‘Hayırseverliğin Devamlılığı’ Sakıp Sabancı Ödülü’nü kazandı

xxx951
 

Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülü yarışmasında birincilik ödülü, Tel Aviv Üniversitesi Osmanlı Tarihi Öğretim Üyesi Dr. Amy Singer"in “Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye Cumhuriyetinde Hayırseverliğin Devamlılığı” konusunu işleyen makalesine verildi.
Sakıp Sabancı"nın vasiyeti üzerine Sabancı Üniversitesi ile ABD"deki Brooking Enstitüsü 2005 yılında “Türkiye kültürü, toplumu ve siyasetiyle ilgili araştırmaları teşvik etmek, Türkiye"nin çağdaş dünyadaki rolüyle ilgili entelektüel merakı uyandırmak, yeni ve nitelikli araştırmaları desteklemek amacıyla”, her yıl tekrarlanacak olan uluslararası bir ödül yarışması başlattılar.
Yarışmaya katılan çalışmaları uluslararası bir jüri değerlendiriyor. Ve de birinci olarak belirlenen çalışmaya 20 bin, ikinci olarak belirlenene 10 bin, üçüncü olarak belirlenene 5 bin dolar ödül veriliyor.
2006 yılındaki ilk yarışmanın konusu “Türkiye"nin yeni jeopolitik ortamı: Politikalarda sorunlar ve yeni açılım fırsatları” idi. Yarışmaya 43"ü Türkiye"den, 47"si diğer ülkelerden 90 katılımcı başvurdu. Birincilik ödülünü, “Köprü-kavşak-ve tampon bölge kavramlarından öteye: Türkiye"nin gelecekteki uluslararası rolünü tanımlamak “ başlıklı çalışmayı yapan, Bilkent Üniversitesi"nden Dr. Lerna Yanık aldı.

Kendimizi tanımaya çalışıyoruz
2007 yılındaki ikinci yarışmanın konusu “Balkanlar ve Ortadoğu"da Osmanlı Mirasına Dair Algılama” idi. 19"u Türkiye"den, 23"ü yurtdışından 42 kişinin katıldığı yarışmada birincilik ödülü Columbia Üniversitesi"nden Dr. C. Philliou"nun ”Algılama paradoksu: Osmanlı geçmişini "Ulusal Bugün" gözüyle yorumlamak” başlıklı çalışmasına verildi.
2008 yılı yarışmasının konusu “ Bugünkü Türkiye"nin Kültürü, Kurumları ve Değerlerinde Osmanlı Mirası” idi. Yarışmaya 21"i Türkiye"den, 20"si başka ülkelerden 41 katılımcı başvurdu.
Geçen pazartesi akşamı Sabancı Üniversitesi"nde yapılan törende, 2008 yılı yarışmasına katılan çalışmalarla ilgili olarak uluslararası jürinin yaptığı değerlemelerin sonuçlarını, jüri üyelerinden Dr. Şevket Pamuk açıkladı.
Bu yıl birinci olarak ödüllendirilen çalışmasında Amy Singer, Osmanlı"dan günümüze kadar filantropi ya da hayır işleri geleneğini ele alıyor. Singer"e göre, Osmanlı"dan günümüz Türkiye"sine kadar gelen en güçlü geleneklerden biri de özel kişilerin hayır işlerine yönelmesi. 

Türkler hayır yapmayı seviyor
Hayır işlerinin her dönemde en kolay göze çarpan boyutu, seçkinlerin ya da zenginlerin yaptıkları. Singer"in çalışması, Osmanlı döneminde olduğu gibi bugün de hayır işlerinin zenginlerle sınırlı kalmadığını, zenginlerden orta hallilere toplumun hemen her katmanı ve değişik etnik grupları arasında da yayıldığını ortaya koyuyor.
Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, ödül töreninde yaptığı konuşmada, “Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülü"nün bu seneki teması, Osmanlı mirasının günümüz Türkiye"sine yansımasının incelenmesine fırsat vererek bir anlamda kendimize ayna tutmamızı sağlıyor. Görüyoruz ki kendini tanımayan, anlamayan toplumlar, dünyayı da anlayamıyor, günümüzün karmaşık dinamiklerini anlamlandıramıyorlar” dedi.
Bu yılki yarışmada ikincilik ödülünü, “Müzikal dünyaların kesişmesi: Klasik Türk ve Osmanlı müziği icra eden Museviler”  başlıklı çalışmasıyla, Washington Üniversitesi"nden Maureen Jackson verildi.
Nice Sophia-Antipolis Üniversitesi"nden Dr. O. Bouquet ise,  “Yeni cumhuriyetin eski elitleri: Türkiye"de Osmanlı bürokratik ailelerinin dönüşümü (1909-1939)” başlıklı makalesiyle üçüncülük ödülünü aldı.