Bize verilen ömür hazinesini, onu harcayarak kazanmamız istenen, sonsuz mutluluk diyarı cennet için değil de bizlere çok da faydası olmayan günlük, basit, meşgaleler için harcarsak, ömrünün sonun da sonsuz hüsrana uğrayanlardan oluruz.
Evet yazının başlığını yanlış okumadınız, yazının başlığındaki bilgi kesinlikle doğru. Asparagas bir haber değil yani. Başlığı okuyan ve YGS, LYS , KPSS, TEOG, ALES.vs imtihana girecek gençler mutlaka heyecanlanmışlardır. Evet, bu imtihanlarda çıkacak soruların, milyonlarca genci heyecanlandırması normal. Lakin ben bu imtihandan değil, başka bir imtihandan, hepimizin mutlaka gireceği bir imtihandan bahsediyorum. Hepimiz derken kast etiğim de, kadın, erkek, yaşlı, genç, zengin, fakir, gâvur, Müslüman, Afrikalı, Amerikalı, zeki, aptal, güzel, çirkin, padişah, köle… Kısaca dünyaya gelen, aklı olan, reşit olan herkes! Tüm insanlığın mutlaka ve mutlaka gireceği bir imtihan var önümüzde. Bu evrenin sahibi ta başta söyledi bu imtihanın olacağını. Ve bu sınavdan hiç kimsenin vabeste olmayacağını.
Aslında imtihan kolay! Çünkü imtihanda çıkacak sorular belli. Üstelik de imtihanı yapacak olan Rabbimiz, tüm soruları baştan verdi imtihana girecek bizlere. Lakin adayların bir kısmı ahdi misaklarını (galü belayı) unuttu. Bir kısmı da şeytanla arkadaş olduğundan, nefsinin boyunduruğuna girdiğinden, sıratı müstakimden ayrıldı. Dalalet caddesine saptı, gaflete düştü. Bu gafletin sonucu olarak bazıları, gerek ömrün hemen sonunda kabirde, gerekse haşirden sonra kıyamet gününde, dünyaya gelirken elimize tutuşturulan, bir adı “hayat kitabı” diğer adı “ömür kitabı” olan ve ölümümüzden sonra imtihan edileceğimiz hayat kitabının imtihanda çıkmayacak bölümlerine çalışıyorlar. Onları bu yanlışlığa şeytan, nefisleri, kötü arkadaşları ve lain çevreleri itiyor. Onların gaflete düşmelerinin bir başka nedeni de, Sadıklarla, Salihlerle birlikte olmamaları. Bu nedenle de büyük ihtimalle imtihanı kaybedecekler.
Mutlaka Çıkacak Sorular Şunlar
O büyük imtihanın ilk bölümü ölümümüzden hemen sonra, kabirde yapılacak. Dostlarımız, akrabalarımız, komşularımız, evladüıyalimiz… Bizi mezara gömüp, üstümüzü toprakla kapatıp terk edince, amellerimizle başbaşa kalınca, Münker Nekir melekleri gelecek ve şu sualleri soracak:
1-Rabbin kim?
2- Dinin ne?
3- Nebin kim?
4- Kitabın hangisi?
5-Kıblen nere?
6- Hangi millettensin…
Kabirde bu sorulara muhatap olan kul, kıyamette ise daha geniş bir imtihana tabi tutulacaktır. Nitekim, Peygamberimiz (sav) buyurdu: "Âdem oğlu, kıyâmet günü beş şeyden (hasletten) sorguya çekilmedikçe Rabbinin huzurundan ayrılamayacaktır: Ömrünü (hayatını) nerede harcadığından, gençliğini (gençlik yıllarındaki güç ve kuvvetini) nerede kaybettiğinden, malını nereden (helâlden mi, yoksa haramdan mı) kazandığından ve nereye (Allah'a itaatte mi, yoksa Allah'a isyanda mı) harcadığından, bildiği ile amel edip etmediğinden (yaşayıp yaşamadığından)." (Tirmizî, hadis no:2422.)
İlk sorulacak sorular bunlarken, birçok insan ömür kitabının, serbest okuma bölümünde yer alan konulara boşuna çalışıyor. Hâlbuki bu konulardan soru sorulmayacağı zaten baştan belirtilmiş:
1-Hangi memlekettensin?
2-Hangi ırktansın?
3-Maddi durumun nasıl?
4-Kariyerin ne?
5-Arabanın markası ne?
6-Hangi takımı tutuyorsun?
7-Hangi partiye oy veriyorsun
8-Hangi cemaattensin?
9-Ne tür müzikten hoşlanıyorsun?
10- Mesleğin ne?
11- Ne kadar paran var
12- Kaç çocuğun var. Ne iş yaparlar…?
Rabbimiz, bizi gerçek, hakiki, son, en önemli imtihanda başarılı olanlardan eylesin! Âmin. Allahım, cümlemizi yapılan imtihanda başarılı olup cennete girenler arasına dâhil eylesin Âmin.