Dost Kazanma Sanatı!

İbrahim DANACILAR

Hepimiz için zaman zaman son yıllarda gerçek dostlukların yavaş yavaş azaldığını üzülerek belirtiyorum.

Peki o zaman acaba gerçek dostluklar neden azaldı, birlik ve beraberlik, sağlıklı iletişim, güvenme, sadakat, yardımlaşma, paylaşma, sevgi ve saygı gibi yaşamımızda önemsediğimiz bu değerleri neden kaybettik diye acaba hiç kendimizi sorguluyor muyuz. Bana kalırsa bu sorunun cevabı koskocaman bir HAYIR…

Tutarlı olmak” ne demektir? Çok insan bunu bilmediğinden dolayı dostluklarında seviye, gelişme ve kalite bulunmaz. Sadece dost olmuş olmak için de dost olunmayacağını bildiğimizden bizlerde dostluğumuzun “ Tutarlı dostluk” olmasına büyük çaba harcamak zorundayız. Birde Kişisel Bütünlük kavramına değinmek istemekteyim. Nedir Kişisel Bütünlük? Kişinin kendi kendini aldatmaması ve inandığı ilkeler ve değerler çerçevesinde yaşamını oluşturması ilkesidir. Ama ne yazık ki günümüzde insanlar birbirlerini sevmedikleri halde “ Birbirini seviyormuş gibi yaparak sevmek oyunu oynamaktalar. Kişisel Bütünlüğü ve tutarlılığı olmayan insanlarda zaten mutlu olamamaktalar. Tutarlı olmaya inanmak yetmez, bunu aynen hayatımıza da uygulamak ile olacak iştir.

O halde bence bu anlamlı değerlerimizi yaşatmak ve daha pozitif ve dostluk dolu bir yaşamda soluk almak elimizde diye düşünüyorum. Şu iki günlük dünyada keşke bedenimiz solduğunda geride kalanlara gülümseyerek el sallayarak uçup gitmeyi başarabilsek, ne mutlu bize..Unutmayalım ki eğer bizler bu çok önemli değerleri önemseyip yaşatırsak bizim yavrularımızda bizden gördüklerini sürdürecektir.

Gerçek dostluğu yakalamak ve yaşatmak için önemsediğim bazı düşüncelerimi aşağıda hatırlatıp paylaşmak istedim. Dostlukların sürekliliği adına az da olsa bir katkım olacaksa ne mutlu bana…

 

1- PAYLAŞMAK

Öyle ki iyi ve kötü günlerinizi, acılarınızı, üzüntülerinizi, kederlerinizi, sevinçlerinizi, mutluluğunuzu açık açık birbirinizle dürüstçe ve güvenerek paylaşabilmek

 

2-GÜVENMEK

Öyle güven vermelisiniz ki karşıdaki dost dediğiniz kişi size gönül rahatlığı ile her şeyini paylaşabilip anlatabilmeli. Sizin yanınızda huzur bulmalı. Sevgi ve saygı duymalı. Ona en zor anında bile damla damla mutluluk aşılamalısınız. Güvenilir bir kişi olmalısınız. Sırlara sadık kalmalısınız. Menfaatleriniz ön planda olmamalı. Onu çok iyi dinlediğinizi hissettirmelisiniz, Çok iyi empati kurmalısınız. Konuştuğunuz kişi karşınızda ise onu dinlerken gözlerine bakmalısınız, dinlendiğini bilmeli...

 

3-AÇIK SÖZLÜLÜK

Bence eğer bir dostunuzun hatasını veya olumsuz bir yanını gördüyseniz onu uyarıp doğru yolu göstermelisiniz. Hani derler ya ”DOST ACI SÖYLERMİŞ” Yani dostunuza zarar gelecek bir şey var ise açık sözlülükle ona söyleyebilmelisiniz.

 

4-FEDAKÂRLIK

Gerçek dost dostunun her zor anında yanında olmalıdır. Mazeret göstermeden eğer size onun ihtiyacı olduğunu öğrenmiş iseniz dağları delip yanında olmalısınız. Onun acı ve sevincine ortak olmalısınız. Gerçek dostluklar büyük özveri ister. Acılı, sevinçli, hastalıklı, kederli anında yanında bulunmalısınız. Ona güç vermelisiniz.

 

5-SÜREKLİLİK

Gerçek dostluklar çabuk bitmez. Uzun yıllarca her türlü sevinç ve üzüntülerini, zor anını takip edip dost olduğunu, hep onun yanında olduğunu ve olacağını hissettirmelidir.

 

Tek kelime ile SADIK BİR DOST olmalıdır. Dost dosta kalk gidelim dediğinde nereye demeyendir. Çünkü bilir ki dostu onu kötüye ve kötülüklere götürmez.

 

Hâsılı kelam dostlarımızı kaybetmeden kıymetini bilelim. Dostlukları, vefayı, paylaşmayı, selamlaşmayı topluma yayalım, bunun öncüsü de biz olalım, Farklı olalım, inanın bir gün farkımıza varılır.

Unutmamalıyız ki;

Hakiki dostluk, sıhhatten farksızdır, kıymeti, ancak elden gittikten sonra anlaşılır.Dostluk, toprak bir maşrapa gibidir, önemsiz bir nedenden birdenbire kırılır ve bir daha kullanılmaz. Derler bazı büyükler. Dostluklarımızın zedelenmemesine, kaybedilmemesine dikkat etmeliyiz. son olarak Hz. Ali... R.a. buyurur ki; Yurdundan, yuvasından ayrılanlar garip değildir. Aslında, garip olan sadık dosttan mahrum kalanlardır.

 

Ves selam..

İbrahim DANACILAR

 

 

 

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (3)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.