KURT

Hüseyin DERVİŞOĞLU

Yönetmen, “İnsanlar bir taraf seçtiğinde doğruluğun yanında ol. Şayet kurtlar sana kardeşlik teklif ediyorsa muvaffakiyete ulaşmayı bekleme, sen ölümle yüzleşirken yanında olmayacaklardır.” şeklinde iddialı bir ifade ile filmine başlıyorsa, beklentinizi yüksek tutmanızı istemektedir. Arap filmlerinden uzak duran Türk sineması, gerçekten kaliteli birçok filmi kaçırmaktadır. Neyse ki, Theeb, gittiği her festivalden ödülle dönerek en azından ilgilenenlerin dikkatini çekmeyi başardı. Başardı başarmasına da Türkiye’de vizyona girecek salon bulabilir mi bilmiyorum.

Yıl 1916. Osmanlı topraklarındaki savaş ve karmaşa devam etmekte, adına “Arap İsyanı” denilecek olan karmaşa başlamak üzeredir. Hüseyin ve kardeşi Theeb yani Kurt’un yaşadığı kabilede bedevi geleneklerine göre sürüp gitmekte olan yaşam, bir İngiliz subayın gizemli bir görevle yanlarına gelmesiyle değişir. Theeb’in ağabeyi Hüseyin, Arap çöllerinde yapacağı tehlikeli yolculukta kabilesinin isteği üzerine subaya mihmandarlık yapmayı kabul eder. Ancak tuzağa düşerler ve Theeb, küçücük yaşına rağmen durumun derhal farkına varır: Hayatta kalmak için, tıpkı adını taşıdığı Kurt gibi olmalı, yetişkin olmayı ve güvenmeyi öğrenmelidir.

Yönetmen olsaydım, hayat şartlarının bir çocuğu nasıl yetişkin hale getireceğini seyircilerime anlatmak isteseydim herhalde Theeb gibi bir film çekerdim. Senaryosu, oyunculukları, görsel yönetimi ve genç yönetmen için sinema dili birinci sınıf bir film Theeb.

Theeb İngilizce anlamı ile “Wolf” Türkçe anlamı ile de “Kurt” demektir. Nitekim ağabeyi tuzağa düşürülen ve öldürülen Theeb için hayat ve koşullar kurtlaşmayı gerektirmektedir. Bir süre önce de babasını kaybeden Theeb, hayatta kalabilmek için kurt olmak zorunda olduğunu hemen kavrayacak kadar zeki bir çocuktur. Şairin dediği gibi ateşi ve ihaneti gören, hem de çocuk olarak bunu yaşayan, Theeb artık olgunlaşan bir erken ergene dönüşecek ve yaşamını sürdürmek için kendisine güvenmek zorunda olduğunun bilincine varacaktır.

Bu bilincin hikâyesi oldukça başarılı bir dramatik yapı ile seyirciye sunulması, seyir zevki yüksek bir film ortaya çıkarmış. Senaryonun; güven, kardeşlik, ihanet ve en önemlisi de filmin adı gibi “kurtlaşma” üzerine kurulmuş olması, filmde her yaştan izleyicinin kendinden bir şeyler bulmasını oldukça kolaylaştırmış.

Seyirlik çöl görüntüleri ve nitelikli sinematografi ise bana, Çağrı (The Message) filmini hatırlattı. Theeb’i canlandıran Jacir Eid çok iyi bir performansa sahip. Bu ismi bir kenara not edin. İyi yönetmenlerle çalışma şansı bulabilirse geleceği parlak bir isim olacak.

Filmin orijinal müzikleri, seyirciyi çölün büyülü atmosferine sokmaya yetiyor. İnanın çok az filmde müziğin filmin önüne geçtiğini gördüm. Theeb, bunlardan birisi. Sadece müzikleri eşliğinde hiçbir diyalogu işitmeden filmi izlesek emin olun sonuna kadar filmi izlemeye devam ederiz. Müzik o kadar başarılı.

Theeb, Ortadoğu Sinemasının 2014-2015 yılları içinde çektiği en iyi ve en kaliteli örneklerden olmuş. Filme “İzleyici Dostu Film” denilmesinin sebebi, izleyiciye bir çocuğun olgunlaşmasını olabilecek en güzel tarzda yansıtması.

Theeb, Türkiye’de vizyona girer mi bilemem ama hem sanatsal anlamda hem de kalite bakımından güzel bir film seyretmek isterseniz Theeb sizi hayal kırıklığına uğratmaz.

Künye

Orijinal Adı: Theeb

Diğer Adı: Wolf

Türkçe Diğer Adı: Kurban

Senaryo: Naji Abu Nowar, Bassel Ghandour

Kurgu: Rupert Llyod

Yapım: Bayt Al Shawareb, Noor Pictures

Uluslararası Dağıtım: Fortissimo Films

Türkiye Hakları: Denk Film

Vizyon Tarihi: Belirsiz

Süre:100 dak.

Ülke: Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri, İngiltere-2014

Tür: Dram, macera

Görüntü Yönetmeni: Wolfgang Thaler

Yapımcı: Bassel Ghandour, Rupert Llyod, Diala Al Raie

Ortak Yapım: Immortal Entertainment

Özgün Müzik: Jerry Lane

Ses Tasarımcısı: Jay Price

Sanat Yönetmeni: Samy Keilani

Oyuncular: Jacir Eid, Hassan Mutlag, Hussein Salameh, Jack Fox

Yönetmen: Naji Abu Nowar

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.