Ötekine, diğerine ve bizden farklı olana karşı höşgörü ile bakabilmek için oluşturulan köprüler. Dünya kardeşliğinin diğer adı. Kardeşçe yaşamaya bir adım. Hristiyan bir Alman´nın Türk Müslümanın elinden çay içmesi...
İşte farklı bir yorum: Nedir Diyalog?
„Aynı dinden kaynaklanan grupların kendi aralarında olduğu gibi, farklı dinlere mensup insanların, inanç ve düşüncelerini zorla birbirine kabul ettirme yoluna gitmeden, birbirlerine sıcak ve hoşgörüyle bakabilmesi, ortak meseleler etrafında konuşabilmesi, tartışabilmesi ve işbirliği yapabilmesi anlamına gelmektedir.“
Ve bir başka yorum:
„Diğer bir tanıma göre ise Dinler arası Diyalog; her din mensubunun, kendi dinini, olduğu gibi, nasıl anlaşılmasını istiyorsa o tarzda anlatması, aynı fırsatı muhatabı olan din mensubuna da vermesi demektir. Herkesin en kıymetli hazinesi saydığı dinini bozmaksızın birlikte çalışacakları müşterek geniş alanlar mevcuttur. Zaten dininden taviz vermesi hâlinde ortada diyalog kalmaz, kişi yetkisi varmış gibi dinini âdeta değiştirmiş olur. Diyalogda muhtemel bir tehlike "hakikatin izafileşmesi"dir; ama işaret ettiğimiz tarzdaki görüşmede bu risk yoktur.“
Konuya getirilen farklı yorumlar ve engin düşünce… Evrensel bakışacısı…
Diyaloğa böyle bakamayanların düşüncesi dar alanda sıkışıp kalıyor. Diyalogtan ürkenlere şunları söyleyelim o halde:
1. Diyalog misyonerlik değildir.
2. Taviz verme, dini satma değildir.
3. Din değiştirmek hiç değildir.
4. Yeni bir din de değildir.
Peki kısaca nedir?
„Dinler arası Diyalog; tüm farklılıkları koruyarak herhangi bir zorlamaya girmeden hoşgörü ve anlayış içinde ortak meseleleri konuşma, müzakere etme ve işbirliği yolları arama gayretidir.“
Asr-ı Saadet´te başlayan diyalogların önünü kesmek isteyenlere tavsiyemiz olsun:
Yapılan bu işlerin temeli Kur´an ve Sünnettir.
İçiniz rahat olsun…