Yüzyılın ekonomik krizinin yaşandığı ABD'de bir taraftan da iki hafta sonra yapılacak başkanlık seçimlerinde sona yaklaşıldığından heyecan son sürat devam ediyor. Türkiye'nin bendeniz dahil yurtdışında yaşayan vatandaşlarının sayısının en az 5 milyon olduğu konusunda herkes hemfikir olsa gerek. Yıllardır bu vatandaşların Türkiye'ye girmeden bulundukları ülkelerdeki Türk elçilik ve konsolosluklarında oy kullanabilmeleri tartışılıp duragelir. Ancak halen bir sonuç alınamamıştır.
ABD ise hem yurt dışındaki ABD vatandaşları dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar oylarını kullanabiliyor, hem de ABD içindeki vatandaşlar ise; seçim günü yaşadıkları şehirde olamaycaklarını önceden beyan ederek (absentee ballet) mektupla seçimlerden önce oy verebiliyorlar.
12 Eylül Darbesinin (82 Anayasasıyla) birkaç iyi hareketinden birisi de oy kullanmayanların para ile cezalandırılmasıydı. Bu durum halkımızdaki oy verme bilincini açık şekilde arttırmıştır. ABD de ise tam tersi 200 küsur yıldır seçimler hep Eylül ve Kasım'ın ilk Salı günlerinde olduğu için bir çok vatandaş o gün seçim olduğundan bile habersiz işine gücüne devam eder.
Geçen ay yapılan önseçimde oturduğum şehirde oy verenlerin oranının %13 olduğunu belirteyim de gerisini siz anlayın.
Ancak başkanlık seçimlerinde ise durum gerçekten farklı. Hele de bu sefer. Bir taraftan ABD tarihinde ilk siyahi başkan olmasına sadece iki hafta kalmış Obama, diğer taraftan ise 8 yıllık Cumhuriyetçi iktidarını bırakmak istemeyen John McCain. Dolayısıyla bu seçimde oy vereceklerin oranının çok çok yüksek olacağı aşikar. Zira her iki tarafta yoğun bir şekilde çalışıyorlar.
Bu seçimlere en çok çalışanlarda yaşlılar ve de özellikle de yeni göçmenler. 50 Eyaletli ABD'de Teksas, Arizona gibi Güney Eyaletleri senelerdir Cumhuriyetçi ise benim yaşadığım Massacchusetts, New York gibi kuzey eyaletleri de yıllardır Demokratik Partilidir. Bir de New Hampshire gibi değişken Eyaletler (swinging state) var. Dolayısıyla asıl yarış bu tür eyaletlerde olacak.
Örneğin 8 yıl önceki seçimde Al Gore şayet New Hampshire eyaletinde kazanmış olsaydı seçimi de kazanıp Başkan olacaktı.
İşte Komşu eyaletim olan New Hampshire'de yaşayan, dostumuz Tekamül Beyin annesi Müzeyyen Teyze'nin gerçekten çok enteresan bir ABD hayatı var. 70 Yaşındaki Müzeyyen Teyzemiz 22 yıldır ABD'de ikamet ediyor. Yakın zamanda çok sevdiği eşi Mehmet Amcamızı kaybetti. Ve sadece birkaç ay evvel tam 22 yıl sonra ABD vatandaşı oldu. Bu hafta sonu da senelerdir yaşadığı New Hampshire'den kızının yaşadığı Pennsylvania (PA) Eyaletine taşınıyor.
Dolayısıyla iki hafta sonraki yapılacak olan bu asrın seçiminde kayıt olduğu eyaletinde olamaycak. İşte başta da belirttiğim gibi Müzeyyen Teyzenin imdadına bu güzel sistem yetişiyor ve Müzeyyen Teyze seçimlerden önce oyunu mektupla kullanmak istiyor.
Geçen akşam bana telefon açarak 'Kemal Bey evladım oyumu Obama'ya vermemi istedin, kağıtları doldurdum ancak herşeyin doğru olup olmadığından emin değilim. Lütfen postalamadan evvel bir gelip kontrol edermisiniz? Oyumun boşa gitmesini istemiyorum.' dediğinde kalktım akşam vakti çoluk çocuk gittik evine. Maşaallah o yaşta herşeyi de tam doldurmuş ve oy pusulası postalamaya hazırdı.
21 yıl evvel Türkiye'de ilk oyumu, son anda İstanbul'dan görev yaptığım Bolu'da kullandım. Ve benim son gün bulunduğum köye yaptırdığım kayıtla desteklediğim aday Muhtar seçilmişti. Bakarsınız Müzeyyen Teyzemizin o bir oyuyla Barack Obama'da ABD başkanı seçilir.
İşte böyle aziz dostlar Türk milleti nerede olursa olsun vatandaşlık vazifesini aksatmıyor. Ah birde bulunduğumuz yerlerde birlik beraberlik içerisinde olabilsek kim tutar bizi.
Son olarak Müzeyyen Teyzemize teşekkür ediyoruz ve sizlere Müzeyyen Teyzemizin bir sürpriz haberiyle veda ediyoruz. Müzeyyen Teyzemiz PA eyaletine taşınır taşınmaz 70 yaşından sonra Üniversiteye başlayacak. Geç kaldım diyenlere duyurulur.
Karşı kıyıdan hepinize selam ve de muhabbetlerimle...