu suçlar nedeni ile çocukların Çocuk Mahkemelerinde ve Çocuk Ağır Ceza Mahkemelerinde yargılandığına ve cezalar aldıklarına tanık oldum. Yine bu bilişim suçları sebebi ile insanların ciddi maddi ve manevi tazminatlar ödediklerine de şahit oldum. Gerek sahte sosyal medya hesapları üzerinden gerekse de gerçek kişilerin kendi sosyal medya hesapları üzerinden sayısız bilişim ve sosyal medya suçları işlediklerini ve bu nedenle de yargılandıklarını gördüm.

Bu konularda yazımızın ilk bölümünü tamamlıyoruz. İkinci yazımızda bu suçların detayları, nasıl işlendikleri ve ne tür cezalara hükmedildiğini sizlerle paylaşacağım inşallah. Şimdilik hoşcakalın...

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.