KEY ÖDEMELERİ

Ahmet TÜRKAN

Son güncel liste ” 21 Mart 2010 Tarihli ve 27528 Sayılı Resmî Gazete – Mükerrer” sayısında yayınlandı.

Listeler yine eksik. Yapılan müracaatlar, verilen dilekçeler, ibraz edilen belgeler bir işe yaramadı.

Malumunuz Memurlar ve işçiler ile bunların emeklilerine konut edindirme maksadıyla yardım yapılmasına ilişkin 3320 sayılı kanun 01 Ocak 1987 ile 31 Aralık 1995 tarihleri arsında uygulanmış ve müteakiben tasfiye edilmesi amaçlanmış ve yürürlükten kaldırılmıştır.

Diğer taraftan 5664 Sayılı Konut Edindirme Yardımı sahiplerine ödeme yapılmasına dair kanun yürürlüğe girmiş ve pek çok hak sahibi ödemelerini aldığı halde bir kısmı da Türk Silahlı Kuvvetler Personeli olması, memuriyete dair tüm şeceresi gün be gün takip edilmesine rağmen kişinin özlük hakları ile ilgili evrakların kaybolduğu belirtilerek ödemeler yapılamamıştır.

Bankaya yapılan müracaatlarda “Türkiye Emlak Bankası Anonim Şirketine iletilen listelerde isimleri yer almadığı halde konut edindirme yardımına müstehak olduğunu ileri sürenlerin, ilanın yapıldığı tarihten itibaren üç ay içerisinde mülga 3320 sayılı Kanuna göre konut edindirme yardımı hesaplarını tahakkuk ettirmek ve ilgili bankaya devretmekle yükümlü olan kurum ve kuruluşlara başvurmaları halinde, adlarına daha önce konut edindirme yardımı yapıldığı hususunun her zaman düzenlenmesi mümkün olmayan nitelikteki belgelerle kanıtlanması veya bu durumun ilgili kurumların kayıtları ile anlaşılması kaydıyla, konut edindirme yardımı tutarları ilgili kurum ve kuruluşlarca hesaplanarak ilgililerin başvurusunu izleyen iki aylık süre içerisinde bankaya bildirilir “şeklinde bilgilendirilmişlerdi.

Bu bilgilendirmeye istinaden ben de şahsım adına 22 Eylül 2008 tarihinde Konut Edindirme Yardımı tahakkukunun en son yapıldığı Dz. K.K.lığı Mayın Filosu Komutanlığı’na bağlı 2.nci Arama Tarama Filotillası Komodorluğu’na Konut Edindirme Yardımı Ödemesine ilişkin olarak görev yaptığım sürelerde tarafıma verilen 2. suretlerin ve gerekli tanıtıcı belgelerin fotokopilerini çekerek iletmiştim.

Tarafıma verilen cevabi yazıdan “Söz konusu uygulamanın 20 yıl öncesine ait olması ve Komodorluğumuza ait 1998 yılından önceki tahakkuk arşivlerinin, Ülke ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı olarak büyük acılar çektiğimiz Gölcük depremi esnasında ve deprem döneminden hemen sonra Mayın Filosu Komutanlığı ve bağlısı Komodorlukların konuş yeri değişikliği yaparak Erdek’e intikali sürecinde yitirildiği değerlendirilmektedir. Dolayısı ile bahse konu yıllar arasında komodorluğumuzda çalışmış olan personelimize KEY’e ait tahakkuk bilgilerine ulaşılamamaktadır”  şeklinde Ekim 2008 tarihli ve 2 Ar. Tar Flt Kmd.’Nun imzasını taşıyan cevabi evrakla ödemeleri alamayacağımı anlamış bulunmakta idim.

Ancak tarafıma gönderilen yazının diğer maddesinde yapılacak yeni yasal düzenlemede ön almak ve personel mağduriyetinin giderilmesini sağlamak maksadıyla, bahse konu döneme ait lojman oturma süreleri esas alınarak KEY listelerinin oluşturulmasına yönelik bir çalışma başlatılmış olup halihazırda neticesi beklenmektedir şeklinde bir madde ilave edildiğinden gelen cevaba itiraz etmemiştim.

Bu gün açıklanan yeni listeleri kontrol ettiğimde yapılan çalışmanın herhangi bir sonuca ulaşmadığını ve mağduriyetimin devam ettiğinin gördüm.

Burada vurgulamak istediğim alacağım 3-5 kuruşun hesabı değildir.

Mayın Filosu Komutanılığı’na bağlı bina depremde herhangi bir zarar görmemiştir. Aynı binada konuşlu Harp Filosu Komutanlığı personeli KEY ödemelerini almışlardır. Taşınma esnasında evrakların kaybolması mümkün olsa bile Gölcük bölgesinde görev yapmış olan tüm personelin maaşlarının hesap edildiği GOBİM tarafından bu bilgiler muhafaza edilmektedir.

Çünkü ödemeler GOBİM fişlerinde yer almaktaydı.

Lojman Kartları Ana üs K.Lığı kayıtlarında mevcuttur. Aynı zamanda Lojman bilgileri maaş kartlarında da yer almaktadır.

Çünkü Lojman Kira bedelleri maaşlardan kaynakta kesilmektedir.

Aynı zamanda personelin eş dosyaları Dz.K.K.lığında tutulmakta ve evrakların birer nüshası birliklerce Dz.K.K.lığı’na gönderilmektedir.

Bu doküman ve bilgiler kontrol edilmiş midir onu bilmem ama kaybolma ihtimali üzüntü vericidir. Kontrol edildiğinde doğru bilgi ve belgelere ulaşılacaktır.

Bu bilgileri tekrar bir dilekçe göndererek bildirmek istemiştim fakat dikkate alınacağından maalesef emim olamadım.

İşin hazin tarafı; imzalı nüshaların fotokopilerine “her zaman düzenlenmesi mümkün olmayan belge niteliğinde değildir” diye cevap verev Sayın Komodor’un imzasız iftira mektupları neticesinde Re’sen emekli edilen ben ve benim gibi diğer pek çok personel hakkında nasıl gerçek belge muamelesine tabi tutulduklarını araştırıp araştırmadığını sormak isterim.

Bilgi edinme kanunu çerçevesinde Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan talep ettiğim ve hakkımda hazırlanan sahte belgelerin üzerlerindeki iftiracı şahısların isimleri karartılarak çekilen fotokopilerini görünce içinde bulunduğumuz hazin durumun üzücü tarafını siz değerli okuyucularımla paylaşmak istedim.

Ne yazık ki imzasız iftira belgeleri gerçek belge iltifatına mazhar olmuş ve muhafaza edilmiştir.

Son dönemde yaşanan ıslak imza, sahte belge, kozmik oda haberlerini okudukça gerçek evrak ile sahte evrak arasındaki farkı ayıramayan bir kurumun içine düştüğü üzüntü verici durum; maalesef insanları mağdur etmeğe devam etmektedir.

Sayın Baykal’ın Kozmik Odadan patates çuvalları çıktı sözü de çok manidardır.

Demek ki patatesler kozmik ortamda daha iyi muhafaza edilebiliyorlar. Buz odasına gerek yok.

 

TSK gibi ISO standartlarının da üzerinde organizasyon ve evrak kültürü olan bir kurumda evraklar kayboluyor ve asıllarına ulaşılamıyor ise küçük firmalarda çalıştığı halde eksikte olsa ödemelerini alanların hallerine şükretmesi gerekir herhalde diyorum.

 

Ahmet TÜRKAN - HABERNAME

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.