ARAPÇA’NIN ÖNEMİNİ UNUTTUK MU DERKEN…

Ulvi SEVECEN

ArapYarımadası’ndan Atlantik Okyanusu’na kadar uzanan geniş bir coğrafyada konuşulan Arapça, dünyanın en önemli dillerindan biridir. Birleşmiş Milletler Teşkilatı, 1974‘de aldığı bir kararla Arapça’yı dünyanın altıncı büyük dili olarak kabul etmiştir. Ayrıca yaklaşık iki yüzmilyon insanın anadili, yirmi iki ülkenin de resmi dilidir. Bir milyarın üzerinde müslümanın ibadet dili olma özelliğine de sahiptir.

 

Yedinci yüzyıla kadar Arap Yarımadası’nda sınırlı kalmış olan Arapça, bu dönemde İslamiyetin gelişi ve sonrasında gerçekleşen fetihlerle kuzeyde Irak, Suriye, batıda Mısır ve K.Afrika ve İspanya’ya doğuda ise Afganistan ve Türkistan’a kadar yayılarak bir kültür ve medeniyet dili haline gelmiştir.

 

İslam dininin kutsal kitabının dili olması hasebiyle Arapça, diğer bütün müslüman toplumlarda olduğu gibi bizler için de öğrenilmesi gerekli bir dildir. Kültürümüzün gününmüze kadar aktarılmasında vazgeçilmez olan arap dilinde yazılmış el yazma ve matbu (basılmış) on binlerce eser, ecdadımızın bu dile verdiği değer ve önemin göstergesidir.

 

Günümüze gelindiğinde; bizler teknoloji ve iletişim çağını yaşamaktayız.Milletlerarası ilişkiler gün geçtikce artmaktadır.Farklı kültürlerden insanlar geçmişe inat birbirleriyle daha çok yakınlaşıyorlar. Dil, bu yakınlığın gerçekleşmesinde köprü vazifesi gören en etkili unsur olarak öne çıkmaktadır. Özellikle son dönemde bize bakan yönüyle, geçmişte yüzyıllarca aynı kaderi paylaşmış, fakat daha sonraları bir takım siyasi entrikalarla biribirinden ayrı bırakılmış bir coğrafya ile tekrar ciddi bir ivme kazanan siyasi ekonomi ve kültürel ilişkiler göz önüne alındığında Arapça’nın öneminin daha da arttığını düşünebiliriz.Bu yönüyle Arapça için “sadece bir dinin veya medeniyetin dili değil, Arap coğrafyası ile entegrasyonun da dilidir “ diyebiliriz.

 

Ülkemizde Arapça öğretiminin ilk basamağı İmam Hatip Liseleri olmuştur. Yarım asırdan fazla bir geçmişe sahip bu okullarda zaman zaman bu dilin öğretim metotlarının yeterliliği olup olmadığı ile alakalı (genelde dil öğretiminde bu söz konusu) tartışmalarda gündeme gelmektedir.

 

Şimdilerde bu konunun üzerine giden, İmam Hatip Liseleri'nde Arapça öğretiminin sorunları üzerine çalışan bir kurum var. Akademistanbul Yurt Dışı Eğitim Danışmanlık Hizmetleri, Arapça’nın yaygınlaştırılması adına önemli projeler yürütmekte. Bünyesinde Türkiye’nin en büyük Arapça Dil eğitim merkezini barındıran kurum, İstanbul’daki İmam Hatip Liselerinde Arapça dersi veren 450 Arapça öğretmenine şehrin 3 ayrı noktasında Arap hocalardan ücretsiz Pratik Arapça Dersleri imkanı sunmakta. Kurum bünyesinde “Arapçayı Yaygınlaştırma Projeleri” kapsamında modern dil öğretimi metotlarına uygun Arapça Yaprak Testi çalışması başlatılmış, İslam dünyasında başka bir örneği olmayan bu projeyle 10.000 civarında soru ile öğrencilere modern Arapçanın öğretilmesi hedeflenmekte. Ayrıca Akademistanbul tarafından okullarda ciddi eksiklikleri görünen Arapça öğretim materyallerini geliştirmek adına “Model Arapça Dil Kütüphanesi” projesi hazırlanmıştır. Bu projede 500 Arapça hikaye seviyesine göre ayrılmış, 100 adet öğretici Arapça film CD’si ile 100 adet özel hazırlanmış büyük ebatlarda Arapça Eğitim Afişleri yer almakta. Akademistanbul, bütün bu çalışmaları uzun vadede Türkiye’deki 500 İmam Hatip Lisesine ücretsiz olarak kazandırmayı hedeflemektedir.

  1. ARAPÇA BİLGİ VE ETKİNLİKLERİ YARIŞMASI

Akademistanbul Yurt Dışı Eğitim ve Danışmanlık Hizmetleri, Akademi Lisan ve İlmi Araştırmalar Derneği ile birlikte Türkiye’de örneği ilk olacak İstanbul İmam Hatip Liseleri arasında “1. Arapça Bilgi ve Etkinlik Yarışmaları” adı altında bir projeye de imza attı. Bu projenin İmam Hatip Liselerinde Arapça Öğretimine yeni bir heyecan katacağı muhakkak.

İmam Hatip Liseleri tarihinde ilk defa yapılacak olan yarışmaların danışma kurulunda Arapçaya ömrünü vermiş hocalardan Halil Gönenç Hoca Efendi, Prof. Dr. Hayrettin Karaman,  Prof. Dr. Bekir Topaloğlu, Prof. Dr. Vecdi Akyüz, Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, Prof. Dr. Ahmet Ağırakça gibi birçok akademisyen ve ilim adamı yer almakta.

 

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğünün de destekleriyle bilgi ve etkinlik yarışmaları şeklinde düzenlenecek olan yarışmaların okul içi kısımları 15-26 Şubat tarihlerinde tamamlanmış. 25 okuldan 3000 civarında öğrencinin ön elemelere katıldığı yarışmada hali hazırda İstanbul’daki bütün İmam Hatip Liselerinden 450 öğrenci bilgi yarışması, Arapça şiir okuma, hitabet, tiyatro ve ezgi olmak üzere beş kategoride yarışacak. Yarışmaların okullar arası kısmı ise 03-14 Mayıs tarihlerinde Beyoğlu ve Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi salonlarında yapılacaktır. Bilgi Yarışması finali ile etkinlik yarışmalarının ödül töreni ise 23 Mayıs Pazar günü İstanbul Kongre Merkezi’nde (HARBİYE SALONU) düzenlenecektir. Törene İstanbul İmam Hatip Lisesi mezunu Sayın Başbakan da davet edilmiş.

Arapça alanında oldukça başarılı projelere imza atan kurum projelerini www.arapcayarismalari.org adresinden bütün Türkiye’ye tanıtmaktadır. Yarışma ve etkinliklerle alakalı bilgilere de bu siteden uluşabilirsiniz..

Okullarımızla birlikte dil eğitiminde eğitim sistemimize yeni ufuklar kazandıracak bu organizasyonun öncülüğünü yapanları gönülden tebrik ediyoruz. Asırlarca bu dile en büyük değeri vermiş bir milletin fertleri olarak halkımızın maddi ve manevi olarak bu organizasyona gerekli desteği vereceğine de inanıyoruz.

Bizler orada olacağız. Ya siz ?

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (5)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.