Bu Yarışmada Herkes Kazandı

Lütfi AYHAN

Yıllar sonra talebeliğe döndük. Kalemi, silgiyi, kalem açacağını, giriş belgesini alıp imtihan salonundaki yerimizi aldık. Ya Allah Bismillah deyip başladık soruları çözmeye. Bir heyecan, bir telaş ki sormayın gitsin. Cevap şumuydu, bumuydu derken mümeyyiz gençlerin, “son yarım saat” demesi ile adrenalimiz tavan yaptı.

İmtihan binası olan N.Ü İlahiyat Fakültesinden dışarı çıktığımızda yarışmacıların birbirlerine,” geçmiş olsun, şu sorunun cevabı nasıldı? Sorular bayağı zordu, zaman yetmedi…” gibi rutin konuşmalar ortalığı kasıp kavuruyordu! Ayaküstü yapılan yarı ciddi yarı şaka bu tatlı sohbetlerden sonra eve geldiğimizde yıllardır imtihanlardan sonra bizim, çocuklarımıza sorduğumuz soruları bu sefer onlar bize sormaya başladılar: “İmtihan nasıl geçti baba? Sorular zor muydu anne? Kaç yanlış, kaç boş var…” Biz de rolümüz gereği; fena geçmedi. Sorular fazla zor değildi, fakat galiba ben biraz kaydırma yaptım! Zaten biraz sonra cevap anahtarları yayınlanıyor...

Hasılı kelam yıllar sonra tekrar öğrenciliği, tekrar imtihan heyecanını yeniden yaşadık!

Devletleri Cemiyetleri Büyük Kılan Organizasyon Yetenekleridir

Şu rakamlar güzel bir hali ifade ediyor:

Sınavın Gerçekleştiği ;

Toplam İl Sayısı : 77

Toplam İlçe Sayısı : 255

Toplam Bina Sayısı : 352

Toplam Sınıf Sayısı : 4507

Toplam Gözetmen Sayısı : 6734

__

Sınava Katılan ;

Bay Sayısı : 35323

Bayan Sayısı : 51043

A Kategorisi(18 Yaş Altı) : 39893

B Kategorisi(18 Yaş Üstü) : 46603

Görme Engelli Sayısı : 160

KATILIM TOPLAM : 87.014

Ülke çapında böyle bir organizasyondan başarı ile çıkabilmek bir cemiyet için zafer demektir. Niyet hayır olduğu için akıbette hayır oldu.

Bütün bu güzelliklerin yanında bir kaç da uyarı yapmadan geçemeyeceğim. İmtihan fikri organizasyon çok hoş pek güzel! Yalnız imtihan korkusu, acaba bilemeziyim telaşı, millete rezil olurum endişesi katılımı bence azalttı. İmtihan sorularının bir kısmının da cidden zor oluşu gelecek imtihanlara girişi azaltabilir. Halbuki bu kadar ciddi, bu kadar ayrıntı yerine soruların yüzde doksanı çok daha kolay ve çok daha basit olsaydı, 5-6 soru da cidden zor olsa ve usta ile acemiyi ayırmaya yarasaydı daha iyi olurdu. Böyle olsaydı bilmenin, başarmanın zevkini tadanlar bir dahaki imtihana daha coşkulu girerler ve girmeyenleri de katılmaya teşvik ederlerdi.

Bir de bir daha ki imtihan Feyzul Kurandan olacakmış. İnşalah isabetli bir seçim yapılmıştır. Ben de imtihanlardan birinin İslam Tarihinden olmasını şimdiden öneriyorum. Peygamberimizi, güzide sahabelerini, Hz Ebubekir’i, Ömer’i, Osman’ı Ali’yi; Bedir’i, Uhut’u, Nihaventi; Mekke’nin, Hayber’in, İran’ın, Irak’ın, Suriye’nin Anadolu’nun Fethini; bu fetihleri yapan Allahın aslanlarını yakından tanımak, onların fedakarlığını, şecaatini, salabetini, sabırlarını öğrenip örnek almak dinimiz en kolay öğrenmenin yolarından biridir. İslam Tarihi konusu hem ilmihal, hem meal konularından daha hafif, daha az korkutucudur. Üstelik de daha cazibelidir. Emekli bir tarih öğretmeni olarak, haftalık yazılar yazan ve günceli takip eden bir vatandaş olarak İslam tarihi konusunda yapılacak bir yarışmanın hem faydalı hem de katılımın daha fazla olacağını düşünüyorum. Ha benim ki sadece bir teklif.

Son bir cümle, bu imtihana giren herkes kazandı. Çünkü hayırlı bir eylemde bulundu. Az veya çok imtihana girmek için İlmihal karıştırdı, eksiklerini gördü, dostlarla bir araya geldi, öğrencilik heyecanını tekrar yaşadı.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (8)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.