ÖTEKİLERİN EĞİTİMİ - 3

Ahmet TÜRKAN

Hükümetlerin kararsız tutumları ve sonuçları :

Darbe zihniyetinden etkilenen, askerlerin ve yargının soluğunu sürekli ensesinde hisseden hükümetler maalesef milli bir eğitim politikası geliştirmekten uzak kaldılar. Bir önceki hükümetin uyguladığı her ne varsa yeni hükümet tarafından iptal edilir oldu.  Eğiti politikaları yaz boz tahtası yapıldı.

Her hükümet kendi anlayışına göre kitaplar bastırdı. Sürekli değişen müfredat öğrencileri ve velileri bezdirdi.

İmtihan sistemleri sürekli değişti. Üniversite sınavları parça parça edildi. Gençler neden sorumlu olduklarını bile anlayamaz hale geldiler.

Hani müreffeh ülkeler seviyesine çıkacaktık.

Hani ilerleyecektik.

Eğitimden sınıfta kalan bir ülke hangi yoldan gidecek de başarılı olacak.

1-5 Kasım 2010 tarihinde yapılan eğitim şurası sonuçlarını okuyunca bazı noktalara neşter vurulmaya çalışıldığı görülmektedir.

Şurada alınan bazı önemli kararlar.

- Öğretmen yetiştirilmesi üniversite bazında ele alınmalı, öğretmenlik veya eğitim üniversitesi kurulmalıdır. 

- Öğretmenliğin bir ihtisas mesleği olduğu gerçeğinden hareketle, uzaktan veya açıköğretim yoluyla okul öncesi öğretmenliği, İngilizce öğretmenliği vb. alanlarda öğretmen yetiştirilmesine izin verilmemelidir. 

- Öğretmenlik mesleğinin yıpratıcı bir meslek olması nedeni ile bazı meslek gruplarında olduğu gibi yasalarca belirlenecek ölçülerde özel eğitim öğretmenleri başta olmak üzere tüm öğretmenlere meslek güçlüğü zammı verilmeli, bazı özendirici önlemler alınarak öğretmenlerin istemeleri halinde erken emeklilikleri sağlanmalıdır. 

- Eğitimde niteliğin artırılması amacıyla özel okullar teşvik edilerek sayıları artırılmalı, teşvik kapsamında çocuklarını özel okullara gönderen ailelere resmi okullardaki bir öğrenci maliyetinin yarısı kadar destek verilmeli ve bu yolla devletin eğitim harcamaları azaltılmalıdır. 

  • Bu karar uygulamaya konmadan önce üzerinde ciddiyetle durulmalıdır. Özel okulların denetimi, sadece ticari bir kurum olmamaları önemlidir.

- Okullar yapılırken daha verimli kullanılabilmesi için kullanıcıların fikirleri mutlaka alınmalı; akademik, sosyal ve kültürel alt yapısı olmayan binalar okul olarak açılmamalı, illerdeki her eğitim bölgesinde bölge okullarının ortak kullanımına elverişli en az birer adet spor salonu, yüzme havuzu, tiyatro, gösteri ve etkinlik salonu inşa edilmelidir. 

- Okul binaları için geliştirilen tip projeler, bölgesel şartlara ve ihtiyaçlara uygun olarak tasarlanmalı; Türk mimari sanatının özelliklerini yansıtmalı. Estetik yönden çeşitli motiflerle süslenmiş mimari tasarımlarla öğrencilerde milli kimliğin oluşumuna katkı sağlanmalıdır. 

  • Detaylar Eğitim Şura Kararları sonuç bildirgesinden izlenebilir.

 

Temennimiz alınan kararların ciddiyetle uygulanması ve ülkemizin önünü açıcı uygulamaları hayata geçirmek için kararlılıkla devam edilmelidir.

 

YÖK’ün hatalı uygulamaları

Uluslar arası başarısını ispatlamış kaç üniversitemiz var. Neden üniversite eğitim planlamaları ihtiyaçlar göz önüne alınarak planlanmıyor. YÖK ile hükümetler arasında süregelen didişmelerin sonucunun nereye vardığı görülmektedir. Son dönemde yakalanan olumlu hava devam ettirilmeli ve fayda getirici gayretlere devam edilmelidir.

Son dönemde yapılan bazı gayretler ise Danıştay frenine takılıp duruyor.

Gençlerin gelecekleri İmam Hatipler ve başörtülülere endekslenip eğitime darbe üstüne darbe vuruldu. YÖK’ün son kararları yerinde olsa da bazı Rektörlerin eski alışkanlıklarından vaz geçemedikleri, gereksiz dirençler gösterdikleri görülmektedir. Lütfen ülkemizin önünü açın. Açın ki geleceğimize güvenle bakalım.

Meslek liselerinin önünün kapatan zihniyet hala siyaseti ve askerleri kendilerine siper yaparak baltalamaya devam ediyor. Bu konu da bir an önce halledilmelidir.

Düz liselerin bir faydasının olmadığı ortadadır. Düz lise mezunlarının iş bulamadıkları, iş bulanların ise düşük ücretlere razı olduğu görülmelidir.

Sanayide onca insana ihtiyaç varken meslek liselerine gereken önemin verilmemesi üzücüdür.

Sayın Milli Eğitim Bakanı ve YÖK Başkanı.

Siyasetten arınıp memleket meselelerinin önünün açacak çalışmalar yapmakta geç kalıyorsunuz. Eğitim şurasında alınan kararlar sadece tavsiye niteliğinde kalmasın. Hakikatlerle karşılaşmaktan korkmayın. Bozuk düzene bir çeki düzen verin. Yazık oluyor gençlere.

Üniversitelerin tabanını liselerde oluşturmalısınız.

Başarılı olan gençlerin kendi dallarında yükselmesini sağlayacak düzenlemeler yapmalısınız.

Çözüm kolay.

Sadece memleketin ihtiyaçlarını ve vizyonunu düşünün.

Gelecekten ne bekliyoruz.

Dünya nereye gidiyor.

Gelecekte yerimiz neresi olmalıdır.

Zor değil. Sadece çözüme odaklanmalısınız. Halkımızın olumlu olan şeylere destek verdiğini göreceksiniz. Aksaklıklar olsa da bu millet kadirşinastır. Hakkı ve hakikati bilir.

 

Ahmet TÜRKAN- HABERNAME

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.