„Falan cami imamı Teravih namazını çok hızlı kıldırıyor” en iyisi oraya gidelim.
******
İbadet konusunda kişisel yorum yapmak aslında bana düşmez, ama biraz da kendi nefsimi acıtmak istediğim için bu konuyu yazmaya karar verdim.
İnsanlara özellikle gençlere ve çocuklara namaz ibadetini sevdirmek ilk önce ailelerin daha sonra da cami imamına aittir. Çünkü imam nasıl namaz kılıyorsa arkasında ki cemaat de öyle namaz kılar. İmam secdeye iner cemaat de aynı şekilde iner. İmam kalkar onlarda kalkar.
Ramazan ayının bir diğer güzel ibadeti ise yatsı namazından sonra kılınan 20 rekatlık kılınan Teravih namazıdır. Hepimiz bir şekilde bunu kılmaya gayret ederiz. Kimimiz bunu camideki imam ile, kimisi de evinde tek başına kılar.
Öncelikle Teravih kelimesinin ne anlama geldiğini bir araştıralım isterseniz.
Sözlükte, „Rahatlamak, dinlendirmek“ anlamına gelir.
Yani birşekilde insanın bedenini ve ruhunu dinlendiren bir ibadettir.
Peki cidden dinleniyor muyuz? Yoksa daha fazlamı yoruluyoruz?
Maalesef teravih namazını kılmak için, „hızlı“ kıldıran imamların olduğu camiler aranıyor artık. Nerede jet imam orada daha çok cemaat.
Hatta bazı cemaatlerin „yavaş“ kıldıran imamlara şikayette bulundukları da oluyormuş. Doğru- yanlış bilmemem ama, doğruluk payının olduğuna inanıyorum.
Hangi namaz olursa olsun, insan namazın anlamını yitirdiğinde, namazı çok çabuk bitirip kalkıp gitmek ister.
Namazın Tadil-i Erkânı´na riayet etmez. Namazı dosdoğru kılın âyetini unutuveriri. Cami imamıda cemaate ayak uydurmak zorunda kalır. Ya cemaat de azalma olursa?
Olsa ne olur?
İki kişiyl de kilinsa da cemaat cemaat olur. İmamların bunu benden daha iyi bildiklerini de biliyorum.
Zaten Ramazan-I Şerif ve içinde bulunan ibadetler Nefsimiz için bir antraman değil mi?
Nefisler zora gelecek, titreyecek, bıkacak, usanacak… Başka çaresi yok.
Evet, Teravih namazı kolay bir ibadet değil. Yemekten sonra tıka basa doymuş bir göbeği secdeye koymak her nefsin harcı değildir. Yatsı namazının geç olması hasebiyle insanlar daha da zorlanıyorlar. Hatta kılmak isteyenler gözlerinden bir saati çıkaracaklar.
O nedenle “jet” imamlar tercih sebebi oluyor. Kimisi 20 dakikada, kimisi 15 dakikada hallediyor.
Nefsimizin de bu arada çok hosuna gidiyor bazen. Bazen, “aferin be imam iyi kıldırıyorsun” diyor.
Bazen de şöyle özümüze döndüğümüzde ne yapiyoruz diye soruyoruz.
Yazımı güler misin ağlar mısın dedirten bir fıkra ile sonlandırmak istiyorum:
„Çok hızlı teravih kildiran hoca efendi arkadaki cemaat kan ter içinde bırakıp namaza devam ederken camiden içeri geç kalmış biri girer. O sırada yanında bulunan kan ter içindeki adama: "Çok kıldınız mı? Yetişebildim mi?" diye sorar. Kan ter içindeki adam yeni geleni şöyle bir süzer."Biz içindeyken yetişemiyoruz amca sen dışarıdan nasıl yetişeceksin.?"