Kovid Günlerinde Online Alışverişe Dair Notlar...

Ünal SADE

Kovid eksenli gelişmeler eğitimde, sağlıkta, ekonomide, kültür ve sanatta, iş hayatında... Hayatın her alanında kendi gündemini oluşturmaya ve dönüştürmeye devam ediyor. Bir sürü haber arasında kaybolup giden Kovid eksenli Online alışveriş dünyasında yaşanan bazı gelişmeleri kısa kısa özetleyip bir tur attırmak istiyorum okuyucularıma...

Online Kanalda Satışlar İkiye Katlandı…

Dünya’da 1995, Türkiye’de 1997 yılında start alan e-ticaret kovid-19 etkisiyle 3-5 yılda alacağı yolu sadece 6 ayda alarak hissedilir ve yaşanan bir gerçek olarak büyümeye devam ediyor.

2020 yılına Türkiye’de ilk kez online alışveriş yapanların oranı %25’e çıktı. (Avrupa’da %13). Pandeminin getirdiği zorunlulukla başlayan bu büyümenin, alışılan bir konfor olarak Pandemi sonrasında da artarak devam edeceğini söylemek bir kehanet olmayacaktır. E-ticaretteki bu ivmelenme e-ihracatı da tetikleyecek ve firmalar ve devletler açısından geliştirmeler ve mevzuat dönüşümü kaçınılmaz olacaktır.

Dünya Gazetesinde yer alan bir habere göre pazarının %15’ini e-ticaretten sağlayan Boyner Pandemi döneminde bu payı %25’e çıkardı ve bu dönemde %40’ın üzerinde yeni müşteri kaydı aldı.

MAVİ’de yılın ilk 6 ayında globalde %113, Türkiye’de %161 artış gösteren online alışverişin toplam gelir içindeki payı %11 oldu. (Bir önceki yıl %4)

DESA’da %5 olan e-ticaretin oranı %21’e çıktı.

Gıda sektöründe bu artışlar çok daha yüksek seviyelere ulaştı. Örneğin KFC Türkiye’nin normal zamanlarda %20’lerde olan e-ticaret payı %60’ın üzerine çıktı.

Bu örnekleri sayısız arttırabiliriz.

55-64 Yaş Aralığındaki Nüfus E-Ticarette Z Kuşağına Yetişti…

Bir diğer önemli gelişmede daha önce e-ticarete adapte olma güçlüğü yaşayan ve daha güvensiz bakan 55 yaş üstü nüfus pandeminin getirdiği zorunluluklarla alışkanlıklarını kırdı ve nerdeyse Z kuşağına yetişti. 55-64 yaş aralığında internet üzerinden alışveriş yapanların oranı %70’e ulaştı. (Z kuşağında bu oran 75)

55-64 yaş aralığı nüfusta internet alışverişi yapanların oranı yüzde 70,5 oldu. Bu rakam, Z kuşağında yüzde 74,9 olarak ortaya çıktı.

 2020 Yılının Sadece İlk 6 Ayında 4000 Yeni Şirket Online Pazarla Tanıştı…

Önemli bir gelişmede KOBİ cephesinde yaşandı. Pandemi öncesinde dijitalleşmeden hem korkan hem de bilgi ve birikim olarak bu alana yaklaşamayan KOBİ’ler bu zorunlu ortamda gördüler ki hizmet de satın alarak bir kaç günde bu işe başlamak mümkün... Böylece 2020 yılının sadece ilk 6 ayında 4000 yeni şirket online pazarla tanıştı. Bu büyüme yaklaşık 6 milyon insanın yeni tanıştığı bu pazarla birleşti ve pandeminin ekonomi üzerinde yarattığı derin krizi hafifleten ve iflasları önleyen bir etki yarattı.

Pandemi döneminde sürekli kullandığımız “hiç bir şey eskisi gibi olmayacak” sözü en çok e-ticaret için geçerli olacak. Bu konuyu daha çok konuşacağız.

Parfüm ve Kozmetik Devi 500 Mağaza Kapatıyor...

Pandemi sonrası yaşanan ve yaşanacak değişimlere bir örnek Almanya merkezli parfüm ve kozmetik devi DOUGLAS’da yaşandı.

Douglas Pandemi ile birlikte tüketici alışkanlıklarının değişmesini gerekçe göstererek Avrupa’da yer alan 2400 mağazasından 500’ünü kapatacağını ve bu operasyonun 2022 yılında tamamlanacağını duyurdu. Kovid sebebiyle satışları %6,4 düşen şirket 2020 yılında 1 milyar Euro’nun üzerine çıkan e-ticareti sayesinde beklenenden daha düşük bir küçülme yaşadı.

Douglas’ta yaşanan bu gelişmenin örneklerini izlemeye devam edeceğiz.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.