Geçen Cuma günü Boston'da Boston Celtics Portland T. Blazers maçı için basın tribünündeki yerimi aldım. NBA'nin en ateşli (Çoğu İrlanda asıllı) taraftar grubuna sahip Celtics'li taraftarlar, takımlarının maçı farklı götürmesinden dolayı çok sevincliydiler.
Baştan beri üstün bir oyun ortaya koyan Boston Celtics, deyim yerindeyse rakibi Portland'i sürklase ediyordu. Oturduğum tribünün hemen iki sıra arkasında iki kişi Portland takımının her basket atışında çılgınca ayağa kalkıp yüksek sesle bağırarak destek veriyorlardı. Acaba yanlış mi görüyorum diye dönüp baktım ancak bu iki kişi resmen Celtics'li taraftarlar arasında cesurca Portland takımını destekliyorlardı.
Celtcis'li taraftarlarda bu iki çılgın tarftara bazen gülerek, bazende alkışla karışlık veriyorlardı. Tek rahatsız olan önlerindeki bayandi. O da Portland taraftarlarının her basket sonrası avazı çıkana kadar bagirmalarina dayanamamasiydi.
Birden hayal dünyasına kapıldım ve kendimi FB TS maçında hissettim. Acaba İstanbul'daki bir maçta iki TS taraftarı FB taraftarlinin arasında maç seyredebilirlermiydi? ya da Trabzonda iki FB li taraftar yine maçı Trabzonspor'lularin arasında izleyebilirlermiydi?
Bundan 50-60 yıl önce bunun mümkün olduğunu eskiler söylüyorlar oysa şimdi bu tam bir hayal. Umarım birgün Türkiye'de bu gerçekleşir de sporun güzelliği ve kardeşliği ortaya çıkar.
***
Dünya da spor müsabakaları öncesinde milli marşlarını çalan sadece iki ülke var deniliyor. Biri Türkiye diğeri de ABD. Evet ABD de bu var kimsede bundan rahatszilik duymuyor. Her maça değişik okullar geliyor ve önemli kişiler solo halinde milli marşı okuyor seyircilerde iştirak ediyorlar.
NBA maçlarının molalarında çok önemli birşey daha oluyor. Herous amongs us (aramızdaki kahramanlar) diye her maçta bir kişiye plaket veriliyor. Tabii plaket verilen bu kişiler toplum yararına çok önemli sosyal olayları gerçekleştiriyorlar ve böylece 20 bin kişi huzurunda odullendiriyliorlar.
Yine molalarda sahanın üstündeki dev ekranda meşhur oyuncuların özellikle gençlere yönelik eğitici mesajları veriliyor.
Acaba diyorum Türkiye'de de bu tur güzel işler yapılsa nasıl olur? Gençlerimiz hem küfürden uzak maçlar izlemiş ve hem de toplumsal mesajlar alarak evlerine dönmüş olurlar.
Karşı Kıyıdan selamlarimla