Ülkemizde son 10 yılda hem üniversite sayısı hem de öğrenci sayısı göz kamaştıracak ölçüde arttı. Sayılar tamam, şimdi kaliteyi artırma zamanı. Üniversite öğrencilerinin temel problemlerinin başında barınacak bir ev ya da yurt bulmakta zorlanmaları geliyor.
Mevcut yurtlar toplam ihtiyacın çok az bir kısmını karşılayabiliyor. Öncelikle özel sektörün açtığı, çeşitli vakıf ya da cemaatlerin ilgilendiği yahut devletin kurup yönettiği yurtların sayılarının ve kapasitelerinin artırılmasına ihtiyaç var. En az onun kadar önemli bir husus ise bu yurtlarda gençlerimizin inancımıza, temel değerlerimize ve kültürel kodlarımıza uygun bir biçimde yetiştirilerek geleceğe hazırlanmalarıdır.
Üniversite öğrencilerinin yurt ihtiyacını ortaya koyan bir haberi birlikte okuyalım;
5.5 milyon öğrenci ‘yurt’ iştahını kabarttı
Ülkemizde sayısı 200’ü bulan üniversitelere her yıl 1.3 milyona yakın öğrenci kayıt yaptırıyor. Toplam öğrenci sayısı 5.6 milyon. Artan öğrenci sayısı ile yurt ihtiyacı büyüyünce, yerli ve yabancı yatırımcının iştahı da arttı.
Türkiye’de 109’u devlet, 76’sı vakıf ve 8’i vakıf meslek yüksekokulu olmak üzere 193 üniversite var. Üniversite sayısının önümüzdeki yıllarda 200’ü geçmesi bekleniyor.
Geçen yıl üniversitelere 1 milyon 285 bin öğrenci kayıt yaptırdı. Toplam öğrenci sayısı ise 5.6 milyon. Artan öğrenci sayısı, yurt ihtiyacını da büyüttü. Hal böyle olunca yurt yatırımları için pek çok firma da yatırıma hazırlanıyor.
‘Her ile bir üniversite’ hedefiyle üniversiteler kentlere yayılmış olsa bile öğrencilerin büyük bölümü hâlâ memleketi dışındaki bir üniversiteyi tercih ediyor.
Eva Araştırma ve Raporlama şirketinin 2014 yılı sonu verilerine göre İstanbul’da 50 üniversite ve 349 öğrenci yurdu bulunuyor. Devlet ve vakıf üniversitelerine bağlı yurtlar dışında özel sektöre ait 257 yurt mevcut. Yurtlarda doluluk ortalaması yüzde 97.
Özellikle iki yılda özel yurt oranında yüzde 23’lük artış gerçekleşti. İstanbul’daki yurtların yatak kapasitesi 68 bin. Öğrenci yurdu ihtiyacı Anadolu’da da çok yüksek. İleride bu alanda yabancı yatırımcı sayısının çok daha artması bekleniyor.
İstanbul Avrupa Yakası’ndaki 260 yurt, İstanbul’daki toplam yurtların yüzde 74’ünü oluşturuyor. Bu yurtlarda 46 bin 828 öğrenci kalıyor. Anadolu Yakası’nda ise 21 bin 288 kişi kapasiteli 89 yurt bulunuyor.
Yüksek Öğretim Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK), 81 il ve 152 ilçe, iki de yurt dışında olmak üzere 396 yurtta 368 bin 736 yatak kapasitesi ile hizmet veriyor. Maddi durumu yetersiz öğrenciler ile şehit ve gazi çocukları, anne-babası vefat etmiş öğrenciler ile devlet koruması altındaki öğrencilerden ücret alınmıyor. Bu imkândan 2014-2015 döneminde 3 bin 109 öğrenci yararlandı. Geçen dönem, 132 ülkeden gelen 10 bin yabancı öğrenci de Kredi Yurtlar Kurumu’nda barındı.
…
Öğrencilerin barınma ihtiyacını karşılayacak güzel bir proje hayata geçirildi. Tokat Müftülüğü'nce başlatılan "Cami Öğrenci Evi" projesi kapsamında, kent merkezindeki 25 cami yakınında kiralanan öğrenci evlerinde 20'si kız 120 üniversite öğrencisine sıcak yuva imkânı sunuldu.
Tokat Müftüsü Ahmet Erdem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, proje fikrinin 2014 yılındaki "Cami ve Gençlik" konusunun işlendiği Cami ve Din Görevlileri Haftası'nda çıktığını söyledi.
Din adamlarının görevinin aynı zamanda gençlere sahip çıkmak olduğunu ifade eden Erdem, gençlerin Allah'ın emaneti olduğu düşüncesiyle bu projeyi hayata geçirdiklerini kaydetti.
Erdem, projenin adını "Cami Öğrenci Evi" koyduklarını vurgulayarak, şunları söyledi:
"Burada asıl olan cami ile öğrenciyi bütünleştirmek. Hiç kopmayacak bir gönül bağı oluşturmak ki bu oluştu, Elhamdülillah. Şimdi düşünün, üniversitede okuyan bir öğrenci diyecek ki 'Tokat'ta A Cami cemaati bizim kiramızı ödedi. B Cami Öğrenci Evi'nde kaldık.' Türkiye'de değişik yerlerde görev aldıklarında kendilerine sorulduğu zaman siz öğrenciyken nerede kaldınız? 'Biz Tokat'ta Cami Öğrenci Evi'nde kaldık' diyecekler ve bu hiç unutulmayacak. Aynı şekilde o caminin imamı da müezzini de böylece sahip çıktıkları gençlerin gönüllerinde bir taht kurmuş olacaklar."
Kentte yaklaşık 30 bin kadar üniversite öğrencisinin bulunduğunu belirten Erdem, "Onlar Tokat'ın, bizlerin misafirleri. O gençlerin üniversiteyi bitirdiği zaman Tokat'tan memnun bir şekilde memleketlerine dönmeleri bizim bir gayemizdir. Aynı zamanda gençlerin bir tuzağa düşmemeleri, manen bir boşlukta kalmamaları da bizim bir gayemiz" dedi.
İlk etapta öğrencilerin ev kiralarını ödediklerini anlatan Erdem, "Kesinlikle öğrencilerden herhangi bir ücret almıyoruz. Cami kapılarında para toplamıyoruz. Niçin? Çünkü bu gençleri rencide etmeyeceğiz. 'Cami kapılarında bizim için para topluyorlar' demeyecekler, diye konuştu.
Milli ve manevi değerlerine sahip, ülkesini vatanını, bayrağını, dinini seven bir neslin yetişmesinde müftülüğün küçücük bir katkısı olsun istediklerini vurgulayan Erdem, "Biz herhangi bir yerden öğrenci kapmaya çalışmıyoruz. Devlet yurdundan ayrılanı almıyoruz. Tokat'a gelmiş, kalacak yer bulamamış fakir olan öğrencilere kucak açıyoruz. Müftülük olarak ve camilerimizin evlerine yönlendiriyoruz" dedi.
Evlerin denetimini de müftülük tarafından yaptıklarını aktaran Erdem, bir gönül hizmeti sunduklarını ve bu gönül hizmetinde 50 imam, müezzin ve din görevlilerinin yarıştıklarını söyledi. Erdem, diğer illerden proje başlatmak için arayanların olduğunu, projeyi başlatan illerin de bulunduğunu sözlerine ekledi.
…
Öğrencilerimize sahip çıktıkları için Diyanet İşleri Başkanlığını ve Tokat Müftüsü Ahmet Erdem’in şahsında bütün din görevlilerimizi tebrik ediyorum. ‘Cami öğrenci evleri’nin bütün Türkiye’de yaygınlaştırılması gerektiğini düşünüyorum.
recep.kocakk@gmail.com