Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, PKK'yı ateşkese ikna etme ya da örgüte silah bıraktırma konusunda yeniden sahnede. Tuhaftır, ne zaman bölge ile ilgili ciddi gelişmeler olsa, ne zaman Türkiye-ABD ilişkilerinde kayda değer bir hareketlilik sağlansa, ne zaman Türkiye'den bir takım beklentiler ortaya çıksa Talabani sahneye çıkar. Her çıkışında kullandığı tek bir koz vardır: PKK'yı ateşkese ikna etmek ya da örgüte silah bıraktırmak...
İddialı cümleler kurar, ciddi açıklamalar yayınlar. Talabani'nin açıklamalarını duyanlar önce bir heyecanlanır, bu birkaç gün sürer, sonra her şey unutulur.
Yeni bir Talabani çıkışıyla karşı karşıyayız. Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) sözcüsü Azad Cündiyani, Talabani'nin PKK'yı ateşkese ikna etmeye çalıştığını açıkladı.
Ki açıklama şöyle: 'Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, ateşkes ilan etmesi konusunda ikna etmek amacıyla PKK ile görüşüyor. Türk ordusuyla, PKK arasında çıkan çatışmalardaki kan duruncaya kadar Talabani'nin girişimleri devam edecek. Bu çabanın neticeleri yakın bir zamanda ortaya çıkacak. Talabani iki taraf arasında bir köprü vazifesi görüyor. Kendisi, barışçıl çözümlerin iki tarafı birbirine yakınlaştıracağına inanıyor..'
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın; 'silah bırakma dahil' bir takım gelişmelerin olabileceğine yönelik sözleriyle de örtüşen açıklamayı duyanlar, önceki çıkışlarını hatırlamadıkları için Talabani'nin 'Barış adamı' misyonuna inanabilirler.
O zaman bir Talabani profili koyalım ortaya. PKK konusunda, silah bırakma konusunda, ateşkes konusunda bundan önce neler yapmış, neler söylemiş ve bu açıklamaları hangi konjonktürde yapmış, bakalım:
Eylül 2006'da Talabani aynı iddialarla öne çıktı. 'PKK'yı ateşkese ikna ettiklerini, örgütün birkaç gün içinde silah bırakacağını' açıkladı. O günlerde gerilim yüksekti. Newsweek dergisinin 'Türk birlikleri Irak sınırında' hatırlatmasına Talabani; 'Öyle ama içeri girmiyorlar. PKK'yı ikna ettik, bir kaç gün içinde resmi ateşkes ilan edecek' şeklinde cevap veriyordu.
Aynı Talabani, bu keskin iddiasından sadece birkaç gün sonra ABD medyası üzerinden Türkiye'yi tehdit ediyordu. Türkiye, İran ve Suriye'nin Irak'ın içişlerini karıştığını öne sürüyor ve akılalmaz bir tehdit savuruyordu: 'Böyle giderse biz de (Irak) bu ülkelerdeki muhalif grupları destekleyeceğiz, bu ülkelerde sorun çıkaracağız..'
Birbirine zıt iki keskin iddianın yapıldığı günlerde Irak'ta önemli şeyler oluyordu: PKK Irak'ta Anayasal güvence altına alınıyor, ABD ile birlikte örgüt mensuplarının iadesini yasaklanıyordu.
Bu çıkış ayrıca, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın ABD ziyareti öncesi, Türkiye'nin Lübnan'a asker göndermeye hazırlandığı bir dönemde gerçekleşiyordu.
Devam edelim:
Tarih 9 Ekim 2007 ve Talabani yine sahneye çıkıyor: KYB internet sitesinde bir açıklama yayınlıyor: 'PKK bu akşamdan itibaren ateşkes yapacak' diyor. Açıklamanın yapıldığı gün Çankaya'da terör zirvesi yapılıyor ve Talabani tam o saatlerde ortaya çıkıp zirveye mesaj veriyor. Tabi Irak Cumhurbaşkanı'nın bu iddialı çıkışlarının hiç birisi gerçekleşmiyor.
Böyle çelişkilerle dolu çıkışlar hep kritik gelişmelerin öncesi yaşandı. Bu yüzden Talabani PKK kartıyla yeniden sahneye çıktığına göre, 'acaba önümüzdeki günlerde neler olacak' diye sorma hakkımız var. Önceki iki çıkış böyle olmuştu çünkü. Bu yüzden Irak Cumhurbaşkanı'nın sözlerini temkinli değerlendirmekte fayda var.
Acaba Irak içinde, Nuri El Maliki ile muhalefet arasındaki güç mücadelesinin Türkiye'ye verilen bu mesajlarla bir bağlantısı var mı?
Yoksa Suriye'ye yönelik bir girişim hazırlığı var da, PKK konusunda Türkiye'yi rahatlatma çabası mı söz konusu? Türkiye'den beklentiler arttığında hep böyle yapıldı ve bunların hiç birinden sonuç alınamadı.
Bakalım 'Barış adamı'nın bu çıkışının arkasından neler çıkacak?