ISNA 51. Kongresi

Bilgin ERDOĞAN

ISNA 51. Kongresi

ISNA, modern dönemlerin hikmet sofrası… O bir çağdaş Darul Erkam sanki. Kelime-i tevhide iman eden on binlerin, senede üç gün de olsa her etnik gruptan akın ettikleri kutlu bir zaman dilimi. İnsanların maddelerinin enkazı altında kaldıkları ve alabildiğine bireysellestikleri ve dünyevileştikleri   bir zamanda ruhun derece-i hayatına yükselmiş Allah'ın kutlu kullarının birbirlerini tanıma fırsatı. Ben ISNA’yı sıradan bir kongre olarak değil Firavunlar kucağında yaşayan çocuk Musaları keşfedebilmek için mühim bir fırsat olarak görüyorum.

ISNA 1963 yılından beri Kuzey Amerika’da tertip edilen bir kongre. Bu yıl 51. toplantısını yüzlerce konuşanı ve binlerce katılanıyla bir kez daha gerçekleştirdi. Bu seneki konuşmacılardan biri Amerika siyasi tarihinde insan haklarına ve ayrımcılığa en duyarlı Amerika Birleşik Devletleri'nin 39. Başkanı (1977-1981) Jimmy Carter idi. Dünya çapındaki birçok krizde arabuluculuk görevini üstlendiği için bu katkılarından dolayı 2002 yılında Nobel Barış Ödülü'ne almaya uygun görülen Jimmy Carter bu seneki ISNA kongresinde kendisini dinleyen yaklaşık on bin Amerikalı Müslümanın yanında olduğunu hatırlattı. Filistin’de ve dünyanın muhtelif yerlerinde Müslümanlara karşı ayrımcılığın insanlık dışı taraflarına atıf yaptı.

ISNA kongresine katılan bir diğer dikkat çekici isim ise Amerikan Parlamentosu’ndaki ilk Müslüman milletvekili olan Keith Ellison idi. Ellison aynı zamanda Minnesota eyaletinden seçilen ilk Afro-Amerikan milletvekili. Son bir iki yıldır Amerika’da yaşayan Türkiyeli Müslümanlarla da sıcak ilişkiler geliştiren ve geçtiğimiz Ağustos ayında Türkiye’ye ziyarette bulunan Keith ‘Ortak Bilinc” başlığı altında yaptığı sunumda Müslümanların müşterek bilinçle Amerikan toplumuna olumlu katkılarda bulunması gerektiğinin ehemmiyetine atıf yaptı. Konuşmasını Kur’an’dan ayetlerle de destekleyen genç parlamenteri salonda yüzlerce Müslüman ilgiyle takip etti.

ISNA'nın katılımcılarından bir başka isimse Ingrid Mattson idi. Mattson, ISNA isimli kuruluşun bir önceki başkanı olan bir İslam hukuku profesörü muhterem bir hanımefendi. “Ortak Bilinç” isimli seminerde Keith Ellison ile birlikte konuşmacılardan biri kendisiydi. Adaletten bahsettiğimizde o sadece bizim için değil herkes için geçerlidir vurgusunu yaparak İslamda Sosyal Adalet’in önemine atıf yaptı. Programın sonunda Türkiye’den gelen AKABE vakfı temsilcileri Hakan Dinç ve Osman Gaygısız beyler Keith Ellison’a ve Ingrid Mattson’a Mustafa İslamoğlu’nun İngilizceye kazandırılan kitaplarını takdim ettiler.

ISNA çatısı altında ayrıca Türkiye’den gelen Müslümanların tertip ettikleri birbirinden güzel iki farklı oturum daha vardı. Murat Köse’nin moderatörlüğünü yaptığı birinci seminerde Türkiye’de yaşanan son siyasi gelişmeler ele alındı. Çoğu Türkiye’den olmayan kimseler tarafından takip edilen programda Türkiye’nin özellikle bu hükümet döneminde ilgiyle takip edildiği gözlemlendi. 2001 ile 2011 yılları arasında yani AKP hükümeti öncesi ve sonrası on yıllık siyasi ve iktisadi karşılaştırmalar seyirciler tarafından ilgiyle takip edildi. Prof Dr. Nasuh Uslu Türkiye Siyasi tarihinde başlayarak son on yıldaki gelişmeleri değerlendirdi. Nasuh Uslu Turkiye’nin kabuki değiştirdiğine atıf yaptı. Siyaset Ekonomi ve Toplumsal Araştırmalar Vakfı (SETA) Dış Politika Direktörü Dr.Ufuk Ulutaş ise Turkiye’deki 2001-2011 yılları arasındaki siyasi ve ekonomik farklılıkları rakamlarla izah ederek Turkiye’nin son on yıldaki gelişmelerini somut bir dille açıkladı. Dr. Osman Kandara Turkiye’deki son on yılda insan hakları bağlamında yaşanan gelişmeleri kendi hayatından misallerle süsleyerek tavzih etti. Ayrıca ikinci oturumda önümüzdeki  sene cemaatler Arası Diyalog bağlamında bir seminer yapılmasını önerdi.

Murat Köse’nin moderatörlüğünü yaptığı seminerde Amerika’daki dini grupların yaptığı çalışmalar temsilcileri tarafından paylaşıldı. Kotku Vakfının düzenlediği oturum Diyanet Vakfını temsilen İmam Ali Tos tarafından enfes Kur'an kiraatiyle başladı ve ardından Semerkant Vakfni temsilen İbrahim Hakkı'nin hayatı anlatıldı.  Mehmet Demiroğlu, Kotku Vakfını, Dr. Şakir Yücel Akabe Amerika’yı, Bilgin Erdoğan Wisdom Net isimli camiaları temsilen konuşma yaptılar.

Muzammil Sıddıqi, Jamal Badawi, Mohammad Nur Abdullah gibi isimlerin bulunduğu oturumda ise fıkhi sorular etrafında Amerika ve Kanada gibi ülkelerde yaşayan Müslümanların sorunları tartışıldı.

ISNA’da Siyonizm’e karşı Musevilerin yaptıkları aktiviteleri görmek ve onlara şahit olmakta ayrıca ufuk açıcıydı. Özellikle Müslümanların Filistin konusunda sessiz kaldığı bir dönemde bizzat ehli vicdan Musevilerin Siyonizm’e karşı mücadele vererek İsrail’i kınamaları Müslümanların da üzerinde düşünmeleri gereken bir husus…

Tarık Ramadan her sene ISNA’nin davetlisi olarak katılımda bulunduğu halde bu sene Amerikalı Müslümanları Gazze’deki zulme tepki noktasında yetersiz gördüğü için tepki olarak katılmaması manidardı. Ancak ISNA konferansının yapıldığı Cobo Center’in önünden yüzlerce Müslüman İsrail’i protesto ederek Detroit sokaklarından bu zulme dikkat çektiler.

İslami konularda binlerce kitabın Amerikalı Müslümanlar tarafından neşredilmesi çok mühim olmakla beraber insan isimli kitapların birbirini tanıması ayrıca manidardı. Üç gün içinde İslami konularda yaklaşık 105 sunumun yapıldığı ISNA programında yüzlerce yayınevi, İslami vakıf ve dernek yöneticileri birbirlerini tanıma fırsatı elde ettiler. Bu yıl Türkiye’den Akabe Vakfından Mehmet Hakan Dinç, Ömer Faruk Kayıkçı, Osman Gaygısız gibi Müslüman kardeşlerimizin ISNA başkanı Mohammed Magid ile görüşmeleri ve uhuvvet adlı ipek mendilin ayaklar altında paspas edildiği bir dönemde okyanusları aşarak Müslüman kardeşleriyle buluşmaya gelmeleri takdire şayandı.

Umarım ISNA gibi bir çalışma Türkiyeli Müslümanlar tarafından da Anadolu toprakları içinde her camiayı kucaklayarak yapılır. Böyle bir aktiviteye dünyanın her yerinden Müslüman kardeşlerimizin okyanusları asarak İslam kardeşliğinin yüksek hatırı için gelmeleri gibi Türkiye’den de imkanı olanların katılımlarını bekliyoruz. AKABE Vakfına bu örnek davranışlarından dolayı teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.