Geçtiğimiz hafta başlayan tatlı heyecan bugün devam ediyor. 2023-2024 eğitim -öğretim yılı tüm eğitim camiasına hayırlar getirsin duası ile başlamak istedim yazıma.
Kimler sevinç ile karşıladı, kimler korku ile araladı bu dönemi!
Geleceğimizi emanet edeceğimiz yavrularımızın tatlı heyecanlarına şahit olurken, evlatları adına elinden geleni yapmaya çalışan velilerin yorgun savaşçı hallerini görmezden gelemedim.
Geçtiğimiz gün kırtasiye malzemeleri için girdiğim dükkân da bu duygulara şahit oldum. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından çocuklarımıza ücretsiz kitap dağıtımını bitirip, ücretsiz kırtasiye malzemeleri vermelerini talep ediyorum.
Veliler ne yapacaklarını şaşırmış durumdalar, çocuklara verilen kitaplar yeterli görülmeyip öğretmenler tarafından yardımcı kitaplar talep ediliyor. Veliler de mecbur kalıp bu kitapları alıyorlar. Şu an en makbul davranış velilere kırtasiye malzemeleri hediye edilmesidir.
Düşünün bir ailede tek çalışan baba var. Ev kira, çocuk 3 tane ve okullar açılmış. Hayırlı olsun mu desem, geçmiş olsun mu bilemedim.
Okullar marka isimleri velilere sunuyorlar, aileler ellerin de kağıt o marka isimleri almak için dolanıyor kırtasiyeler de.
Ülkemiz de sayısız markalar piyasada geziniyor, madem bu markalar arasında zararlı markalar var. Neden satışı serbest? Bu soru sadece benim mi aklıma geliyor? Neden bu okullarımız bunu şikayet olarak sunmuyor sessiz kalıyorlar.
Öğrencilerimiz okullarında görev alan öğretmenlerden yetersiz eğitim gördükleri gerekçesiyle kendilerine farklı kurslar, bulurken neden öğretmenler kendilerine neden biz bu çocuğa yetemiyoruz demiyor?
Veliler çocuklarını okul servislerine yüklü miktarda ücretler öderken. Neden öğrenciler evlerine yakın okullara kayıt yaptıramıyor. Her şey farklı muamma.
Açıklama geliyor, açık öğretime kayıt yaptırmak zorlaşacak. Aileler, neden açık öğretimlere çocuklarını yazdırıyorlar?
Eğitim aldıkları kurumlardan memnun kalmadıkları için çocuklarını kurslara gönderip çocuklarını sınavlara mı hazırlıyorlardı. Yada çocuklarının eğitim ihtiyaçlarını maddi olarak karşılamakta güçlük çektiklerinden mi çocuklarını açık öğretimlere yazdırıyorlardı? Gözlemlerim neticesin de çocuklar da okuma ışığı inanın yok olmuş durumda.
Çocuklarımıza bu ışığı sunacak öğretmenlere yönelmek istiyorum. Çocuklardan çıkacak ışığın voltajı sizsiniz.
Eğitim, yönetmenlikler sunmak ile yönetilemez. Eğitim bire bir ilgi alaka ile devam eder. Birlik ve beraberlik ile evlatlarımızın ve bizlerin geleceği için en iyisi için çabalamalıyız. Bunun en iyisini aileler hazırlamak ister. Aileleri bilinçlendirmek eğitimcilere düşerken ailelerin düşünceleri göz ardı edilmemesi ümidiyle bizler yine de hayırlı olsun diyelim vesselam…