Başkalarının benden önce sözünü ettiği bir kitaptan ben söz etmemeli miyim? Önce Nur Çintay tavsiye etti 'Korkmayınız Mister Sherlock Holmes' kitabını; Hadi biraz bekleteyim dedim. Dün bu yazı için oturduğumda, bir de ne göreyim, Doğan Hızlan okurlarına söz etmiyor mu?
Polisiye roman meraklıları için el altında tutulacak bir kitap bu. Erol Üyepazarcı daha önce de aynı isimle yayımladığı kitabı hem bütünüyle elden geçirmiş, hem de göz okşayan iki ciltlik bir takım haline getirmiş... Alt başlığı 'Türkiye'de Polisiye Romanın 125 Yıllık Öyküsü (1881-2006)' olsa da, bu türün dünya serüvenini kaleme almış aslında Üyepazarcı...
Kendi cevabımı yazayım, okuyup yazan tanıdıklarınıza sorduğunuzda eminim aynı cevabı onlardan da alacaksınız: Okuma zevkim polisiyelerle tanıştıktan sonra derinleşti; yazma hevesimi de bu alanın öncü kalemlerini okumama borçluyum. Her başımı dinlemek istediğimde hâlâ iyi bir polisiyenin sayfalarına atarım kendimi...
Üyepazarcı'nın dev eserinde türün bugüne kadar bilinen hemen her yazarı ve yazdıklarına yer veriliyor. Kendisinin sevdiği ve elinden düşürmediği kimi kitap hakkında sayfalar dolusu bilgi var bu eserde. Sayfaları çevirdikçe polisiye türüne doyamayacağınızı anlıyorsunuz. Kim kimden esinlenmiş, hangi roman bir muammayı ilk kez kullanmış... Sık kullanılan daleveralar... Hepsi, hepsi bu eserde. Benzer çalışmaları İngilizce kaynaklarda da izlediğim için iddialı olabilirim: Bu kadar ayrıntılı bir polisiye roman tarihi Batı'da yok... (Oğlak Yayınları, Tel.: 212- 2517108; Faks: 212- 2936550).
Polisiye türünün bizdeki en başarılı örneklerini yazmış olan Ahmet Ümit bir süredir konularını tarihi olaylardan seçiyordu. Son romanı 'Bab-ı Esrar' okuru günümüzden alıp Mevlana ile Şems-i Tebrizi'nin zamanına taşıyor. Bitirince ayrıntılı yazacağım. (Doğan Yayıncılık).
Ne zaman 'roman' örneklerinden söz açsam dudak bükenler çıkıyor; Daha ciddi kitaplar oku tavsiyesinde bulunanla çok karşılaştım. Bu sebeple kitap tanıtırken biraz ihtiyatlı davranıyorum.
Alın size 'ciddi konulardan bahis açan' bir dizi yeni kitap: Sadık Yalsızuçanlar'ın 'Kürtlerin Ateşle İmtihanı', Beşir Ayvazoğlu'nun 'Yahya Kemal: Ansiklopedik Biyografi' ve Asım Yıldırım'ın 'Duru Türkçe' kitapları...
Sadık Yalsızuçanlar çeşitli alanlarda kalem oynatan üretken bir yazar. Başarılı öyküleri, romanları ve film senaryoları yanında bilimsel araştırmalar da yapıyor, güncel olaylara bir gazeteci merakıyla da yaklaşıyor. 'Kürtlerin Ateşle İmtihanı' güncel dilde 'Kürt Sorunu' denilen konuda bilinmesi gerekenleri biraraya getiriyor. Kitabın sayfalarında gezindikçe Kürtlerin son 25 yıldır sürekli imtihana tâbi tutulduğunu anlıyorsunuz; ateşle yapılan bir imtihan bu ve kitabı elinizden bırakmadan Artık bitmeli bu imtihan diyorsunuz. (Silüet Yayınları, Tel.: 312- 4190904, 4199050).
Edebiyatta bizde ender denenmiş türlerin usta yazarı Beşir Ayvazoğlu daha önce büyük şairimizi anlamaya çalışan bir biyografi (Eve Dönen Adam) yazmış, ilgisini bir romanla (Bozgunda Fetih Rüyası) sürdürmüştü. 'Ansiklopedik biyografi' adını verdiği bu yeni eser ise, Yahya Kemal'in izinde geçirdiği 40 yıla yakın ilginin ürünü...
Beşir Ayvazoğlu gibi titiz, hassas ve cömert bir yazarın ilgisini üzerinde topladığı için Yahya Kemal'i şanslı bir edip sayabiliriz. Hayatının neredeyse her ânını nasıl yaşadığını merak etmiş Ayvazoğlu ve okuduğu her eserde Yahya Kemal'in izini aramış. Şairin yolu kiminle kesişmiş, kime ilgi duymuş veya kiminle kavga etmiş? Nerelerde bulunmuş? Nerede hangi konuşmayı yapmış? Kimi severmiş, kimden nefret edermiş? Bu ayrıntılarla birlikte kitaplarında geçen hemen her sözcüğün Yahya Kemal'de uyandırdıklarını da kitabına taşımış yazarımız... (Kapı Yayınları, Tel.: 212- 5133420; Faks: 212- 5123376)
Asım Yıldırım bir Türkçe sevdalısı. Televizyon programını sadece bir gazeteci titizliğiyle hazırlamıyor, Türkçeye duyduğu sevgiyi sesiyle ifadeye de çalışıyor. Ağzından çıkacak bir yanlış sözcüğü, ya da bir sözcükte yaptığı hatalı tonlamayı dinleyenlerin doğru sayıp benimseyecekleri endişesiyle ince eleyip sık dokuyor.
'Duru Türkçe' işte bu titizliği başkalarıyla paylaşma çabası... 'İstanbul ağzı' ile doğru konuşmanın nasıl olacağını anlatıyor bu kitap. Ekrana çıkıp konuşanların sıkça tekrarladıkları Türkçe hatalarını sergiliyor, her sözcüğün en doğru telâffuz biçimini veriyor. (Yakamoz Yayınları, Tel.: 212- 2227525; Faks: 212- 2227235).
Roman, araştırma, ansiklopedik biyografi, güzel Türkçe... Hangisi hoşunuza gidiyorsa alın okuyun diye ayrı alanlardan seçtiğim beş kitap...