Cumhurbaşkanlığı kampanyası kapsamında Antalya’ya giden Başbakan Erdoğan önceki gün iftarda, Deniz Feneri Derneği’nin de desteklediği bir grup yetimle birlikte aynı sofradaydı.
Erdoğan, yaptığı konuşmada Deniz Feneri’ne, İHH’ya, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na teşekkür etti. Kendi yetimlerimizi düşünürken Suriye’yi, Irak’ı, Filistin’i, Bosna’yı.. neden ihmal edemeyiz sorunun cevabını verdi.
Erdoğan konuşmasında, daha önce Hüseyin Kansu’dan dinlediğim bir hatırasını da anlattı; “Aliya İzzetbegoviç ölüm döşeğindeyken yurtdışında bir seyahatten geliyordum. Durumunun çok ağır olduğunu söylediler. Hemen Sarayova’ya gittik. Eşim dâhil herkesi uçakta bıraktım. Kaldığı hastaneye gittim. Şuuru kapalı diyorlardı, gittim, konuşmaya başladı. Konuştuk. Çok enteresandı. Ne dedi biliyor musunuz? ‘Buralar evladı fatihandır. Buralar size emanettir. Ben gidiyorum. Tayyip kardeşim, buraları yalnız bırakmayın.’ O bilge insan ertesi gün rahmetli oldu. Demek ki gitmeseydim, göremeyecektim. Şu anda Konsey Başkanı olan oğlu bana şunu söyledi; ‘Sayın Başbakan biliyor musunuz, siz hastaneye geldiğiniz âna kadar babamın şuuru kapalıydı. Siz geldiniz şuuru açıldı, sizinle konuşmaya başladı.’ Gönüllerle konuşmak başka bir şeydir. Üzerimizde böyle tarihi bir sorumluluk, tarihi bir yük var. Bunu anlayanlar olur, anlamayanlar olur. Biz, anlayanlarla yolumuza devam edeceğiz.”
Dünyada anneler günü, babalar günü, sevgililer günü adıyla kutlanan çoğu gün artık ticari bir hareketliliğe hizmet etmekten fazla bir anlam taşımıyor. Bazı insanların yıl boyunca unuttuğu ya da ihmal ettiği kimi değerleri hiç değilse bu vesileyle hatırlamalarına yaraması bakımından, bu günler yine de bir faydadır insanlık namına.
İslam, anneyi, babayı, yetimi, akrabayı, engelliyi 24 saat ve bir ömür boyu gözetmeyi emreder. Dininin inceliklerini bilen bir Müslüman için yılda bir kutlanan o “günler”e ihtiyaç yoktur.
İHH İnsani Yardım Vakfı ve İslam İşbirliği Teşkilatı İnsani İşler Departmanı, geçtiğimiz yıl Aralık ayında "İslam Dünyasında Yükselen Sivil Toplum Kuruluşlarının Rolü" temasıyla, 5. İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Konferansı düzenlemişti.
İslam dünyasından çeşitli sivil toplum kuruluşlarının üst düzey temsilcilerinin katıldığı konferansta, İHH İnsani Yardım Vakfı Başkanı Bülent Yıldırım, dünya yetimlerinin sorunlarına değinen bir konuşma yapmış, İHH olarak Bosna savaşının başladığı günü, Dünya Yetimler Günü ilan etmek istediklerini dile getirmişti. 9-11 Aralık 2013 tarihlerinde Cenevre’de düzenlenen 4. Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı’nda her yıl Ramazan ayının 15. gününün İslam Âlemi’nde yetimler günü olarak kutlanılmasına karar verildi.
UNICEF rakamlarına göre dünya üzerinde 200 milyon yetim çocuk bulunuyor. İHH İnsani Yardım Vakfı Yetim Birim Sorumlusu Murat Yılmaz durumun vehametini şöyle anlatıyor:
"Bu rakamlara Çin, Myanmar, K. Kore, Afganistan, Bosna, Irak gibi 52 ülke dâhil değil. Bu şekilde bakıldığında yaşadığımız dünyada 400 milyona yakın çocuğun yetim/öksüz ve terk edilmiş olduğunu söyleyebiliriz. Bu da dünyayı bir açık hava yetimhanesi yapar!
Her gün 10.000’e yakın çocuk yetim kalmakta ve bu, senede 3 milyonun üzerinde çocuğa tekabül etmektedir. Bu çocukların 2,1 milyonu sadece Afrika’da yetim kalmaktadır. Yetim çocukların yarısından fazlası sokaklarda herhangi bir aile ve kurum koruması olmaksızın yaşamaktadır. Sadece Irak’ta 5 milyon yetim çocuk bulunurken, Suriye’de dördüncü yılına giren savaş sonucunda 300 bin insan katledilmiş ve en az 600 bin çocuk yetim kalmıştır. Dünyanın “savaş oyununa” çocuklar da savaş ağaları tarafından itilmişler ve 300.000’den fazla çocuk daha oyun yaşlarında silahaltına alınmıştır.
Dünya üzerinde her gün 40 bine yakın çocuk devlet bakımı için gereken yaş sınırını (18 yaş) geçtikleri için sokaklara itilmektedir. Bu çocukların önemli bir kısmı intihara sürüklenmekte, fuhuş, madde bağımlılığı ve alkolizme esir olmakta, çeşitli kötü niyetli mafyaların ellerinde adeta hayatlarının baharında kaybolup gitmektedirler.
Her yıl 4 milyon kişi insan kaçakçılarının ağına düşerken, bunun 2,5 milyonunu çocuklar oluşturmaktadır. 32 milyar dolarlık insan kaçakçılığının büyük bir kısmı maalesef kadın ve çocuklar üzerinden yürümektedir. Kaçırılan çocukların 1 milyonu (günlük 3000 çocuk) fuhşa zorlanmakta, internet üzerinden de yürütülen ahlaksızlıklarla istismara uğramaktadırlar.
2013 yılında savunma sektörü ve silahlanmaya 9.8 trilyon dolar harcayan dünya ülkeleri bu miktarın sadece yüzde 1’ini dünyanın yetim, öksüz ve terk edilmiş çocukları için harcasalardı bugün sokakta yaşayan, eğitim ya da sağlık alanında sorunlar yaşayan çocuklardan bahsediyor olmazdık.
Dünya Yetimler Günü, özelde İslam dünyasını genelde ise tüm dünya halklarını yetim bir Peygamberin s.a.s emanetleri olan minik yavrulara sahip çıkmaya davet ediyor. Yetimlerin Efendisi Peygamberimiz s.a.s, ‘Kendi yetimini veya başkasına ait bir yetimi himaye eden kimse ile ben (şehadet parmağı ile orta parmağını bir araya getirerek) cennette bu kadar yakın olacağız’ buyurmuşlar ve bizlere yeryüzünün bütün yetimlerini işaret etmişlerdir.
Uluslararası bir yardım kuruluşu olan SOS Children’ın verilerine göre her 2,2 dakikada, bir çocuğun anne-babasından birini kaybettiği dünyamızda, yetim nüfusu 2015 yılına geldiğimizde 400 milyonu bulacak.
Türkiye ile birlikte 36 ülke ve bölgede yetim çalışmaları yapan İHH, uygulamaya koyduğu Sponsor Aile Sistemi ile bugün 24.100 çocuğa hamilik yapıyor, bundan daha fazlasına da dönemsel olarak gerçekleştirdiği projeler yoluyla ulaşıyor. Yetim çocukların mümkün olduğunca ailelerinden geriye kalan yakınlarının yanında bakılmasına önem veren İHH, hem anne hem babasını kaybetmiş hem de kendilerine sahip çıkacak bir yakınları kalmamış kimsesiz çocuklar içinse güvenle büyüyebilecekleri yetimhaneler inşa ediyor.”
…
Deniz Feneri, bu yıl ilk defa kutlanan Dünya Yetimler Günü’nde Zeytinburnu’nda bulunan Genel Merkezinde, İstanbul - Ankara Şubelerinde ve Antalya Temsilciliğinde iftar sofraları açarak yetim çocuklarla hem iftar sevincini paylaştı hem de onları bayram harçlığı ve çeşitli hediyelerle sevindirdi. Dernek, kurulduğu günden beri ülkemizde ve dünyanın dört bir yanında binlerce yetim ailesiyle ilgileniyor. Ramazanda açtığı yetim sofralarıyla gönülleri fethediyor.
Duyarlığın artırılması için bundan böyle her Ramazan ayının 15’inde yetimleri unutanlara hatırlatalım ama onlarla yıl boyunca ilgilenmeyi de ihmal etmeyelim.
recep.kocakk@gmail.com