ANA-BABA VE ÇOCUKLAR

A.Kerim KARAAĞAÇ

Çocuklarımız bizim geleceğimiz oldukları için, yazılarımın çoğunu çocuklarımızın yetiştirilmesi üzerine hazırladım. Eğer takip etme imkânınız olursa, çocuklarınızı gerçekten hem dünyada, hem ahirette mutlu olarak görmek istiyorsanız bu yazılarımdan istifade edeceğinizi umuyorum. 

Çocuklarınızı kendinize saygılı yapabilmek için, onlara karşı daima güler yüzlü olunuz. Küçük hatalarını görmemeye çalışınız. Niyetinin ne olduğuna bakınız. Onun hislerine değer verdiğinizi ona gösteriniz.

Çocuklarınızın size saygı göstermelerini istiyorsanız kusurlarını, suçlarını alay ve hakaretle karşılamayınız. Yapıcı tenkitler hariç, her şeylerini tenkit etmeyiniz. Zira, tenkit edilen çocuklar çekingen olurlar.

Anneler, çocuklarınızın güvenini kazanmak için, onları babasıyla korkutmayınız. Bilakis, her olumlu hareketinde babasından ve annesinden destek göreceğini anlatmaktır güzel olan. Acılarına ortak, sevinçlerini paylaşarak, bir şey sorduklarında ilgiyle cevap veriniz. Size güvenmesini sağlamak için, onlara boş vaatlerde bulunmayınız. Onlara bir söz vermişseniz mutlaka yerine getiriniz. Yoksa, çocuklarınızın gözünde yalancı, sahtekâr, güvenilmez bir imaj bırakırsınız. Ayrıca, anne-babaya güvenleri sarsılmaması için onların yanında eşler olarak birbirinize saygılı davranmaya ve sesinizi yükselmemeye özen gösteriniz.

Çocuklarınıza emir verirken, onların yerine getirebilecekleri şeyleri isteyiniz. Verdiğiniz emri de yerine getirip getirmediklerini takîp ediniz. Emri yerine getirmemişlerse kuru tehditler savurmak yerine önemli misaller getirerek öğütler veriniz. Kardeşleriyle ilişkilerinde birini cezalandırırken öbürünü mükâfatlandırmayınız. Birini sevip takdir edecekseniz, diğerini de sevip takdir ediniz. Eğer birbirlerine hakaret etmişlerse iki tarafı da dinleyen iyi bir hakem olunuz ve suçlu kim ise onu cezalandırınız.

Onlara tarihteki ve günümüzdeki iyileri anlatarak insanlara olan sevgilerini artırınız. Misallerle anlatmak yetmez, vasıflı insanların bulundukları yerlere götürünüz ki dinleyip etkilensinler. Önemli veya önemsiz fark etmez (bir meseleyi) baba-anne her zaman anlatırlar ama, aynı konuyu inandığı vasıflı insanın ağzından bir defa duyması uygulaması için yeterlidir.

Allah’tan çok bahsediniz. Öncelikle rahmetinden, merhametinden, kulları çok sevdiğinden, bağışlayıp affettiğinden, biraz daha yaşlarının ilerlemesiyle birlikte, Allah’a karşı, insanlara karşı yapılan yanlışları, suçları Allah’ın cezasız bırakmayacağını öğretiniz.

Çocuklarınıza çok küçük yaşta okuma yazma öğretmeyiniz. Seviyesinin üstünde bilgiler yersiz ve ancak vakit kaybıdır. Ders çalışmadığı için bedensel cezalar vermeyiniz.

Onlara sihirden, büyüden, peri masallarından, devden, cadıdan vs. bahsetmeyiniz ve bu tür film ve dizilerden uzak tutunuz ki, bunlar çocuklarınızın hayal ve kâbus görmelerine sebep olurlar.

Onların her isteğini yerine getirmeyiniz. Henüz nimetlerin kıymetini bilmezler. Doğru veya eğri hususunda henüz bir ölçüsü yoktur, bu durumda istediği her şeyi alamayan çocuk inatlaşabilir. Hazırcı, beleşçi, bedavacı, asalak olmamaları için lüzumsuz isteklerine dur deyiniz. Sadece onların haklı isteklerini yerine getiriniz. Haksız isteği için tepinse dahi vermeyiniz ki, haklı istekleri için de tepinmesin.

Yalan söylemeyiniz. Onlara devamlı yalanın kötülüğünden bahsediniz. Yalan hususunda onları hoş görmeyiniz. Eğer çocuk suçunu itiraf ediyorsa cezalandırmayınız. Çünkü, çocuk sırf cezadan kurtulmak için yalan söyler.

Çocukların nereye sarf ettiklerine bakmaksızın bol para vermeyiniz. Nerelere harcama yaptıklarını inceleyiniz. Hatta bir kumbarada harçlıklarının bir kısmını biriktirmelerini (ara sıra siz de bir miktar atarak) sağlayınız.

Size kendilerini beğendirmek isterler. Bunun için kendince iş yapar, hoplar, zıplarlar, bütün bunları takdir ederek, olumlu iş yapmaları için teşvik ediniz. Kendi başlarına iş yapmaları için zemin hazırlığını sizler yapınız. Bu onları hayata hazırlar.

Çocuklarınız, yataklarını, oyuncaklarını, kitaplarını ve evi düzelttiklerinde tebrik ve teşekkür ediniz, hatta ödüllendiriniz. Fakat, her zaman ödül vermek araç olmaktan çıkar amaç olabilir, bu hususta ölçüyü kaçırmamak lâzım.

Paraya çok değer vermeyiniz ki, çocuklarınız cimri olmasınlar. Çocuğunuzun yanında yardıma muhtaç birine, bedeni ve malî yardımda bulununuz. Bu, onlarda merhamet duygularının gelişmesini sağlar.

Çocuklarınızın boğazından haram ve şüpheli lokma geçirmeyiniz. Aklını, kalbini doyurunuz, maneviyatını güçlendiriniz, dua etme alışkanlığı kazandırınız ki, hayırlı evlatlar olsunlar inşallah.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.