ABD'de başkanlık seçimini Barack Obama'nın kazanmasından sonra, hemen herkes 'Amerika uzmanı' kesildiği için, akla gelecek gelmeyecek her çeşit yorumu dinleyip duruyoruz. Yeni başkanın ne yapıp ne yapamayacağını uzmanlar sayesinde az buçuk öğrendik.
Şimdiye kadar dile getirilen yorumlar içerisinde bana en ilginç gelenin kimin ağzından çıktığını biliyor musunuz? Ben söyleyeyim: CHP lideri Deniz Baykal'ın...
Amerikan seçimlerini değerlendirmek üzere biraraya geldiği bir grup meslektaşa şunları söylemiş CHP lideri: Türkiye'yi tâciz edecek konular elbette çıkar. Ama en önemli konu lâiklik. Amerika'nın Obama ile ılımlı İslâm'la dost yaratma, İslâm ülkeleriyle dostluk halkasını geliştirme politikalarında ciddi bir değişiklik olacağını düşünüyorum. O zaman Türkiye politikasını da ciddi şekilde etkiler.
Danışmanları, yeni başkanın önüne, Türkiye'deki anamuhalefet partisi liderinin görüşü diye bu seçkin cümleleri sunarlarsa, Barack Obama ve Beyaz Saray'a taşıyacağı kadrosu, herhalde müthiş şaşıracaktır.
CHP lideri ve onlar gibi düşünenlerin anlayamadıkları gerçek şu: 'Ilımlı İslâm' kavramı bizim dışımızdaki hiçbir ülkede, kendisini 'en koyu lâik' olarak tanımlayan kişiler ve çevrelerde bile, 'olumsuz' bir anlam taşımıyor. 'Ilımlı İslâm', daha açık yazayım, İslâm dünyasında demokrasi ve lâiklik ilkesiyle sorunu olmayan insanların 'İslâm' anlayışı için kullanılan bir kavram...
'Ilımlı İslâm' kavramına ters bakanlar İslâm dünyasında da var; bizim dünyanın bazı aydınları tarafından da 'yadırganarak', hatta basbayağı eleştiri konusu yapılarak kullanılıyor o kavram... Ancak o eleştirileri yapanlar ve düşünce tarzları ile Deniz Baykal'ın itirazı arasında hiçbir akrabalık bağı bulunmuyor.
Daha doğrusu, Deniz Baykal ve onun gibi düşünenlerin 'ılımlı İslâm' kavramına neden itiraz ettikleri tam anlaşılmıyor.
Türkiye'deki İslâm anlayışı sözgelimi; Washington'dan ve dünyanın pek çok başkentinden bakıldığında ancak 'ılımlı İslâm' gibi bir kavramla ifade edilebilecek bir anlayış olarak algılanıyor. Demokrasiyi benimsemiş, devletin bütün dinlere eşit uzaklıkta bulunması anlamına lâiklik ilkesiyle sorunu bulunmayan, buna karşılık başkalarının dinî inançlarına saygılı, kendi özelinde de inançlarını yaşayan Müslümanların halini başka hangi kavramla tanımlayabilirsiniz?
Hiçbir dilde 'ılımlı İslâm' CHP liderinin yeni ABD Başkanı'ndan beklediği üzere 'olumsuz' algılamayı gerektiren bir kavram değildir.
Deniz Baykal ve arkadaşları kavramı belli bir siyasî görüşle özdeşleştirdikleri için itiraza değer buluyorlar, biliyorum. Oysa biraz yakından bakma zahmetine katlansalar, Ak Parti kurucu kadrosunun, yani Tayyip Erdoğan ve arkadaşlarının, dıştan bakanların takdir edeceği bir noktaya gelişlerinin hiç de kolay olmadığını daha iyi görecekler. Kendilerinden beklenen de, 'ılımlı lâik' denilebilecek bir noktaya doğru aynı çetin değişim ve dönüşüm sürecini yaşamalarıdır.
Hem bizim seçmen, hem de 'örnek ülke' olarak Türkiye'ye ihtiyacı olanlar tarafından...
Barack Obama'nın ABD'de başkanlık seçimini kazanması, Deniz Baykal ve arkadaşlarının 'ılımlı lâik' bir anlayışa sahip hale gelmelerinden daha zordu; Obama orada başardıysa Baykal da burada neden başarmasın?
Gayret ederse başaracaktır.