(ASDER) Adaleti Savunanlar Derneğini temsilen aşağıdaki heyet, 18 OCAK 2012 tarihinde Ankara'da Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Sayın Bülent ARINÇ'ı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Faruk ÇELİK'i ziyaret etmiştir.
Asder Onursal Başkanı E.Tuğgeneral Adnan TANRIVERDİ ile yaptığımız görüşmede özetle aşağıda bahsedilen konularda görüşmeler yapıldığından bahsetmiştir. Gayretleri için Sayın Tanrıverdi’ye teşekkürlerimizi sunuyoruz.
ZİYARET HEYETİ:
ASDER Onursal Bşk. ve SADAT Ynt. Kurul. Bşk. E. Tuğg. Adnan TANRIVERDİ
ASDER Üyesi ve SADAT Ynt. Kurul. Bşk. Yrdc. E. Kur. Alb. Fethi KIRAN
ASDER Genel Sekreter. Yrd. E. Öğrt. Bnb. Selahattin ARSLAN
ASDER Huk. Danışmanı E. Hak Alb. Yusuf ÇAĞLAYAN
ASDER Ankara Şb. Bşk. E. P. Alb. Şahin AKDOĞAN
ASDER Üyesi E. J. Kur. Alb. Kemal ŞAHİN
ASDER Bursa Şb. Bşk. E. Öğrt. Alb. Arif ÇELENK
ASDER Gnl. Sekr. ve SADAT Ynt. Kur. Üyesi E. Tnk. Bçvş. Nurettin YAVUZ
ASDER Üyesi E.Dz.SAT Kom. Bçvş. Dr. M. Naci EFE
Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanımız Sn. Bülent ARINÇ ile, Danışmanlarının da bulunduğu bir ortamda, uzun bir toplantı gerçekleştirilmiş ve 6191 Sayılı Yasanın Kapsamı dışında kalan askerlerin mağduriyetlerinin giderilmesi için hazırlanan yasa taslağı ile ilgili bilgi arz edilmiştir.
Başbakan Yardımcımız toplantıya, tasarı sureti ile birlikte gelmiş ve takdim edeceğimiz hususlar hakkında da önceden bilgi sahibi olduğu anlaşılmıştır.
Mağduriyetler ayrıntılı arz edilmiş, özellikle darbe dönemlerinde darbecilerin, darbeci zihniyete aykırı Silahlı Kuvvetler mensuplarını darbeci mekanizmaların içinde öğüterek tasfiye ettiklerini ve Silahlı Kuvvetler dışına bırakılan bu kişilerin de toplumdan tecrit edilerek bu olağan üstü dönemlerin en büyük mağdurları olduğunu, darbe dönemleri geçtikten sonra, mağdur olan sivil Kamu görevlilerinin zararları bir şekilde telafi edilirken, asker Mağdurlara sahip çıkılmadığı hususu belirtilmiştir.
Başbakan Yardımcımız, mağdurlar arasında önemli bir sayıya ulaşan re'sen emeklilik işlemlerinin yargıya açık olmasından dolayı farklı bir durum olduğunu, Anayasal bir kurum olan Askeri Yüksek İdare Mahkemesine başvurma hakkı olduğundan, bu Mahkemenin Kararlarının çıkarılacak bir yasa ile yok sayılmasının doğru olmayacağını, bu nedenle, tasarının yasalaşması için vaktin erken olduğunu ifade etmişlerdir.
Askeri idari yargıya başvurma hakkının var olmasına rağmen, işleme dayanak olan disiplinsizlik belgelerinin oluşturulması ile Yargının yapısı göz önünde bulundurulduğunda, işlemlerin haksız ve mağduriyetlerin söz konusu olduğu hususu, tarafımızdan tekrar ifade edilerek, ASDER 'in zamanını kollayarak, tasarının tekrar kendilerine sunulacağı ifade edilmiştir.
Çok sıcak bir ortam içinde ve samimi bir havada cereyan eden ziyaret sırasında Derneğimizin plaketi de kendilerine takdim edilmiştir. Faydalı ve somut mesaj veren bir toplantı olmuştur. Toplantı sırasında, ASDER dışındaki bazı oluşumların girişimleri hakkında Sn Başbakan Yardımcımız tarafından serzenişte bulunduğundan 6191 Sayılı kanun dışında kalan ve mağdur olan arkadaşlarımızın, mağdur edenleri bırakıp da mağduriyeti kaldırma çabası içinde olanları suçlar tarzdaki yanlış girişim, söylem ve davranışları davaya zarar verdiği mesajı alınmıştır.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Sayın Faruk ÇELİK’e, Derneğimize katkılarından dolayı kısa süreli nezaket ziyaretinde bulunulmuş, Çok sıcak bir ortam içinde ve samimi bir havada cereyan eden ziyaret sırasında Derneğimizin plaketi de kendilerine takdim edilmiştir.
SONUÇ VE YENİ YOL HARİTASI:
ASDER Camiasının ve yasa tasarısı kapsamındaki bütün mağdurların, tek irade altında kenetlenerek, mağduriyetlerin giderilmesi için yoğun çaba göstermesi gerekmektedir. Bu çaba gösterilirken, fert fert Subay, astsubay, askeri öğrenci ve uzmanların re’sen emeklilik işlemlerinin ve emekliliğe zorlanmaların, neden haksız olduğu anlatılmalıdır. Haksızlığın neden giderilmediği veya YAŞ mağdurlarına verilen hakkın kendilerine neden verilmediği gibi sorularla, haksızlığı giderecek makamlar ve iradenin sorgulanması yerine, varsa bir haksızlık, ferdi mağduriyetlere sebep olan bu haksızlıkları yapanlar hedef alınmalıdır.
Önümüzdeki süreç için bir yol haritası ve hukuki mücadele stratejisi tespit edilmeli ve kanaviçe işler gibi bu yeni süreç kullanılmalıdır.
YAŞ Mağduriyetinin giderilmesi için ASDER 'in, geçtiğimiz dönemde yaptığı uygulamaya benzer bir uygulama da önümüzdeki dönemde yapılmalıdır.
ASDER 12 Eylül 2010 Referandumunda Sivil Dayanışma Platformunda aktif görev almış; Verdiği temsilciler, bu platform üyeleri ile birlikte il il dolaşarak, Anayasa Değişikliğinin neden gerektiğini kendi penceresinden anlatmış, Anayasa Referandumuna açık ve aktif destek vermiştir. Sonra, Anayasa'nın 125. Maddesi 12 Eylül 2010 Referandumunda değiştirilerek, Disiplinsizlik ve Ahlaki Durum nedeni ile yapılan Re'sen emekliliklere yapılan işlemler yargıya açık hale gelmiştir. Bundan sonra da 6191 Sayılı Yasanın çıkarılması sağlanmıştır.
Şimdi de benzer bir durum bulunmaktadır. Yeni Anayasa hazırlanmaktadır. ASDER yeni Anayasa için önerilerini ilkeler bazında TBMM 'ne sunmuştur.[1]Öneriler içinde Askeri Vesayetin son bulması ve Askeri Yüksek Yargının kaldırılarak Sivil Yüksek Yargı ile birleşmesi için ilkeler de yer almaktadır.
Gerek Yeni Anayasa çalışmaları safhasında, gerek iktidarın savunduğu şekliyle hazırlanan Yeni Anayasa tasarısının tanıtımı safhasında, gerekse oylanmasında aktif destek vererek, Yeni Anayasanın yasalaşmasına, ASDER, Mağdurlar kitlesi ile birlikte pozitif katkıda bulunmalıdır.
Bu gayretlerle Yeni Anayasa kabul olduktan sonra, Askeri Yüksek Yargının kaldırılmasını gerekçe göstererek, Asker Mağdurların, mağduriyetlerinin kaldırılması ile ilgili tasarının yasalaşması tekrar siyasi iradeden talep edilmelidir. (21 Ocak 2012)
Ahmet TÜRKAN – HABERNAME