ÇEŞMELERİNDEN BUZ GİBİ SULAR AKAN ŞEHİR…
Tüm Türkiye sıcak yaz günlerini yaşıyor. Nemle birleşen sıcaklar sahillerde nefes almayı güçleştiriyor. İç ve dış turizmcilerin doğal yönlendirmesi ile insanlar sahillerde yer alan turizm merkezlerinde sıcakla boğuşuyor.
Ben bu yıl ismini yazının sonunda öğreneceğiniz bir Anadolu şehrinde alternatif bir tatil yapıyorum.
Burada beni etkileyen çok şey var.
Ama önceliği yazıya başlık olan özelliği anlatarak başlamak istiyorum. Türkiye’nin batısından doğusuna pek çok şehrinin tarihi olanı, olmayanı hiçbir çeşmesinden su akmıyor. Ecdat yadigârı tarihi çeşmelerimizin kurnalarının yerine kör tıpalar takılmış. İstanbul’da gördüğüm bazı tarihi çeşmelerin tinercilere mangal haznesi olmuş, isli duvarları içimi sızlatmıştı.
Bu şehirde cami avlularında, sokaklarda her yerde sokak çeşmelerinden gürül gürül kaynak suyu akıyor. Dikkat edin “kaynak suyu” şebeke suyu değil…
Buz gibi kaynak suyu akan çeşmeler her yerde…
Üstelik “küresel ısınma” kıskacında bu çeşmelere musluk da takılmamış. Yani musluksuz çeşme ağızlarından su 24 saat akıyor.
Şehrin her köşesi tarih olan sokaklarında gezerken bir elinizde de bir şişe su taşımıyorsunuz. Ne zaman susasanız karşınıza bir çeşme çıkıyor.
MACAR ÖZGÜRLÜK SAVAŞÇISINI KONUK EDEN ŞEHİR
Macar özgürlük savaşının önderi Macar Cumhurbaşkanı Lajos Kossusth burada yaklaşık iki yıl konuk edilmiş. Yaşadığı konak müze haline getirilmiş ve Türk konukseverliğinin somut bir ifadesi olarak gelen misafirleri karşılamaya devam ediyor.
Müze görevlisine “Lajos Kossusth” kimdir diye sordum. Çok özet bir cevap aldım. “Bizim için Atatürk kim ise Macarlar için de Lajos Kossusth odur” dedi. Her yıl çok sayıda Macar konuğun bu müzeyi ziyaret ettiğini yine müze görevlisinden öğrendik.
Kossusth müzesinin bahçesinde anısına yapılan heykeli…
Doğrusu Macar halkı için bir milli kahraman olan Lajos Kossusth’un hem sıkıntılı günlerinde Avusturya’nın protestolarına rağmen kral naibi gibi ağırlayan, emrine subaylar veren atalarımdan hem de Kossusth’un yaşadığı konağı diplomatik bir nezaketle güzel bir müze haline getiren yöneticilerimizle gurur duydum.
Türk hoşgörüsünün önemli bir emaresi olan müzenin yeterince bilindiğini düşünmüyorum.
HER SOKAKTA BİR CAMİ
Selçuklu, Germiyanoğulları (Başkent) ve Osmanlı dönemimde yapılan sayısız cami, hamam, çeşme her yerde yaptıranlara “sadaka-i cariye” olarak sevap kazandırmaya devam ediyor. Sokaklarda gezerken hiç beklemediğiniz yerler dahil karşınıza çıkan bu eserlerden sadece kendi gezdiğim Ali Paşa Camii, Ulu camii (Tıpkı Bursa Ulu camii gibi içerisinde minik bir şadırvan olan bu camiye hayran kalmamak mümkün değil), Kurşunlu Camii, Dönenler Camii (Mevlevi Dergahı iken camiye dönüştürülmüş), Kal’a-i Bala Camii, Yeşil Camii ve Yoncalı’daki Alaaddin Camii’si ve Hisar’ı görülmeye değer. Bunların dışında görme imkânı bulamadığım pek çok tarihi mekan olduğunu da biliyorum.
Yoncalı I.Alaeddin Keykubat Camii 776 yıldır dimdik ayakta.
Tarihi mekânları gezmemde rehberlik eden Suat Çınar’a da buradan bir kez daha teşekkür etmek istiyorum.
KAPLICALAR ŞEHRİ
Emet, Yoncalı, Gediz, Simav, Ilıca kaplıcalarıyla bir şifa merkezi olan İl’in bu anlamda da turizm için önemli bir alternatif olduğunu düşünüyorum. Yoncalı’da 3 gün boyunca misafir olduğum Mercan otel ve şifa banyolarını da çok samimi ve sıcak buldum.
İLK TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ VE İLK BORSA
Dünya’da ilk toplu iş sözleşmesi 13 Temmuz 1776 tarihinde bu şehirde imzalanmıştır. Ayrıca bu seyahatimde gidip gördüğüm kadarıyla sapasağlam ayakta duran Dünya’nın ilk borsası da şehrin Çavdarhisar ilçe sininde Aizanoi’da kurulmuştur. Zeus tapınağı da son derece güzel korunmuş olarak yine Aizanoi yer almaktadır.
Aizonai Zeus tapınağı
VE PORSELEN PORSELEN PORSELEN
Çini ve porselen şehrin olmazsa olmazlarından. Şehre gelenler kendilerini son derece farklı ve ekonomik porselen satan fabrika satış mağazalarında buluyor.
BİTMEZ
Evliya çelebinin memleketi olan, KÜTAHYA anlat anlat bitecek bir şehir değil. Farklı tatil arayışları olanlar için ideal bir alternatif olarak bütün mütevazılığı ile sizi misafir etmeye hazır bekliyor.
Ne duruyorsunuz?
unalsade@mynet.com