“Kırlangıç Ağıdı, alnımıza yazılan yazan yazgısının zekâtı, kalemimizden dökülen kelamın borcu... Kırlangıç Ağıdı, çocuklar gülsün diye yola çıkmış yazarların kitabesi… Bir makale yazısı yazmaya niyet etmemiştim oysa. Beylik laflar etmek de değildi arzum. Kalplerimize düşen masum çocukların hüznünden söz edecektim, aslında. Bir çocuğun yüzünde gördüğümüz hayatı hangi kelam tam olarak anlatabilir ki? Hangi kelam taşıyabilir kaybolan çocukluğu? Peşine düşüp getiremediğimiz zaman, bize geri verir mi, yitip giden çocuğun masumiyetini? Her şeyin kalbe dolduğu ve kalbin kabul etmediğinin ömre bir manasının olmadığını tam olarak hangi cümleler ile anlatabilir yürek?
Şimdi kalbi güzel olan okurlar, ellerini bizim ellerimize uzatacaklar… Çınar ağacının dalları onların elleri ile meyve ve renk renk çiçeklere dönüşecek… Sonra küçücük çocuklara dokunacak çınar ağacı, meyvelerin ve çiçeklerin, dalların, gövdenin gece mehtaba, gündüz eşsiz, berrak, mavi bir gökyüzüne değdiğine şahit olacaksınız… Çocuklar mutluluklarıyla bizim göğümüz olacaklar”
…
Yukarıdaki metin tanıtım bülteninden bir alıntı…
Kanadı kırık bir yaşamı sürdürüyoruz aslına bakarsanız.
Nereden bakarsınız bakın bunu görürsünüz. Eğer bir kıymık vicdanınız kalmışsa…
Bu vicdanı aşk ve imanla tutuşturmayı başarmışsanız eğer daha da ötelere erişir bakışınız, anlayışınız, merhametiniz.
İşte o zaman fark edersiniz ‘Kanadı kırık bir kuşun merhamet isteyişini!’
O zaman fark edersiniz bakışlardaki solukluğu!
O vakit anlarsınız gözyaşının soğukluğunu!
İşte o zaman anlarsınız ‘Ötekini’ anlamadan, empati yapmadan insan olunamayacağı gerçeğini!
İşte o zaman hissedersiniz ‘Sendeki var ile ondaki yokun’ yer değiştirmeden rahat uyunamayacağını, yastığın düşman olacağını!
Gecelerin uzunluğunu, korkutan sessizliğini, ürküten dehşetini! O zaman anlarsınız başkalarının hayatlarına hayat katmadan hayatın yavan olduğunu!
…
Bunları bize hissettiren insanların varlığı ‘En büyük varlığımız’dır. Kıymeti bilinmelidir.
Toplumun acısını, kederini, yoksulluğunu kendisine dert edinip düşünen, yazan çizenlere kulak vermeliyiz.
Vermeliyiz ki kulaklarımız duymak istediklerimizin dışında can yakıcı bir hayatın olduğunu görebilelim.
Merhamete teşne gönülleri fark edelim.
Dostluğa, şefkate susayanları görüp onlara ‘Ab-ı hayat’ sunmamız gerektiğini anlayalım.
Bunları derinden yaşayarak ‘Kırlangıç Ağıdı’nı yazan yüreklere teşekkürler.
Kalemlerini kimsesizlerin kimsesi yapanlara minnettarlığımız var.
376 sayfadan oluşan Araştırmacı yazar ve şaire arkadaşım Eda Bildek’in derlemesiyle ve büyük emekleriyle oluştu. Naçizane bizim de bir yazımızın yer aldığı bu eseri edinerek bu borcu ödemeli ve kimsesiz çocuklara kimselerinin olduğunu göstermeliyiz.
Sözün burasında bu kitaba katkı veren kalemleri zikretmemek olmaz. İşte çalışmalarını bu kitapta bulacağınız yazar ve şairler:
Bahaettin Karakoç - Gülten Dayıoğlu - Bestami Yazgan - Nazan Bekiroğlu - Vehbi Vakkasoğlu - Ümit Meriç - Hüzeyme Yeşim Koçak - Ferman Karaçam - Cemal Şakar - Perihan Akçay - Ahmet Turgut - Eda Bildek - Ümmiye Yılmaz Erçevik - Arzu Konan - Duran Çetin - Arzu Eşbah - Hayrettin Durmuş - İzzet Koçak - Meral Afacan Bayrak - Mert Aslan - Mihman Dinçadam - Mihriban İnan Karatepe - Murat Koçak - Nihan Işıker - Osman Çamur - Sevda Kıdeyş - Süleyman Yasin Akdeniz - Bülent Gündoğan - Deniz Dengiz Şimşek - Hamdi Gülen - Hazal Taş - Hüseyin Say - Murat Soyak - Musa Mert - Mustafa Uçurum - Nurhayat Şuara - Nur Sümeyra - Recep Şükrü Güngör - Salim Nizam - Senem Gezeroğlu - Sultan Özateş - Vural Kaya - Yaşar Taşkesen - Abdurrahman Tümer - Abdülmecit Arifzade - Ali Özkanlı - Ayşe Yılmaz - Bilal Ardıç - Funda Gökçen - Galip Argun - Gizem Kayahan - Gübari Aslan - Kamuran Olgun - Mehmet Metin Baş - Mehtap Şafak - Musa Yaşaroğlu - Nilüfer Zontul Aktaş - Rukiye Yıldız Erdoğmuş - Sergül Vural - Sertap Yar - Yasemin Ünlü - Adem Yeşil - Ali Akkoç - Ayhan Arı - Esra Arpacı - Engin Kaşdaş - Gülay Özcan - Hidayet Bağcı Göze - İpek Acar Sert - Sabiha Doğan - Neslihan Sultan Pala - Nevin Hiçdönmez - Şeyma Polat - Uğur Canbolat - Zehra Asuman - Zeki Bahçe - Ziya Gündüz
(http://www.idefix.com/kitap/kirlangic-agidi-ismail-caliskan/tanim.asp?sid=T17YP27G4A5AL83T96KB)
…
Hayatı hakikatli kılmanın yolu ona anlam katabilmektir. Hayatı doğru yaşayabilmektir. Gönlü akla yoldaş kılabilmektir. Duygu dünyamızı gafletten uyandırmak ve o rezervi harekete geçirebilmektir.
Bu ise iyi işler yapanlara el vermekten geçer.
Olumsuzluklardan şikâyet etmekle bir şey elde edilmez.
Acizler şikâyet eder güçlüler omuz verir.
Tüm dünyada yaşanan acılara duyarlı olmak duygu sağırı olmayan bir kalple mümkün ancak!
‘Kırlangıç Ağıdı’bu fırsatı sunuyor bize!