Prof. Dr. Korkut Boratav diyor ki: “2008'in Ekim ayı ile 2009'un Mart ayı arasında Türkiye'ye 16.9 milyar dolar kayıt dışı para girdi. Bu para Merkez Bankası'nın iddia ettiği gibi Varlık Bağışı ile izah edilemez. Uzaktan veya yakından böyle bir izah mümkün değildir.”
Boratav, devam ediyor:
“Dolayısıyla, Merkez Bankası ve hükümet, Türkiye'yi finansal çöküşten kurtaran bu dış kaynağın nereden geldiğini açıklamak durumundadır. Bu para bir cankurtaran simidi olmuştur. Aynı dönemde Türkiye'den kaçan para ile giren para aşağı yukarı aynıdır.”
*
Korkut Boratav'ın sorgulamaları, bu satırların yazarını ziyadesiyle memnun etti…
“Kötümserler Korosu”nun…
“Küresel finansal krizin piyasaları yerle bir ettiği bir vasatta, kırılgan bir ekonomiye sahip Türkiye'nin -mesela 2001 Şubat'ında olduğu gibi- neden büyük bir ekonomik çöküntü yaşamadığı” sorusuna izah getiremediğine, böyle bir izahtan sürekli kaçtığına her defasında dikkat çekiyordum.
Prof. Korkut Boratav'ın “Aslında ne oldu?” sorusunun cevabını bulmaya yarayabilecek sorgulamaları, bu yüzden çok önemli…
Bu sütunda epeyce bir süredir -Körfez Sermayesi bağlamında- anlatmaya çalıştığımız kimi gerçeklerin, eninde sonunda algılanacak hale geleceğinin ilk işaretlerini görüyoruz.
Prof. Boratav'ın sözünü ettiği dönem küresel krizin başladığı ve en fazla etkili olduğu ayları kapsıyor.
O dönemde ne olmuş?
Türkiye “sürpriz bir sıcak para girişiyle” finansal krizden kurtulmuş…
IMF finansmanı mı kurtarmış, Türkiye'yi?
El Cevap: Hayır!
*
2006 Mayıs/Haziran'ında -üç haftada- tam 25 milyar dolar sıcak paranın kaçtığını, buna mukabil aynı miktarda “sürpriz para”nın piyasalara girdiğini, neticede Türkiye'nin ekonomik çöküntüden sıyrıldığını hep vurguluyorum.
Hatırlayalım: 2008'in Ekim ayından bugüne kadar birkaç kez doların ateşi fırladı; “kaostan fal tutan” kimileri “İşte bu defa beklediğimiz çöküş anı geldi” diye umutlandılar!
Buna karşılık, dolar 1.8 seviyesini aşmadı; her defasında normal seyrine döndü. Yani? 'Büyük kriz' bekleyenler bir kere daha kaybettiler.
*
Ezcümle…
Tam üç yıldır/2006'nın ortasından bu yana Atlantik'in öte tarafındaki merkezin ve onların içimizdeki adamlarının moralini bozacak şekilde “sürpriz döviz rezervleri” Türkiye'yi finansal çöküşten koruyor.
2007 Ağustos'unda uluslararası yatırım bankası Morgan Stanley “Güçlü döviz rezervinin Türkiye'yi ekonomik şoklara karşı koruduğu”na dikkat çekmişti.
O dönemde, 90 milyar dolar düzeyine çıkan -para aktörlerinin dolar cinsinden mevduatının “çok önemli bir yastık vazifesi” gördüğünden bahsediyordu, Morgan Stanley!