Ben şuyum diyorsun, yaşamıyorsun,
Dediğin gerçekten bu mu Adem’im?
Mangalda külleri bırakmıyorsun,
Sözün başka, amel başka Adem’im.
Bu yıl gösterdin mi yüzün cemalin?
Sıla i rahim yok n’olacak halin?
Çocuklara kötü örnek vebalin,
Dünya geniş, kabir dar mı Adem’im?
Mü'minim diyorsun komşun emin mi?
Sözün and… kasem mi yoksa yemin mi?
Yazı… yaban şu saraylar senin mi?
Zekatı da bilir misin Adem’im?
Bilir misin camiyi ve mescidi,
Faiz para çektin geldi taksidi,
Geçen sene iki araba var idi,
Bu sene de üçledin mi Adem’im?
Disko hayat ayık geçmez içersin,
“Modern çağ gençliği” deyip geçersin,
Tohumun ne, neler ekip biçersin?
Hasat sonu yaklaşıyor Adem’im.
Boz Ömer der: Düşün farzı, sünneti,
Tefekkür ettin mi nuru rahmeti,
Rabbın büyük lûtfu kutlu cenneti,
Malik, Rıdvan, bilir misin Adem’im.
Âşık Ömer Sayıl’ın ‘Adem’e Soru’ şiirinden bir bölüm paylaştım sizinle. 1946 Doğumlu Ömer Sayıl Dörtyol’un Çaylı köyünde doğup büyümüş. Gaziantep Erkek sanat Enstitüsü mezunu. 1972 den 1978’e kadar polis olarak görev yapan Sayıl, istifa ederek memleketi Dörtyol’a dönmüş. O günden bu yana esnaf olarak çalışma hayatına devam etmekte.
Gençlik yıllarından beri yazmaya ve söylemeye çalıştığını dile getiren Âşık Ömer Sayıl’ı sizlere de tanıtmak için kendisiyle küçük bir söyleşi yaptım.
F.Ç Kabadayı;Sayın Ömer Sayıl, yazım hayatına ne zaman başladınız?
Âşık Ömer Sayıl;1964 Yılında ilk şiirimi yazdım. 1968-1970 yıllarına kadar devam etti. Daha sonra 25 yıl kadar şiirden uzak kaldım. 1990 yılından itibaren tekrar yazmaya başladım. 2009 Yılında arkadaşım Araştırmacı Kadir Aslan Bey’in teşvikiyle şiirlerimi kayıt altına almaya karar verdim.
F.Ç Kabadayı; Her konuda şiir yazabildiğinizi biliyoruz. Dörtyol Sevdası isimli kitabınız ilk kitabınız. Okuyucularınızdan ne gibi geri dönüşümler alıyorsunuz?
Âşık Ömer Sayıl; Evet, 2012 yılında ilk şiir kitabım Dörtyol Sevdası yayınlandı. Bunun haricinde Kadir Aslan Bey’in Halk Ozanları ve Hikâyeli Şiirleri kitabında 20 kadar şiirim yayınlandı. Yine Dörtyol Antolojisinde şiirlerim yayınlandı ve yayınlanmaktadır. Zaman zaman da Dörtyol yerel gazetelerinde, Adana Yenidünya ve Gaziantep Olay gazetelerinde de şiirlerime yer veriyorum.
F.Ç Kabadayı; Yeni çıkacak kitabınız hakkında bize bilgi verebilir misiniz? Dörtyol Sevdası kitabınızda olduğu gibi az da olsa hikâyeli şiirlere yer verecek misiniz?
Âşık Ömer Sayıl; İkinci şiir kitabımızın her türlü hazırlığı yapılmış olup 2013 yılının ilk aylarında düşünüyoruz. Yine farklı konularda 143 şiir ihtiva etmekte olup halkımızın beğenisini alabileceğine inanmaktayım.
F.Ç Kabadayı; Sayın Ömer Sayıl, sizce bir edebiyatçı nelere dikkat etmelidir?
Âşık Ömer Sayıl; Bir edebiyatçının dikkat etmesi gereken konular; Birincisi Edebiyatçı halkın ağzı, dili, gözü, kulağı, kalbi olup; halkın içinden bir kişi olduğunu eserlerinde hissettirmelidir. İkincisi yer, zaman ve o dönemin kültürü neyi içeriyorsa onu halka aktarmalıdır. Üçüncüsü gerek bu güne gerekse gelecek nesillere ışık tutmalı, meşale olmalı. Dördüncüsü hiçbir suretle halkın kültürünü, lisanını ve yaşamakta olduğu doğal tarzını küçümsememelidir. Son olarak da halkın manevi, ahlaki ve milli değerlerine saygı göstermelidir.
F.Ç Kabadayı; Şiir yazarken hangi kurallarınız sizin için vazgeçilmezdir?
Âşık Ömer Sayıl; Doğru bildiğim konuları yazarken hiçbir surette taviz vermem. Benim için şiir bir fikri, düşünceyi, oluşumu, dilek ve düşünceyi, acı ve ızdırabı gerek düz şiir gerekse ölçü ve kafiyeye ifade etmektir.
F.Ç Kabadayı; Her okuyucunun ilgisini çekecek konuları ve özellikle aşk şiirlerinizde Karacoğlan’ı buldum. Çok beğendim. Kitabınızın önsözünde; “Ozanların yazmış olduğu şiirin tarihine bakıp da şiiri özel hayatımızdan bir kesit olarak değerlendirmeyelim. Bizim ne zaman hangi dala konacağımız belli olmaz. Aslında atmışlardayız kâh bakarsın yirmisinde bir delikanlı olur, Sarıkız’a sözleriz. Kâh sekseninde bir pîr-i fani ihtiyar oluruz. Hiç belli olmaz bir anda Beytullah’ta hacılarla, umrecilerle tavaf yaparız. Peygamberlere yoldaş olur, cennetin kapısına dayanırız. Velhasıl bize yakışan gibiyiz. Arta kalan ozanlık hayalidir,” diyorsunuz. Size sonuna kadar katıldığımızı ifade etmek istiyorum. Söyleşimize zaman ayırdığınız için teşekkür ediyorum ve müsaadenizle okuyucularımıza beni duygulandıran şiirlerinizden anne şiiriyle veda etmek istiyorum.
Âşık Ömer Sayıl; Elbette. Ben de teşekkür ediyorum. habername.com ekibine gönül dolusu selamlarımı yolluyorum.
ANAM
Cennetin üstünde ayak sesleri,
Bir tanesi sensin dediler anam,
Yokluğun içimde onulmaz yara,
Huriler olmuştur yoldaşın anam.
Yirmi yıldır özler oldum kokunu,
Zalim kader kötü vurdu okunu,
N’olur bize helal eyle hakkını,
Göğsünde yatmayı özledim anam.
Yavrum kuzum der de kanat gererdin,
Göstermez gözyaşın bize gülerdin,
Yumurtayı satar harçlık ederdin,
Üç ay hiç yumurta yemedin anam.
Yıllar önce babam öldü dul kaldın,
İstikbali gördün okula saldın,
Cehaletten sen çıkarıp kurtardın,
Babamız anamız sen oldun anam.
İki dönüm bulur bulmaz yerimiz,
Yayla bilmez yanık olur derimiz,
Ekilip biçilen tek gelirimiz,
Bıkmaz sebzeleri kazardın anam.
Hiç gocunmaz “Mevlâm şükrolsun” derdin,
Bizden artar ise o zaman yerdin,
Sekiz on yamalı libas giyerdin,
Dişimizin suyun somurduk anam.
Adam ettin yetiştirdin bizleri,
Çalışmaktan nasır tutmuş dizleri,
Kulağımda küpe, emir sözleri,
Haram bir lokma vermedin anam.
Ömer’im der çok az günümüz gördün,
Yetiştin hedefe murada erdin,
Seccade üstünde canını verdin,
Nurların içinde yatasın anam.