‘İnternet andıcı’ soruşturması Genelkurmay Başkanlığı’yla Ergenekondavasında tutuklu Albay Dursun Çiçek’i karşı karşıya getirdi. Özel yetkili savcılığın sorusu üzerine Genelkurmay Başkanlığı 13 sayfalık raporla birlikte gönderdiği yanıtında ‘kara propaganda yapan’ internet sitelerini, o dönemde ‘görevli personel’ olan Çiçek’in yaptığını öne sürdü. Bunun üzerine savcılık Çiçek’in ifadesine başvurdu. Çiçek, Genelkurmay’ı yalanladı ve “Her şey emir komuta zinciri altında yapıldı” dedi.[1]
İlk bakışta geleneksel emir komuta zinciri içinde yapılmış bir faaliyet, fakat aşağıda görevini suiistimal eden bir albay görüntüsü veriliyor.
TSK’da asla alt kademe kendi kafasından böyle projelere soyunamaz. Eğer Albay Çiçek bu işleri kendiliğinden yapmış olsa idi Genel Kurmay çoktan bu işi bitirirdi. Bu kadar uzamasının ve sonuçta gelinen noktada topu Albay Çiçek’e atmanın izah edilir bir yanı yoktur. Ver kurtul politikası ile olay örtbas edilmeye çalışılmaktadır.
Adalet elbette bu oyuna gelmeyecek ve asıl sorumluların izini sürecektir.
28 Şubat sürecinde yargısız infaza maruz kalan YAŞ mağdurları o dönem takip altına alınmış ve askerlikten ayrıldıktan sonra da girdikleri işlerde rahat bırakılmayarak işten çıkartılmaları sağlanmıştı. Düştükleri çaresiz durumlar sonucunda pek çok mağdur subay ve astsubay intihar etmişti.
Bu durum Balyoz davasının tutuklu sanığı Çetin Doğan’ a soruldu. Savcının sorduğu soruya çok kızdı.
Balyoz davasının tutuklu sanığı Çetin Doğan, Savcı Kırbaş'ın, "Ordudan herhangi bir şekilde ilişiği kesilenlerin dışarıda bir işe girmelerini engellemek ne kadar doğru?" sorusuna, "Bu soruya ancak gülünür." diyerek güldü. Kırbaş'ın "Bunda gülünecek ne var?" demesi üzerine Doğan, "Bu konuda Başbakanlığın genelgesi var. Siz gerçekten evcilik oynar gibi darbe palanı mı yapıldığına inanıyorsunuz? Şov mu yapıyoruz? Egemen planı bilmiyorsunuz, oturduğunuz savcılık makamına saygım var ama sınırları zorluyorsunuz." dedi.
Savcı Kırbaş da, "Sınırları nasıl zorluyorum? Sınırları nasıl zorluyorum? Soru sorarak mı?" karşılığını verdi.
“Başbakanlığın Genelgesi var” cevabı gerçekten çok ilginç. Dönemin Başbakanı Merhum Erbakan böyle bir genelge yayınladı, yalnız; Çetin Doğan bir olayı karartmaya çalışıyor. 28 Şubatın muhteşem generalleri Erbakan üzerinde öyle bir baskı kurdular ki; Erbakan ne denirse kayıtsız şartsız yaptı.
Aslında kaybetmesinin sebebi bu idi.
Devlet ricali emir komuta sistemini ihlal etmiş, eli silahlıların boyunduruğu altına girmişti. Dik duruş sergileyemedi. Yetkisini kullanamadı.
Bu gün Balyoz ve Ergenekon çetesi yargılanabiliyorsa, Devletin devlet olduğunun farkına varması, adaletin artık düzgün çalışmaya başladığı, adalet mekanizmasını yürüten ekiplerin devletin yapısını daha iyi kavradıklarını, herkesin kendi görevini yaptığında devletin güçlendireceğinin farkına varılmasından kaynaklanmaktadır.
Artık silahlıların silahları kanun karşısında bir işe yaramamaktadır.
Adalet ancak böyle tecelli edebilir.
Adalet herkes için olmalı. Birileri gücünden dolayı kayrılmamalı.
Ahmet TÜRKAN – Habername