Bir olumlu örnek: Mardin Artuklu Üniversitesi

xxxx111

Mardin'e gittim. İyi ki de gitmişim. Hem en eski medeniyetlerin bir çoğuna beşiklik etmiş bir Anadolu kentinde yüksek eğitimin yeniden nasıl neşv-ü neva bulduğuna tanık oldum, hem de bir kente gönül verenlerin onu nasıl yeniden ihya edebileceğini kendi gözlerimle gördüm.

Dr. Zeynel Abidin Erdem Mardin'in en köklü ailelerinden birine mensup. Başta Gen-Pa pek çok başarılı ekonomik faaliyeti kardeşi Nezih Erdem'le birlikte İstanbul'da yürütüyor. Türk-Amerikan ilişkilerinde de kilit kişilerden biri. İçinden çıktığı kente son iki yıldır yepyeni bir canlılık getiren Artuklu Üniversitesi'ni benzerlerinin önüne geçirme gayretine o da el vermiş..

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nin yeni dev binasının yapımını Dr. Zeynel Abidin Erdem üstlenmiş bulunuyor; bittiğinde fakülte onun adını da taşıyacak..

Başka Mardinliler de çıkmış üniversitenin değişik binalarının yapımını üstlenen... Rektörlük binasını ise İMKB finanse edecekmiş... Bütün inşaatlar bittiğinde yılların ihmaline uğramış Mardin'de her ihtiyaca cevap veren yerleşkesiyle önemli bir üniversite ortaya çıkmış olacak.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, akademik hayattan gelmenin heyecanını da taşıyan bir takdir konuşması yaptı ve binaların temelini attı.

Üniversitenin rektörü Prof. Serdar Bedii Omay yeni nesil bilim insanlarından... Dünya aydını ve bu sebeple de komplekssiz... İnandıklarını hayata geçirme konusunda azimli; bu özelliğiyle kendisine güvenenleri etrafına toplayabilen biri... Ankara/Hacettepe'de tıp eğitimi aldıktan sonra Japonya'da ikinci ihtisasını yapmış... Ege Üniversitesi'nde başladığı akademik hayatını Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde sürdürmüş... Kariyeri boyu tanıdığı verimli insanlardan oluşan genç bir kadro oluşturmuş Mardin'de...

Cumhurbaşkanı Gül'ün de katıldığı törende açılış dersini Yard. Doç. Dr. Halil İbrahim Düzenli verdi. Dr. Düzenli, Sultan Ahmet Camii'nin mimarı Sedefkâr Mehmet Ağa'nın devşirme bir gençken önce musiki üstadlığına oradan da mimarbaşılığa yürüyüşünü anlamlı metaforlarla dolu bir konuşmaya sığdırdı. Hilmi Yavuz'un eski bir yazısından, Rektör Omaç'ın Trabzon'dan Mardin'e transfer ettiği genç bir değer olduğunu öğrendim Halil İbrahim Düzenli'nin...

Prof. Serdar Bedii Omaç konuşmasında kent kavramını 'şehir' ve 'medine' sözcükleri ekseninde değerlendirdi; gönlünün medeniyetle yıkanmış 'medine' sözcüğünün akla getirdiği değerlerde olduğunu belli ederek... Artuklu Üniversitesi ekseninde, Mardin'in, şehir olmaktan öteye geçip medine sözcüğünde ifadesini bulan değerlere doğru yol alacağını anlattı.

Mardin Artuklu Üniversitesi bir tür 'butik' eğitim kurumu; yalnızca sosyal bilimler alanında eğitim veriyor, araştırmalar yaptırıyor. Kültürel çevreyle de uyumlu bir üniversite. Türk Dili ve Edebiyatı yanında Kürtçe'yi de dil ve edebiyatıyla öğretecek bir bölüm açma niyeti, 'Yaşayan Diller Enstitüsü' adıyla gerçekleştirilmiş. Bölgede görev alacak devlet memurları da, Kürtçe bilmiyorlarsa, eksikliklerini burada tamamlayabilecekler.

Programın başlamasını beklerken, bir öğle sonrası boyunca görüşüp konuşma fırsatı bulduğum öğretim üyelerini ve öğrencileri, Mardin'de ve Artuklu Üniversitesi'nde bulunmaktan mutlu ve gururlu gördüm. Eşraf da, üniversitenin çok kısa sürede kente büyük bir hareketlilik getirdiğinin farkında.

Kulak verilse, sadece Mardin'de ve üniversitenin açılış toplantısında yapılan konuşmalar bile, Türkiye'nin en dikenli sorunlarının fazla zorlanmadan çözülebileceğinin ipuçlarını taşıyor.

Yedi uygarlık yaşamış Mardin'de; yedi farklı dil konuşulmuş her zaman. Şimdi de değişik mezhepleriyle farklı dinlerin mensupları hayatlarını yanyana ve birarada sürdürüyorlar. Bu karışık etnik ve dini yapısına rağmen terörün kapısını çalamadığı illerden biri Mardin. En dindar Mardin Müslümanı bile, kentte görülecek yerlerin ilk sırasına tarihi dört bin yılı bulan Deyr-üz Zefaran Manastırı'nı koymakta tereddüt etmiyor.

Ortak uygarlığın bir parçası sayarak ve hiçbir ayrımcılık hissi duymaksızın...

Cumhurbaşkanı Gül, notlarına bakmadan yaptığı konuşmada, 'ortak değerler' ve 'ortak uygarlık' kavramlarının altını kuvvetlice çizdi. Türkçe'nin dev eserleri yanında Axmado Xani'nin Mem-u Zin adlı Kürtçe eserini de andı. Dinlerin ve değişik dinlere mensup insanların yüzyıllar boyu birbirleriyle yanyana yaşamalarını övgüye değer bulduğunu belirtti. Mardin'in UNESCO tarafından 'tarihi kent' statüsüne alınması için de çaba gösterecek Cumhurbaşkanı Abdullah Gül...

Son zamanlarda yerli-yabancı gezginlerin de uğrağı haline dönüştü Mardin; o sayede kentte kalınacak çok sayıda otel ve tadılmaya değer yemekler sunan hayli yerel lokanta var.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.