İnsanlık çare arıyor2

xxx95

Önceki yazıda 'büyük sermaye'nin beş asır boyunca 'sermaye terakümü/birikimi' ve 'para organizasyonları' ile ilgili yaptıklarını, bu yapılanların zamanla nasıl 'krizlere' sebebiyet verdiğini üzerinde durdum. Sermaye her kriz sonrasında kendince bir çözüm bulup yola devam etti. Ancak, kanaatimiz odur ki; çekirge (sermaye) bir sıçrar, iki sıçrar ve sonunda mukadder akıbetine maruz kalır.

Sermayenin o sıçramalarından yani organizasyonlarından bir neydi? Büyük sömürü sermayesi, bunun üzerine başlangıçta karşılığının olduğunu iddia ettiği ama aslında hiçbir karşılığı olmayan 'faizli kâğıt para'yı icat etti ve onun karşılığında insanları bedava çalıştırdı! Kendi bastığı karşılıksız para karşılığında bir de 'faiz' aldı, yani parasını faiz olarak geri almak istedi. Parayı geri çekmemek için daha çok karşılıksız parayı bastırdıkça bastırdı, dağıttıkça dağıttı! Halkı 'işçi' adı altında karşılıksız faizli para karşılığında 'köle' gibi çalıştırdı ve halka ürettirdiklerini yine kendisine pahalı pahalı sattı. Halkın pahalı malları alabilmesi için 'fahiş faiz' ile borç vermeye devam etti. Sonunda bıçak kemiğe dayandı.

İki örnek: ABD'de 'faizli mortgage felaketleri' ve büyük banka iflasları... Ülkemizde 'faizli kredi kartı borç intiharları' ve yok olan şirketler, yok olan aileler...


Devreye 'faiz' girince 'enflasyon' oldu.

Bu sefer de 'fiyat ve ücret anarşisi' doğdu.

Büyük sermaye bu soruna da kendince çözüm buldu!

Keynes'çi ekonomi uygulamalarından Friedman'cı ekonomi uygulamalarına geçti.

John Maynard Keynes; d. 5 Haziran 1883, Cambridge - ö. 21 Nisan 1946 Sussex, İngiltere; radikal düşünceleriyle ekonomide çığır açan Britanyalı ekonomist.

Milton Friedman, d. 31 Temmuz 1912 Brooklyn - ö. 16 Kasım 2006 San Francisco; Nobel ödüllü ABD'li ekonomist.

Sonuç; yine krizler, yine başarısızlıklar, yine hüsran.

İbret alınması için hatırlamakta yarar var: Büyük sömürü sermayesi bu arada 'sosyalizm/komünizm'i de 'kapitalizm'e alternatif gibi/ymiş öne sürdü. Sonuç olarak ne oldu? Bu deneme de yetmiş yıllık zulümlerin ardından başarısızlıkla bitti ve kırk milyon insanın katledilmesine sebebiyet verdi.

Sosyalizm/komünizm yıkıldı gitti...

Kapitalizm son demlerinde, can çekişiyor...

Ve sonuç olarak bugün insanlık çıkmazda, çare arıyor...


Marx bu gelişmeleri tahmin etmiş, 'toprak kapitalizmi'nden 'altın kapitalizmi'ne, sonra 'sanayi kapitalizmi'ne geçilecek demişti. Buraya kadar doğru tahmin etmiş, ancak 'karşılıksız faizli banka parası'nı tahmin edememişti. Ondan sonra geleceğin komünizm olduğunu söylemiş ama ne olduğunu açıklamamıştı. Şimdi insanlık Marx'ın belirttiği merhaleleri aşmış ve son aşamaya gelmiştir. Ona göre komünizm gelecekti. Ondan sonra pek çok solcu devreye girmiş ve teoriler üretmişlerdi. Ne var ki hepsi sosyalizmi aşamamışlar, komünizm üzerinde düşünememişler bile. Şimdi sosyalizm de komünizm de yıkılıp gitmiştir; hiç kimse sosyalizmi/komünizmi savunamıyor.

Artık komünizmi ağzına alan yok.

Kapitalizmin perişan hâli ise ayan beyan ortada...

Bu durumda herkes, bütün insanlık 'yeni düzen' arıyor, 'çare' arıyor...

Gelecek yazıda o 'çare' üzerinde duracağım.