Merkez bankası tarafından basılan kâğıt banknotların arka yüzünde bulunan resimleri inceleyelim. Daha sonra da para sisteminde ki değişikliklere göz atalım istiyorum.
Hadi başlayalım, bakalım kimler bu isimleri tanıyor. Kimler elindeki parayı incelemiş. Birçok kimsenin eline paranın geçmesiyle gitmesi bir oluyor. Bazen de hiç geçmeden banka E.F.T’ si le gelip gidiyor. Sadece hesaplarda numara görür oluyoruz.
5 Türk Lirası kâğıt paranın arka yüzeyinde Ordinaryüs Prof. Dr. Aydın Sayılı(1913-1993) hocamız bulunmaktadır. Türkiye’de bilim tarihçiliğinin yerleşmesini sağlamış bilim adamıdır.
10 Türk Lirası kâğıt paranın arka yüzeyinde ise Prof. Dr. Cahit Araf’tır.(1910-19997)
Dünyaca ünlü bir matematikçi Cahit Arf, TÜBİTAK’ın ilk bilim kurulu başkanıdır.
- Arf değişmezi.
- Arf halkaları.
- Hasse-Arf Teoremi başlıca çalışmaları.
20 Türk Lirası kâğıt para arka yüzünde Mimar Kemaleddin.(1870-1927) 20. yüzyılın başlarındaki çalışmalarıyla tanınan ve Birinci Ulusal Mimarlık akımının önde gelen isimlerinden olan Türk mimarlarındandır.
- “Şark Demiryolları Şirketi” adına dört tren istasyonu tasarladı. Bu şirket için ilk olarak; Filibe Garı’nı,
- Filibe Garı’nda gösterdiği başarı nedeniyle Selanik ve Edirne Garlarını tasarlamakla görevlendirildi,
Selanik Garı’nın sadece temelleri atıldı, Edirne Garı ise 1914’e kadar bitirildi.
- Edirne de yapımına 1908 yılında başlanan Ticaret Lisesini tasarladı. Okul 1910 yılında Terakki Kız Mektebi adı ile öğrenime başladı.
-Mimarımız ayrıca Sofya Garı‘nı tasarlamıştır.
-Eyüp Anadolu Lisesi’nın inşaatı
-Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları Müdürlüğü binası inşaatı
-İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Kütüphanesi
-Gazi Üniversitesi Rektörlük Binası inşaatı
-Gazi Osman Paşa Türbesi inşaatı
-Yeşilköy Camii inşaatı
-Bebek Camii inşaatı
-Ankara Evkaf Apartmanı inşaatı (Yapımı sırasında vefat etmiştir.)
20 Türk Lirası banknotlarının arka yüzünde, Mimar Kemaleddin’in bir portresi ile başlıca yapıtlarından biri olan “Gazi Üniversitesi Rektörlük Binası” yer almaktadır.
50 Türk Lirasındaki kişi Fatma Aliye Hanım‘dır. Gerçek adı Fatma Aliye Topuz olan Fatma Aliye Hanım, Türk edebiyatının ilk kadın romancısı olarak tanınır. ilk kadın felsefecimiz, edebiyatımızda ilk kez çeviri yapan, kadın haklarından ve kadın-erkek eşitliğinden ilk kez bahseden, hakkında ilk defa monografi yazılan yazardır.
100 Türk Lirası arka yüzeyinde Itri (Buhurizade Mustafa Efendi)‘dir.(1640-1712) Asıl adı Mustafa, takma adı ise Itrî olan Türk bestekar, çiçekçilik ve meyvecilikle uğraştığı için bu mahlası almış olduğu ---Segâh Kurban Bayramı Tekbiri
-Segâh Salât-ı Ümmiye
-Dilkeşhâveran Gece Salâtı
-Mâye Cuma Salâtı
-Segâh Mevlevi Ayini
-Rast Darb-ı Türkî Naat ve Sofyan Tevşih
-Nühüft Durak; Nühüft İlahî
-Nühüft Tevşih; Nevâ Kâr
-2 Pençgâh Beste
-Hisar Devr-i Kebir Beste ve Aksak Semai
-Mâhûr Ağır Aksak Semai
-Rehavî Berefşan Beste
-Buselik Hafif Beste ve Yürük Semai
-Segâh Ağır Semai
-Segâh Yürük Semai
-Bayatî Çember Beste
-Bestenigâr Darb-ı Fetih Beste
-Dügâh Hafif Beste
-Isfahan Zencir Beste ve Ağır Aksak Semai
-Nikriz Muhammes Beste
-Râhatu'l Ervah Zencir Beste
-Irak Aksak Semai
-Rast Aksak Semai
-Nühüft Aksak Semai
-Acemaşiran Yürük Semai
Rehavî Peşrev
-Nühüft Peşrev ve Saz Semaisi
-Nevâ Kâröylenir.
200 Türk Lirasının arka yüzeyinde ki kişi. Yunus Emre şairimizdir.(1241-1321)
Anadolu'da Türkçe şiirin öncüsü olan tasavvuf ve halk şairi.
-Divan ve Risaletü’n Nushiyye isimli iki eseri vardır.
Bilindiği üzere Türkiye olarak bizim değerlerimiz sayısızdır. Yukarda sunulan değerlerimizden sadece bir kaçıdır. Dünya şu an kripto para diye adlandırdığımız elektronik para sistemini kullanmaktadır. Borsa gibi işleyen değer kazanıp kaybeden elinizde olmayan para birimi diye hitap edebiliriz.
Kripto paralarda listenin başını Bitcoin(BTC) arkasından, Ethereum(ETH) takip etmektedir.
Bitcoin’ ni piyasaya sunan kişi Satoshi Nakamoto diye adlandırılan gerçekte görünmeyen yazılım uzmanı olarak adlandırılan kimsedir. Çalışması 2010 yılında başlamış ve 10 senede gelinen nokta bu şekildedir. Örnek verecek olursak 1 Bircoin 352.213.91 TL eş değerdir.
İkinci sırayı Ethereum(ETH) almaktadır. Ethereum kurucusu Vitalik Buterin tarafından kullanıma sunulmuştur. Yine bu kripto para birimi 1 Ethereum 11.014,10 Türk Lirasına eşittir.
Merak edilen ise Türkiye bu elektronik para sisteminde var mı? Yoksa ne zaman olacak gibi sorular..
Evet, Türkiye 2020 yılında çalışmalara başladı çalışmalar devam etmektedir. Görevi Merkez Bankası üstlenmiş bulunmaktadır. Bu proje adına birçok kişi göreve alındı. Bu çalışmaları TÜBİTAK gerçekleştirmekte kısa zamanda Türkiye de bu elektronik para piyasasında yerini alacaktır.
Bu ne demek oluyor? diye bir soru işareti yine kafamıza takılabilir. Bu demek oluyor ki artık Türk parasının değerinin kaybetmeyeceği, artık dolar, mark gibi değerini koruyacağını anlamına geliyor. Kısa zamanda da artık piyasaya sürülen kağıt paraların tedavülden kalkıp yerine elektronik paralara devredeceğini de söylemeden edemeyeceğim.
Bu olayında kişiler açısından artı ve eksi yanları olacaktır.
Yastık altı paraları piyasaya çıkarmak adına oluşturulan bir sistem mi diye de insanların kafasında soru oluşabilir. İnsanlar o zaman sürekli gözle görünen maddi alış veriş içine düşecekleri kesindir. Ev, araç piyasası daha bir canlanacak gibi geliyor.
Kimse kıyısına köşesine para saklayamayacak, ölünce altım üstüm gibi düşünme derdin olmayacak. Hesabına girilecek altın üstün herkes tarafından izlenilip bilinecek.
Bu sorular şu an benim aklıma gelen sorular, artısı olan düşünceler de vardır. Paranız oturduğu yerden değer kazanacak.
Bu yazımı oluşturmadan önce aklımda olan Mehmet Akif ERSOY üstadımızdı. Şahsım adına paraların arkasında ki resimleri göremeden paralar uçup gitse de. Üstadımızın resmini kâğıt paralar üstünde görmekten şeref duyarım.
Okuyucularımın kafasını karıştırıp gitmek düşer bize. Merkez Bankasından gelecek haberlere kulak kesin efendim.