"6- İslam'da, 'Haremlik-Selamlık' var mıdır? Günümüzde, bazı sohbet toplantılarında, açık oturum ve meclislerde kadın-erkek oturulmasında bir sakınca var mıdır?"
Yaşlı kadın ve erkeklerin ellerinin öpülmesi ve onlarla musâfaha caizdir. Hz. Ebu Bekir'in kabilesini ziyarete gittikçe bunu yaptığı bilinmektedir. Buradan hareketle şehvet ihtimalinin bulunmadığı veya çok zayıf bir ihtimal olduğu durumlarda gençler arasında da gerektiğinde tokalaşmayı caiz görenler vardır; biz de zor durumda kalanların, farklı kültür ortamlarında yaşamak ve insanlarla ilişki kurarken fitneye (muhatapların inançlarının sarsılmasına) sebep olmak istemeyenlerin faydalanmaları için bu yorumu, Helaller Haramlar isimli kitabımızda naklettik.
Yine adı geçen kitabımızda erkek kadın beraber oturmanın, tesettüre riayet edildiği ve bu uygulamadan fayda umulduğu veya ihtiyaç ve zaruret bulunduğu zaman caiz olduğunu deliller göstererek açıklamıştık.
Kadınların evde örtünmelerinin (tesettürlerinin) dış giysi ile olması zorunlu değildir. Örtülmesi istenen yerlerin uygun giysilerle örtülmüş olması yeterlidir.
Yukarıdaki kısa cevabımın ilgili bulunduğu âyetlerden biri de Nur sûresinin 60-61. âyetleridir. Bu âyetlerle ilgili tefsirimizi (Dört kişilik bir heyet halinde yazdığımız Kur'an Yolu isimli tefsirden) okumakta fayda vardır.
"7- Piyango, haksız kazanç görüldüğü için mi haramdır? Devletin teşvik ettigi piyango konusunda, müslüman nasıl bir tavır almalıdır? Bir müslüman, piyangodan kazandıklarını hayır işlerine verse, hüküm ne olur?"
Piyango kumardır. Bunu ister devlet, ister özel sektör yapsın hüküm değişmez. Milyonlarca kişiden toplanan paralar, yapılan çekim sonunda az sayıda şahıslara veriliyor, diğerlerinin paraları boşa gidiyor. Her oynayan kazanmayı bekliyor ve bunun için oynuyor (başkalarına yardım için değil), para kendilerine çıkmayanlar kahroluyor, küfrediyor, yine de alışkanlık ve ümit sebebiyle oynamaya devam ediyorlar.
Piyangoda toplanan paranın bir kısmının hayırda kullanılması da hükmü değiştirmez; çünkü bu paraların sahiplerinin böyle bir niyetleri yoktur, yapılan onlar adına geçerli olmaz. Devlet de birilerine iyilik yapacaksa bunu kumar oynatarak değil, meşru yollardan toplayacağı geliri ile yapmalıdır.