Küçüklüğümüzde, annelerimizden şu sözlerden bir tanesini en az bir kere mutlaka duymuşuzdur: “Seni doğuracağıma taş doğuraydım”, “Elalemin çocukları yüksek not alıyo sen niye alamıyosun, geri zekâlı mısın?”, “Senden bi halt olmaz.”
Bu tip sözleri duyarak yetişen Kudret’in düzeni, yaşadığı sürpriz olaylarla alt üst olur. O da çok sevdiği arabasına atlayıp Antep’e doğru yola çıkar. Yolculuk boyunca hem arabasının hem de Kudret'in başına gelmeyen kalmaz. Kudret yüzlerce kilometrenin sonunda dostluğun önemini keşfetmekle kalmayacak, kuralsız yaşamın keyfini de öğrenecektir.
Burak Aksak, kendine özgü mizah anlayışı ile Bana Masal Anlatma’dan sonra ikinci yönetmenlik deneyimi ile sinemaseverlerin karşısına çıkıyor. Bana Masal Anlatma’yı daha önce yine bu sitede sizlere yazmıştım. (Bkz: http://www.habername.com/yazi-huseyin-dervisoglu-bana-masal-anlatma-11076.htm) Aksak, ilk filminde olduğu gibi Kara Bela’da da, pespaye esprilere yer vermeyen, argo ve cinsellikten uzak duran, sevimli ve sıcacık bir komedi filmi ortaya çıkarmış. Son zamanlarda komedi adı altında cıvıklıktan öteye gidemeyen yapımlara çok sık rastladığımız için Aksak’ın Kara Bela’sı sığınılacak bir liman vazifesi görüyor desem abartmış sayılmam.
Kara Bela, içinde bolca komedi ve bu komediye uygun aksiyon barındıran bir yol filmi. Kudret’in kaderinden kaçarken aslında kendi kaderini çizdiğini film ilerledikçe daha iyi anlıyoruz. Seyirciler, Kudret (Cengiz Bozkurt)’in benzersiz diye adlandırabileceğim vücut dili ve mimikleriyle, olağanüstü performansını izlerken farkına varmadan değişimine de tanık oluyorlar. Kuraldışına çıkmayı ölmek zanneden sıradan bir insan, kendisinin ve dostlarının değerini fark ediyor.
Aksak, ilk filminde çalıştığı görüntü yönetmeni ile yine birinci sınıf görsel bir şov sunuyor izleyenlere. Kendini ciddiye alan yerli yol filmlerinin tamamından daha görsel ve daha gerçekçi bir yol hikâyesi barındırıyor film. Görüntü yönetmeni Gölebeyi, yakaladığı açılarla filmin inandırıcılık sorununu tek başına çözmüş. Ayrıca tebrik etmek gerekir diye düşünüyorum.
Oyuncu seçimi deyim yerinde ise “cuk” oturan çok az film gördüm. Temponun düştüğü, hikâyenin yavaşladığı zamanlarda oyuncuların harika performansı filmdeki kaliteyi düşürmeden takip etmenizi sağlıyor. Cengiz Bozkurt için zaten söylenecek bir şey bulamıyorum. Son yılların (bence) en önemli komedi oyuncularımızdan birisi. Çok yönlü. Filmden çıktıktan sonra bir müddet düşündüm: Cengiz Bozkurt yerine hangi komedi sanatçımız oynarsa oynasın, Kudret karakterini bu kadar güzel anlatamazdı. Bir filmde Cengiz Bozkurt varsa ve önemli rollerden birisini oynuyorsa, o film ilgi ve takibi hak ediyor demektir.
Burcu rolünde Seda Bakan, Güven rolünde Erkan Kolçak Köstendil, sahici rolleri ile romantik komediye ne kadar yatkın olduklarını göstermişler. İki isim de filme çok şey katmış. Ayrıca deneyimli Tarık Ünlüoğlu ve Cihan Ercan aralarda oluşabilecek boşluklara izin vermemişler. Tam zamanında ve yerinde sahnede gözükerek, filmdeki sürekliliği sağlamışlar. İyi bir oyuncu seçimi filmin başka bir artısı olmuş.
Sonuç olarak, Burak Aksak, kendi kulvarında kalıcı olacağını Kara Bela ile bir kere daha göstermiş. Kara Bela, eşiniz ve/veya çocuğunuzla seyredebileceğiniz güzel bir komedi filmi olmuş mutlaka izleyin.
Künye
Orijinal Adı: Kara Bela
İlk Düşünülen İsmi: Kudret
Senaryo: Burak Aksak
Vizyon Tarihi: 18 Eylül 2015
Tür: Komedi
Süre: 109 dak.
Yapım: BKM Film
Uluslararası Dağıtım/Satış: Mars Dağıtım
Türk Dağıtımcı: Mars Dağıtım
Yapımcı: Necati Akpınar,
İdari Yapımcı: Funda Ödemiş
Kurgu: Aylin Zoi Tinel
Besteci: Cem Yıldız
Görüntü Yönetmeni: Türksoy Gölebeyi
Sanat Yönetmeni: Burak Yerlikaya
Oyuncular: Cengiz Bozkurt (Kudret), Seda Bakan (Burcu), Erkan Kolçak Köstendil (Güven), Cihan Ercan (Efkan), Tarık Ünlüoğlu (Atılgan), Hakan Salınmış (Palyaço), Benian Dönmez (Gül), Seda Telciler (Leylifer), Hasibe Eren (Ayşen), Sadi Celil Cengiz (Resepsiyonist) , Berat Yenilmez, İştar Gökseven, Erdal Tosun
Konuk Oyuncular: Zihni Göktay (Baba), Zerrin Sümer (Anne)
Yönetmen: Burak Aksak