HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ PLATFORMU

Av. Mehmet YALÇINKAYA

Bu hafta okuyucularıma, misyonu; hak ve adalet mücadelesini şiar edinmiş, hukukun üstünlüğünü tesis etmeyi amaçlamış, insan haklarına saygılı, temel hak ve özgürlüklerin güvencesi ve teminatı durumundaki savunmanın önündeki her türlü engeli kaldırmak, layık olduğu mesleki, sosyal ve ekonomik konuma ulaşmasına yardımcı olmak olan Hukukun Üstünlüğü Platformu’ndan bahsetmek istiyorum.

Grubun vizyonu, bir köy halini almış dünyamızda evrensel Temel Hak ve Özgürlüklerin savunucusu, Hukukun üstünlüğüne inanan tüm hukukçularla dünya ve insanlık barışı için işbirliği yapmak, ulusal ve uluslararası hak ihlallerine karşı el birliği ile mücadele etmek azim ve kararlılığı ile ülkemizde bu ortak değerlere inanan, hukukçu meslektaşları ile birlikte çalışmalar yapabilmek, meslektaşlarının her türlü sorunlarına pratik, gerçekçi çözümler üretebilmek için, her an idealist çalışmaları sergilemektir.

İstanbul Barosu Başkan ve yöneticilerinin iki yılda bir yapılan seçimlerinde ilk defa 1990 yılındaki seçime Av. Necati Ceylan, Av. Hüsnü Tuna ve arkadaşlarının öncülüğünde Çağrı Grubu adı altında daha önceki gruplardan farklı bir grup seçimlere katılmıştır. Grubun başkan adayı Prof. Dr. Ünal Emiroğlu olmuştur. Çağrı grubu kendini hukukun üstünlüğüne inanan, milli ve manevi değerlere saygılı, Baronun kendi siyasi görüşleri etrafında değil, avukatların mesleki problemlerine eğilmiş, bu konuda çözüm üretmeyi amaçlayan bir yapı olmasını hedeflemiştir. Avukatların gündelik sorunlarına farklı çözüm önerileri getirmeye çalışan bir grup olarak tanımlamıştır.

1992 seçimlerinden sonra 2006 yılına kadar yapılan tüm seçimlerde bağımsız bir grup olarak yine Çağrı Avukatlar Grubu adı altında seçimlere girmiş ve seçimlerde aldığı oy oranı ile baroda her zaman ağırlıklı bir yeri ve konumu olduğunu ortaya koymuştur.

2006 yılında, daha önce Çağrı Avukatlar Grubunu destekleyen grup, Yönetim, Denetim, Disiplin Kurulları ile Barolar Birliği Delegeliğine isim veren 15 Hukuk Derneği bir araya gelerek grup isminin Hukukun Üstünlüğü Platformu olarak değiştirilmesine ve bu isim altında seçimlere girilmesine karar vermişlerdir.

Bu dönemden itibaren Hukukun Üstünlüğü Platformu adı altında seçim çalışmaları yapıp, özellikle seçim dönemlerinde meslektaşlarımızın yaşadıkları sorunlara siyasi yaklaşımdan ziyade gerçekçi çözümler üretilmesi yönündeki özgün görüşleri ile dikkat çekmiş ve her dönemde artan oy oranı ile Baro Başkanlığında mevcut yönetimin ve dünya görüşü ve hukuk anlayışı hemen hemen aynı olan diğer grupların karşısında en ciddi gruplardan birisi haline gelmiştir.

Bu yıl, dönem başkanlığına genel kurulun onayı ile selefleri gibi, saygın ve camiamızın sevilen hukukçularından olan Av. Yasin Şamlı Bey seçilmiştir. Hukukun Üstünlüğü Platformu’nun özelde İstanbul Barosu seçimlerinde, genelde hukuk camiasına katacağı çok şey olduğuna inanıyorum.

Hukukun Üstünlüğü Platformu’nun, önümüzdeki baro seçimlerinde yeni bir heyecan fırtınası estireceğinden şüphem yok. Yapılanları beğenmemek, eleştirmek her kişinin yapabileceği sıradan işlerdir. Önemli olan er kişi gibi davranıp taşın altına elimizi sokabilmektir. Bu anlamda dönem başkanımıza ve yeni yönetim kuruluna başarılar diliyorum.    

Her seçim dönemi bunca faaliyete rağmen başarısız gibi görülen neticeleri almak bizi asla üzmemeli, çalışma azim ve şevkimizi kırmamalıdır. Beraber çalıştığımız çok arkadaşımızın gözünden bir husus kaçmaktadır: Bizler “Seferle yükümlüyüz, zaferle değil.” Samimi ve ihlâslı çalışmalarımızın karşılığını bir yerlerde Allah (cc) veriyordur, biz farkında değilizdir. Gün gelir, zafer de nasip olur. O güne kadar inandığımız hakikatleri anlatabileceğimiz bütün platformlarda yer alarak onları desteklemeliyiz diye düşünüyorum.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.